Mughal Music and Paintings mcq short question pdf

Mughal Music and Paintings

528. Who did illustrate ‘Dastan-e-Amir Hamza’?
(A) Abdus Samad
(B) Mansur
(C) Mir Sayyid Ali
(D) Abul Hasan
Ans: (A)


529. The Mughal School of Painting formed the spinal column of the various schools of Indian miniature art. Which one of the following painting styles was not affected by Mughal painting?
(A) Pahari (B) Rajasthani
(C) Kangra (D) Kalighata
Ans: (D)


530. The foundation of the Mughal painting was laid by
(A) Akbar (B) Humayun
(C) Jahangir (D) Shah Jahan
Ans: (B)


531. Which statement is true about the Mughal paintings?
(A) Battle Scene
(B) Animal birds and natural scene
(C) Courtier depicting
(D) All of the above
Ans: (D)


532. Jahangir mainly patronised which of the following arts?
(A) Painting (B) Architecture
(C) Sculpture (D) Music
Ans: (A)


533. During whose reign did the ‘Mughal Painting’ flourish?
(A) Aurangzeb (B) Akbar
(C) Jahangir (D) Shah Jahan
Ans: (C)


534. ‘Kishan Garh School’ is famous for
(A) Temple Art (B) Painting
(C) Martial Arts (D) Sculpture
Ans: (B)


535. The ‘Pahari School’, ‘Rajput School’, ‘Mughal School’ and ‘Kangra School’ represent different styles in the art of
(A) Architecture (B) Painting
(C) Dancing (D) Music
Ans: (B)


536. The Raga which is sung early in the morning is
(A) Todi (B) Darbari
(C) Bhopali (D) Bhimpalasi
Ans: (A)


537. Which one of the following musical instruments was mastered by Aurangzeb?
(A) Sitar (B) Pakhawaj
(C) Veena (D) None of these
Ans: (C)


538. Where is Tansen’s tomb located?
(A) Agra (B) Gwalior
(C) Jhansi (D) Jaipur
Ans: (B)


539. Musicians like Tansen, Baiju Bawra and Gopal Nayak had received training from the master Swami Haridas. How many music worship centres has been set up by the followers of Swami Haridas?
(A) 5 (B) 4
(C) 3 (D) 2
Ans: (A)


540. Which Mughal ruler of the following had learnt Hindu Music from Lala Kalavant?
(A) Humayun (B) Jahangir
(C) Akbar (D) Shah Jahan
Ans: (C)


541. The original name of Tansen was
(A) Makarchand Pandey
(B) Ramtanu Pandey
(C) Lala Kalawant
(D) Baz Bahadur
Ans: (B)


542. The Dhrupad singers included in the reign of Akbar was/were
1. Tansen 2. Haridas
3. Surdas 4. Vilas Khan Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) All the four
Ans: (A)


543. Who among the following were Jahangiri painters?
1. Abdus Samad
2. Abul Hasan
3. Aqa Riza
4. Mir Sayyid Ali Select the correct answer for the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 4 and 1
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mughal Administration related mcq pdf

Next Story

Mughal Literature related mcq pdf download

Latest from Blog