Mountain Ranges and Hills of South and Central India mcq

Mountain Ranges and Hills of South and Central India mcq

98. Which of the following is the example of ‘Residual Mountain’?
(A) Himalaya (B) Kilimanjaro
(C) Etna (D) Aravalli
Ans: (D)


99. The approximate age of the Aravalli Range is
(A) 370 million years
(B) 470 million years
(C) 570 million years
(D) 670 million years
Ans: (C)


100. The highest peak of Indian Peninsula is
(A) Ootakamund
(B) Anaimudi
(C) Dodabetta
(D) Mahabaleshwar
Ans: (B)


101. Which of the following is the highest peak in South India?
(A) Anaimudi (B) Dodabetta
(C) Amarkantak (D) Mahendragiri
Ans: (A)


102. In which of the following states are the Aravalli Ranges located?
(A) Rajasthan
(B) Himachal Pradesh
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh
Ans: (A)


103. Which of the following is the oldest mountain range in India?
(A) Himalaya (B) Aravalli
(C) Vindhya (D) Satpura
Ans: (B)


104. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(A) Anaimalai Hills
(B) Cardamom Hills
(C) Nilgiri Hills
(D) Shevaroy Hills
Ans: (C)


105. The Narmada and Tapti rivers flank
(A) Vindhyan Mountains
(B) Satpura Ranges
(C) Rajmahal Hills
(D) Aravalli Hills
Ans: (B)


106. What is the height of Parasnath Hill?
(A) 1600 metre (B) 1565 metre
(C) 1365 metre (D) 1260 metre
Ans: (C)


107. At which of the following hills the Eastern Ghats join the Western Ghats?
(A) Palani Hills
(B) Anamudi Hills
(C) Nilgiri Hills
(D) Shevaroy Hills
Ans: (C)


108. The Dhupgarh peak is situated in
(A) Satpura Range
(B) Maikal Range
(C) Vindhya Range
(D) None of the above
Ans: (A)


109. The hills of Ramgiri are part of this mountain range
(A) Vindhyachal (B) Maikal
(C) Sahyadri (D) None of these
Ans: (B)


110. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Garhjat Hills – Orissa
(B) Mandav Hills – Maharashtra
(C) Nallamalai Hills – Andhra Pradesh
(D) Shevaroy Hills – Tamil Nadu
Ans: (B)


111. Mahadeo mountains are part of
(A) Satpura (B) Vindhya
(C) Kaimur (D) None of these
Ans: (A)


112. Nilgiri Mountain Range lies in
(A) Tamil Nadu (B) Maharashtra
(C) Orissa (D) Uttarakhand
Ans: (A)


113. Which one of the following lies at the junction of Karnataka, Kerala and Tamil Nadu states?
(A) Anaimalai Hills
(B) Palani Hills
(C) Nandi Hills
(D) Nilgiri Hills
Ans: (D)


114. Which one of the following statements is not correct?
(A) The Western Ghats are relatively high in their Northern region
(B) The Anamudi is the highest peak in the Western Ghats
(C) Tapti river lies to the South of Satpura
(D) The Narmada and the Tapti river valleys are said to be old rift valleys
Ans: (A)


115. Indian Oceanists discovered a high mountain with a height of 1505 metre at the bottom of Arabian sea about 455 km West-South-West from Bombay, the mountain is called
(A) Kailash II
(B) Raman Sagar mountain
(C) Kanya Sagar Parvat
(D) Bombay Parvat
Ans: (B)


116. Western Ghats in Maharashtra and Karnataka is known as
(A) Nilgiri mountain
(B) Sahyadri
(C) Deccan plateau
(D) None of the above
Ans: (B)


117. Which one of the following mountain ranges is spread over only one state in India?
(A) Aravalli
(B) Satpura
(C) Ajanta
(D) Sahyadri
Ans: (C)


118. Cardamom Hills lie along the border of the states of
(A) Karnataka and Tamil Nadu
(B) Karnataka and Kerala
(C) Kerala and Tamil Nadu
(D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
Ans: (C)


119. Which one of the following does not lie in Maharashtra?
(A) Balaghat Range
(B) Harishchandra Range
(C) Mandav Hills
(D) Satmala Hills
Ans: (C)


120. Which one of the following is the correct sequence of the given hills starting from the North and going towards the South?
(A) Nallamalai Hills – Nilgiri Hills – Javadi Hills – Anaimalai Hills
(B) Anaimalai Hills – Javadi Hills – Nilgiri Hills – Nallamalai Hills
(C) Nallamalai Hills – Javadi Hills – Nilgiri Hills – Anaimalai Hills
(D) Anaimalai Hills – Nilgiri Hills – Javadi Hills – Nallamalai Hills
Ans: (C)


121. Where are Shevaroy Hill located?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (D)


122. Select from the code given below the correct locational sequence of the following hills proceeding from South to North.
1. Satmala Hills
2. Kaimur Hills
3. Pir Panjal Range
4. Naga Hills Code
(A) 2, 3, 1, 4 (B) 1, 2, 4, 3
(C) 1, 2, 3, 4 (D) 4, 3, 2, 1
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Northern Mountaneous Region mcq pdf download

Next Story

Indian Mountain Peaks related mcq pdf download

Latest from Blog