Miscellaneous questions in world mcq pdf

Miscellaneous questions in world mcq pdf

1039. What is most accurate method of representing relief features?
(A) Contours
(B) Hachures
(C) Layer colouring
(D) Hill shading
Ans: (A)


1040. Isobaths are used to show
(A) Rainfall (B) Pressure
(C) Time (D) Depth
Ans: (D)


1041. Consider the map given below. The map shows the sea voyage route followed by
(A) Thomas Cook
(B) Ferdinand Magellan
(C) John Cabot
(D) Vasco-de-Gama
Ans: (B)


1042. Daily weather map showing isobars is an example of
(A) Choropleth map
(B) Isopleth map
(C) Chorochromatic map
(D) Choroschematic map
Ans: (B)


1043. Isogonic lines are
(A) Same atmospheric pressure lines
(B) Same temperature lines
(C) Same salinity lines
(D) Same magnetic declination line
Ans: (D)

1044. The concept of Neo-Determination in Geography was advanced by
(A) Miss Semple (B) G. Taylor
(C) Ratzel (D) Huntington
Ans: (B)


1045. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where
(A) Warm and cold atmospheric currents meet
(B) Rivers drain out large amounts of fresh water into the sea
(C) Warm and cold oceanic currents meet
(D) Continental shelf is undulating
Ans: (C)


1046. In their book ‘Introducing Cultural Geography’, J.E. Spencer and W.L. Thomas has divided the world into how many Cultural Worlds?
(A) 9 (B) 10
(C) 11 (D) 12
Ans: (C)


1047. Which one of the following statements is not correct?
(A) The country which does not belong to group of BALKANS is Bosnia
(B) North-Eastern part of Australia is not affected by Mediterranean climate
(C) The Nova Scotia Coalfield lies in Canada
(D) At present China is the country in the world which is the largest producer of cotton
Ans: (A)


1048. Grand bank is located at
(A) Western coast of North America
(B) Western Europe coast
(C) Eastern coast of North America
(D) Eastern coast of Africa
Ans: (C)


1049. Which one of the following is correctly matched?
(A) Paraguay – Pampas
(B) U.S.A. – Manitoba
(C) Morocco – Atlas mountains
(D) Australia – Kimberley
Ans: (C)


1050. The line joining the areas having the same rainfall is called
(A) Isobar (B) Isohyet
(C) Isotherm (D) Isohaline
Ans: (B)


1051. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Seikan Rail Tunnel – China
(B) Petronas Towers – Malaysia
(C) Appalachian Trail – USA
(D) Rogun Dam – Tajikistan
Ans: (A)


1052. Where was the first nuclear power station established in the world?
(A) Britain (B) Germany
(C) Russia (D) U.S.A.
Ans: (D)


1053. The Bermuda Triangle lies in
(A) North Atlantic Ocean
(B) South Atlantic Ocean
(C) North Pacific Ocean
(D) South Pacific Ocean
Ans: (A)


1054. Peneplain is related to
(A) Wind
(B) Underground water
(C) Glacier
(D) River
Ans: (D)


1055. The satellites of which one of the following countries have helped in the preparation of a detailed and complete map of Antarctica?
(A) Canada (B) France
(C) Russia (D) U.S.A.
Ans: (A)


1056. Where is the Satellite launch centre of USA?
(A) Alamos
(B) Los Angles
(C) Cape Verde
(D) Cape Kennedy
Ans: (D)


1057. The age of the tree can be determined from the
(A) Counting of leaves on the tree
(B) Counting the number of rings on its stem
(C) Counting the branches on the tree
(D) Measurement of its height
Ans: (B)


1058. The largest producer of wine in the world is
(A) France
(B) Italy
(C) Spain
(D) United States of America
Ans: (A)


1059. The World’s highest ground based telescopic observatory is located in
(A) Columbia (B) India
(C) Nepal (D) Switzerland
Ans: (B)


1060. Where is the Copacabana Beach located?
(A) Buenos Aires
(B) Hawaiian Islands
(C) Rio-de-Janeiro
(D) Valletta
Ans: (C)


1061. The headquarter of the International Maritime Organization is located at
(A) London (B) Geneva
(C) Paris (D) Rome
Ans: (A)


1062. The headquarters of the European Union is located at
(A) Brussels (B) Helsinki
(C) Paris (D) Rome
Ans: (A)


1063. South-East Asia has captured the attention of global community over space and time as a geostrategically significant region. Which among the following is the most convincing explanation for this global perspective?
(A) It was the hot theatre during the second world war
(B) Its location between the Asian powers of China and India
(C) It was the arena of superpower confrontation during the cold war period
(D) Its location between the Pacific and Indian oceans and its preeminent maritime character
Ans: (D)


1064. Which of the following is not correctly matched?
(A) International Red Cross Society – Geneva
(B) International Court of Justice – The Heg
(C) European Economic Community – Brussels
(D) Food and Agricultural Organisation – New York
Ans: (D)


1065. In which of the following seasons the Christmas is celebrated in Australia?
(A) Winter (B) Summer
(C) Spring (D) Autumn
Ans: (B)


