Maratha State related mcq short questions pdf

Maratha State related mcq short questions pdf

608. When was Shivaji born and when did he assume the title of Chhatrapati?
(A) 1626, 1675 (B) 1625, 1671
(C) 1627, 1661 (D) 1627, 1674
Ans: (D)


609. Shivaji defeated the Mughals in the battle of
(A) Purandar (B) Raigarh
(C) Salher (D) Shivner
Ans: (C)


610. Who was the commander who sent by Sultan of Bijapur for repression of Shivaji in 1659?
(A) Inayat Khan (B) Afzal Khan
(C) Shaista Khan (D) Sayyid Banda
Ans: (B)


611. Which is/are correct reasons of Maratha’s Rise?
(A) Religious Consciousness
(B) Geographical Security
(C) Political awakening
(D) All of the above
Ans: (D)


612. Where was the capital of Shivaji?
(A) Raigarh (B) Satara
(C) Purandar (D) Tanjore
Ans: (A)


613. In which city was Shivaji in captivity when he escaped from the custody of the Mughals?
(A) Gwalior (B) Agra
(C) Delhi (D) Kanpur
Ans: (B)


614. What was the name of Shivaji’s Guru?
(A) Ramdas
(B) Tukaram
(C) Vaman Pandit
(D) Gaga Bhatt
Ans: (A)


615. Where was Shivaji formally crowned as Chhatrapati?
(A) Pune (B) Kolhapur
(C) Raigarh (D) Ahmednagar
Ans: (C)


616. At the time of Shivaji, the post of ‘Sarnobat’ was related with
(A) Financial administration
(B) Judicial administration
(C) Local administration
(D) Military administration
Ans: (D)


617. Ashtapradhan was a Council of Ministers
(A) In the Gupta administration
(B) In the Chola administration
(C) In the Vijayanagara administration
(D) In the Maratha administration
Ans: (D)


618. During the reign of Shivaji, the foreign minister was known as
(A) Sumant (B) Amatya
(C) Sar-i-Naubat (D) Sachiv
Ans: (A)


619. The member of Shivaji’s Ashtapradhan who looked after foreign affairs was
(A) Peshwa (B) Sachiv
(C) Pandit Rao (D) Sumant
Ans: (D)


620. Who among the following streamlined the Maratha administration after Shambhaji?
(A) Rajaram
(B) Balaji Viswanath
(C) Ganga Bai
(D) Nanaji Deshmukh
Ans: (B)


621. ‘Ashtapradhan’ a Council of Ministers helped in discharge of State affairs to
(A) Harshavardhana
(B) Samudra Gupta
(C) Shivaji
(D) Yashovarman
Ans: (C)


622. At the time of Aurangzeb’s death, the Maratha leadership was in the hands of
(A) Sambhaji (B) Rajaram
(C) Jijabai (D) Tarabai
Ans: (D)


623. The Maratha King became a nonentity and the Peshwa the virtual ruler from the time of
(A) Balaji Vishwanath
(B) Bajirao I
(C) Balaji Bajirao
(D) Madhavrao I
Ans: (C)


624. Saranzami system was related to
(A) Land revenue system of Maratha
(B) Taluqdari system
(C) Qutb Shahi administration
(D) None of the above
Ans: (A)


625. Who among the following Maratha women led struggles against the Mughal Empire from 1700 A.D. onwards?
(A) Ahilya Bai (B) Mukta Bai
(C) Tara Bai (D) Rukmini Bai
Ans: (C)


626. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat?
(A) He wanted to avenge the expulsion of his Viceroy Timur Shah from Lahore by Marathas
(B) The frustrated Governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab
(C) He wanted to punish Mughal administration for non-payment of the revenues of the Chahar Mahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur)
(D) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom
Ans: (A)


627. A historian witness to the third battle of Panipart. Who was he?
(A) Khafi Khan
(B) Kashiraj Pandit
(C) Dattaji Pingle
(D) Harcharan Das
Ans: (B)


628. When was the 3rd Battle of Panipat fought?
(A) 14 January, 1760
(B) 5 January, 1761
(C) 14 January, 1761
(D) 5 November, 1556
Ans: (C)


629. In the Third Battle of Panipat, Marathas were defeated by
(A) Afghans (B) Britishers
(C) Mughals (D) Rohillas
Ans: (A)


630. The Third Battle of Panipat was fought in the year
(A) 1526 A.D. (B) 1761 A.D.
(C) 1556 A.D. (D) 1857 A.D.
Ans: (B)


631. The Third Battle of Panipat was fought between
(A) Hemu and Akbar
(B) Humayun and Sher Shah
(C) Marathas and Ahmad Shah Abdali
(D) Nadir Shah and the Mughals
Ans: (C)


632. The ‘Modi script’ was employed in the documents of the
(A) Wodeyars (B) Zamorins
(C) Hoysalas (D) Marathas
Ans: (D)


633. Who of the following Rohilla Chiefs was the confidant of Ahmad Shah Abdali?
(A) Ghulam Qadir Rohilla
(B) Najib Khan
(C) Ali Muhammad Khan
(D) Hafiz Rahmat Khan
Ans: (B)


634. Assertion (A): In matters of State Shivaji was advised by a Council of Ministers. Reason (R): Each minister held independent charge of his department. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


635. Which of the following pair (tax during Maratha rule in C.G. and its meaning) is not correctly matched?
(A) Takoli – Annual tribute from the zamindars
(B) Sair – Tax on the sales of goods
(C) Pandari – Tax collected from non-agriculturists
(D) Tarai-Tax collected on irrigation
Ans: (D)


636. Arrange the following in the chronological order of their rule.
1. Bajirao
2. Balaji Bajirao
3. Balaji Vishwanath
4. Madhavrao Select the correct answer using the code given below. Code
(A) 4, 3, 1, 2 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 3, 1, 2, 4 (D) 2, 1, 4, 3
Ans: (C)


637. Consider the map given below. The shaded area in the map shows the Kingdom of the
(A) Satavahanas
(B) Chalukyas of Vatapi
(C) Rashtrakutas
(D) Marathas
Ans: (D)


638. Assertion (A): By 1750 the Maratha kingdom had become a Confederacy presided over by the Peshwa. Reason (R): The successors of Shahu depended on the will of the Peshwa. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


639. Arrange the following in the correct chronological order.
1. Chhatrapati Shahuji
2. Rajaram
3. Sambhaji
4. Shivaji-II Select the correct answer from the code given below. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 3 2 4 1
(C) 2 3 1 4 (D) 1 2 3 4
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Sikh Sect related mcq pdf download

Next Story

Disintegration of the Mughal Empire mcq pdf

Latest from Blog