Mughal Dynasty : Babur mcq pdf download free

Mughal Dynasty : Babur mcq pdf

332. The first Battle of Panipat was fought between
(A) Babur and Rana Sanga
(B) Sher Shah Suri and Akbar
(C) Humayun and Ibrahim Lodi
(D) Babur and Ibrahim Lodi
Ans: (D)


333. Who among the following defeated Babur in the Battle of Sar-e-Pul?
(A) Abdullah Khan Uzbek
(B) Shaibani Khan
(C) Ubaydullah Khan
(D) Jani Beg
Ans: (B)


334. The Mughal ruler of medieval India was
(A) Persian (Iranian)
(B) Afghans
(C) Chagatai Turk
(D) None of the above
Ans: (C)


335. Alam Khan, one of those who invited Babur to invade India was
(A) An uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi
(B) A cousin of Ibrahim Lodi who was ill-treated and expelled from the country
(C) The father of Dilawar Khan to whom cruel treatment was meted out by Ibrahim Lodi
(D) A high official in Punjab province who was very much discontented with Ibrahim Lodi’s treatment to his tribe
Ans: (A)


336. At which of the following battles was artillery used for the first time by one of the two armies?
(A) First Battle of Panipat
(B) Battle of Khanwa
(C) Battle of Plassey
(D) Third Battle of Panipat
Ans: (A)


337. The main reason of Babur’s victory in the battle of Panipat was
(A) His horse riding force
(B) His skilled warfare
(C) Tulghuma system
(D) Internal disputes among Afghans
Ans: (B)


338. Whom did Babur defeat in the first battle of Panipat?
(A) Rana Sanga
(B) Ibrahim Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) Sher Shah Suri
Ans: (B)


339. The reason of Babur’s victory over Ibrahim Lodi was
(A) Bravery of Babur
(B) Artillery
(C) Weakness of Ibrahim
(D) Skilled commandant
Ans: (B)


340. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) First Battle of Panipat : 1526
(B) Battle of Khanwa : 1527
(C) Battle of Ghaghara : 1529
(D) Battle of Chanderi : 1530
Ans: (D)


341. In which year, did Babur defeat Sultan Ibrahim Lodi at the battle of Panipat?
(A) 1527 A.D. (B) 1526 A.D.
(C) 1525 A.D. (D) 1524 A.D.
Ans: (B)


342. In which one of the following battles, Rana Sanga fought against Babur?
(A) Battle of Panipat
(B) Battle of Khanwa
(C) Battle of Chanderi
(D) Battle of Ghaghara
Ans: (B)


343. During which one of the following battles, did Babur declare ‘Jehad’?
(A) Battle of Panipat
(B) Battle of Khanwa
(C) Battle of Chanderi
(D) None of the above
Ans: (B)


344. After becoming the Mughal Ruler in India, Zahiruddin Muhammad assumed the name
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Jahangir
(D) Bahadur Shah
Ans: (A)


345. The ruler of Mewar who was defeated in the Battle of Khanwa by Akbar in 1527 was
(A) Rana Pratap
(B) Man Singh
(C) Sawai Uday Singh
(D) Rana Sanga
Ans: (D)


346. Identify the Mughal emperor whose success in life due to his patience and resolution is a lesson for everyone.
(A) Zahiruddin Muhammad Babur
(B) Nasiruddin Muhammad Humayun
(C) Jalaluddin Muhammad Akbar
(D) Abdul Muzaffar Muhiuddin Aurangzeb
Ans: (A)


347. Babur assumed the title of ‘Padshah’ first at
(A) Ferghana (B) Kabul
(C) Delhi (D) Samarqand
Ans: (B)


348. In which language was Tuzuk-i- Baburi written?
(A) Persian (B) Arabic
(C) Turkish (D) Urdu
Ans: (C)


349. Which Hindu Rajya has been mentioned by Babur in his Babur Nama?
(A) Orissa (B) Gujarat
(C) Mewar (D) Kashmir
Ans: (C)


350. Consider the following. The arrival of Babur into India led to the
1. Introduction of gunpowder in the subcontinent.
2. Introduction of the arch and dome in the region architecture.
3. Establishment of Timurid dynasty in the region. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


351. Who built the Babri Mosque established in Ayodhya?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Nizam-ul-Mulk
(D) Mir Baki
Ans: (D)


352. The empire of Babur included
1. The area of Kabul
2. The area of Punjab
3. The area of modern Uttar Pradesh
4. The area of modern Rajasthan Which of these statements are correct?
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 2, 3 and 4
Ans: (C)


353. Given below are two statements, one is labeled Assertion (A) and other is labeled as Reason (R). Assertion (A): Babur wrote his memoirs in Turki. Reason (R): Turki was the official language of the Mughal Court. In the context the above two statements which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Bhakti and Sufi Movement related mcq pdf

Next Story

Humayun and Sher Shah related mcq pdf

Latest from Blog