1066. A visa is required for Kailasha Mansarovar pilgrimage because it is located in
(A) Nepal (B) Chinese Tibet
(C) Bhutan (D) Sikkim
Ans: (B)


1067. Which one of the following country is not a member of the OPEC?
(A) Algeria (B) China
(C) Indonesia (D) U.A.E.
Ans: (B)


1068. Which country has the status of only ‘Dialogue Partner in the ASEAN’?
(A) Vietnam (B) Cambodia
(C) Singapore (D) India
Ans: (D)


1069. Where is ‘The leaning tower of Pisa’ located?
(A) Italy (B) France
(C) Switzerland (D) Spain
Ans: (A)


1070. The headquarter of SAARC is
(A) Kathmandu (B) New Delhi
(C) Islamabad (D) Dhaka
Ans: (A)


1071. Which is the tallest among flyer birds?
(A) Crane (B) Heron
(C) Ostrich (D) Peacock
Ans: (A)


1072. Where is Elysee Palace?
(A) Germany (B) France
(C) Italy (D) Spain
Ans: (B)


1073. The Chernobyl nuclear disaster occurred in
(A) France (B) Japan
(C) Ukraine (D) Germany
Ans: (C)


1074. Which country has the largest number of Post Offices?
(A) India (B) Japan
(C) China (D) France
Ans: (A)


1075. The name of which of the following countries closely means ‘country of 40 tribes’?
(A) Kazakhstan (B) Kyrgyzstan
(C) Tajikistan (D) Uzbekistan
Ans: (B)


1076. Which one of the following is the correct sequence of the countries in descending order of their nuclear power capacity?
(A) Russia, Japan, China, France
(B) France, Russia, Japan, China
(C) Japan, Russia, France, China
(D) USA, France, Japan, Russia
Ans: (D)


1077. Consider the following pairs. Community Country
1. Kurd – Bangladesh
2. Madhesi – Nepal
3. Rohingya – Myanmar Which of the pairs given above is/ are matched?
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) 2 and 3 (D) Only 3
Ans: (C)


1078. Which pair amongst the following is not correctly matched?
(A) The queen of Adriatic sea – Rome
(B) Lorraine Coalfields – France
(C) West Midlands – Birmingham
(D) Tula – Russia
Ans: (A)


1079. Consider the following statements.
1. Length of a terrestrial mile is lesser than that of a nautical mile.
2. Harmattan is a dusty land-wind of the East African Coast.
3. Greece and Albania form a part of the Iberian peninsula. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) Only 2 and 3
(C) Only 3 (D) Only 1
Ans: (D)


1080. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.
1. Cuba is known as the ‘sugar bowl’ of the world.
2. Hong Kong is special Administrative Region of China.
3. U.S.A. is the leading producer of milk in the world.
4. Australia is a Federal State. Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 2, 3 and 4
(D) Only 1, 2 and 4
Ans: (D)


1081. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Geographical feature)
(a) Great Victoria Desert
(b) Grand Canyon
(c) Lake Winnipeg
(d) Southern Alps List-II (Country)
1. Australia
2. Canada
3. New Zealand
4. U.S.A. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 1 4 2 3
(C) 3 2 4 1 (D) 3 4 2 1
Ans: (B)


1082. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Pole star (b) Earth
(c) Greenland (d) Explosion List-II
1. Gravitation
2. Sound
3. Arctic ocean
4. North Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 4 1 2 3
(C) 4 2 3 1 (D) 4 1 3 2
Ans: (D)


1083. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Golden Triangle
(b) Bermuda Triangle
(c) Rice Bowl of Far East
(d) Red Basin List-II
1. Myanmar
2. Opium producing area of South East Asia
3. China
4. North Atlantic Ocean Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 2 4 1 3
(C) 4 3 2 1 (D) 1 4 3 2
Ans: (B)


1084. Bermuda Triangle extends up to which of the following places?
1. Southern Florida
2. Puerto Rico
3. Hawaii Islands Select the correct answer using the code given below.
(A) 1, 2 and 3 (B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3 (D) Only 1 and 3
Ans: (B)


1085. Arrange the following countries in the descending order of their number of nuclear power plants and select the correct answer from the code given below.
1. France
2. Japan
3. Russia
4. U.S.A. Code
(A) 3, 4, 2, 1
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 4, 1, 2, 3
(D) 4, 3, 2, 1
Ans: (C)


1086. With reference to ‘Look East Policy’ of India, consider the following statements.
1. India wants to establish itself as an important regional player in the East Asian affairs.
2. India wants to plug the vacuum created by the termination of Cold War.
3. India wants to restore the historical and cultural ties with its neighbours in South-East and East Asia. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 1 and 3
(C) Only 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


1087. Consider the following sources of power generation.
1. Hydro
2. Natural Gas
3. Nuclear
4. Diesel Arrange them in descending order of their percentage in the total installed capacity of power generation in India.
(A) 1, 3, 4, 2
(B) 3, 2, 1, 4
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 2, 1, 4, 3
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important Ports and Harbours in world mcq pdf

Next Story

Indian Area related gk mcq pdf

Latest from Blog