Mughal Literature related mcq pdf download

Mughal Literature related mcq pdf

544. Who wrote Humayun Nama?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Gulbadan Begum
(D) Jahangir
Ans: (C)


545. Delhi’s education centre which was known as ‘Madarsa-e-Begum’. By whom it was established?
(A) Gulbadan Begum
(B) Maham Anaga
(C) Ziaunnisa
(D) Zeenat Unnisa
Ans: (B)


546. Who among the following wrote historical records in the Mughal period?
(A) Gulbadan Begum
(B) Nur Jahan Begum
(C) Jahanara Begum
(D) Zebunnisa Begum
Ans: (A)


547. Gulbadan Begum was the daughter of
(A) Babur (B) Humayun
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (A)


548. Which of the following Muslim Scholars has most significant contribution in hindi literature?
(A) Abul Fazl
(B) Faizi
(C) Abdur Rahim Khan-i-Khanan
(D) Abdul Qadir Badauni
Ans: (C)


549. Who among the following had translated ‘Hitopadesha’ into Persian?
(A) Dara Shikoh
(B) Faizi
(C) Abdul Qadir Badauni
(D) Tajul Mali
Ans: (D)


550. Who is the author of Shahjahannama?
(A) Gulbadan Begum
(B) Shah Jahan
(C) Abdul Hamid Lahori
(D) Inayat Khan
Ans: (D)


551. In Indian history, who was Abdul Hamid Lahori?
(A) An important military commander during Akbar’s reign
(B) An official historian of the reign of Shah Jahan
(C) An important noble and confident of Aurangzeb
(D) A chronicler and poet during the reign of Muhammad Shah
Ans: (B)


552. Anwar-e-Suhaili is a translation of
(A) Panchtantra (B) Mahabharata
(C) Ramayan (D) Sur Sagar
Ans: (A)


553. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Babur : Tuzuk-i-Baburi
(B) Humayun : Humayun Nama
(C) Sher Shah : Tarikh-i-Sher Shahi
(D) Akbar : Tabaqat-i-Akbari
Ans: (A)


554. Court Language during Mughal period was
(A) Arabic (B) Turkish
(C) Persian (D) Urdu
Ans: (C)


555. Akbar Nama was completed by Abul Fazl in
(A) Seven years (B) Eight years
(C) Nine years (D) Ten years
Ans: (A)


556. The poet heart King, who wrote praising verses for Lord Krishna under the name of Nagri Das was
(A) Raja Ummed Singh
(B) Raja Ram Singh
(C) Raja Chhatrasal
(D) Raja Sawant Singh
Ans: (D)


557. Nastaliq was
(A) A Persian script used in medieval India
(B) A raga composed by Tansen
(C) A cess levied by the Mughal rulers
(D) A manual of code of conduct for the Ulemas
Ans: (A)


558. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists. List-I
(a) Hasan Nizami
(b) Khwandamir
(c) Muhammad Kazim
(d) Bhim Sen List-II
1. Alamgir Nama
2. Nushkha-i-Dilkusha
3. Humayun Nama
4. Tazul Maasir Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 3 2 4 1
(C) 2 4 3 1 (D) 1 3 2 4
Ans: (A)


559. Which one of the following, wrote the famous works ‘Ram Chandrika’ and ‘Rasik-Priya’?
(A) Keshav (B) Matiram
(C) Raskhan (D) Senapati
Ans: (A)


560. Match the names of books with that of the authors and choose your answer from the code given below. List-I (Books)
(a) Alamgir Nama
(b) Tabaqat-i-Akbari
(c) Char Chaman
(d) Iqbal Nama-Jahangiri List-II (Authors)
1. Muitamad Khan
2. Munshi Mohd. Kazim
3. Chandrabhan Barahman
4. Nizamuddin Ahmad Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 3 2 1 4
(C) 4 1 2 3 (D) 2 4 3 1
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mughal Music and Paintings mcq short question pdf

Next Story

Mughal Period mcq short questions pdf

Latest from Blog