Mughal Period mcq short questions pdf

Mughal Period mcq short questions pdf

561. Hem Chandra Vikramaditya is famous in Indian history as
(A) Puran Mal (B) Maldev
(C) Rana Sanga (D) Hemu
Ans: (D)


562. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Jahangir : William Hawkins
(B) Akbar : Sir Thomas Roe
(C) Shah Jahan : Tavernier
(D) Aurangzeb : Manucci
Ans: (B)


563. ‘The last Sun of Indian glory’ has been used for
(A) Shivaji (B) Prithviraj
(C) Rana Pratap (D) Hemu
Ans: (D)


564. Which of the following is not correctly matched?
(A) Babur : Battle of Khanwa
(B) Humayun : Battle of Chausa
(C) Akbar : Battle of Haldighati
(D) Jahangir : Battle of Balkh
Ans: (D)


565. Which of the following pair (battle during the Mughal and Maratha Period and its year) is correctly matched?
(A) Battle of Chausa : 1538 A.D.
(B) Battle of Kannauj : 1539 A.D.
(C) Battle of Haldighati : 1576 A.D.
(D) Battle of Khanwa : 1657 A.D.
Ans: (C)


566. Which among the following ports was called Babul Mecca (Gate of Mecca) during the Mughal Period?
(A) Calicut (B) Bharuch
(C) Cambay (D) Surat
Ans: (D)


567. Whose name called Ata Ali Khan?
(A) Abul Fazl (B) Abul Faizi
(C) Todarmal (D) None of these
Ans: (D)


568. During the Mughal period, the Madarsa which was specialised in the teaching of ‘Muslim Jurisprudence’ was located in
(A) Lucknow
(B) Delhi
(C) Sialkot
(D) Hyderabad (India)
Ans: (A)


569. Mughals adopted ‘Navroj’ festival from
(A) Zoroastrians (B) Jews
(C) Mongols (D) Turks
Ans: (A)


570. Which one of the following buildings is known as ‘Shah-i-Fatehpur’?
(A) Buland Darwaza
(B) Turky Sultana ka Mahal
(C) Jama Masjid
(D) Shahjadi Umber ka Mahal
Ans: (C)


571. Which one of the following is correctly matched?
(A) Khuldabad : Tomb of Shaikh Salim Chishti
(B) Fatehpur Sikri : Tomb of Itmadud- Daula
(C) Agra : Tomb of Aurangzeb
(D) Delhi : Tomb of Abdur Rahim Khan-i-Khanan
Ans: (D)


572. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally
(A) Agriculturists
(B) Warriors
(C) Weavers
(D) Traders
Ans: (D)


573. During the Mughal period ‘Muallim’ was
(A) A tax
(B) An administrative unit
(C) A ruler
(D) An employee on Indian merchant ships
Ans: (D)


574. Arrange the following four foreign invasions in chronological order and find the correct answer from the code given below.
1. Ahmad Shah Abdali
2. Genghis Khan
3. Nadir Shah
4. Timur Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 3, 2, 1
(C) 2, 4, 3, 1 (D) 2, 4, 1, 3
Ans: (C)


575. Select the correct chronological order for the following Muslim rulers from the code given below the names.
1. Ahmad Shah Abdali
2. Muhammad Shah
3. Jahangir
4. Bahadur Shah II Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 3, 2, 1
(C) 3, 2, 1, 4 (D) 2, 1, 3, 4
Ans: (C)


576. Arrange the chronological order of the following options and find out the correct answer with the help of the given code.
1. Ahilya Bai 2. Durgawati
3. Padmini 4. Tara Bai Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 3, 2, 4, 1
(C) 3, 4, 1, 2 (D) 2, 1, 3, 4
Ans: (B)


577. Which of the following statements are correct?
1. Ahmad Shah Abdali fought the third battle of Panipat.
2. Babur established the Delhi Sultanate.
3. Shah Jahan fought the war of succession.
4. Jahangir was a lover of beauty and nature. Code
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 1 and 4 are correct
(D) 1, 2, 3 and 4 are correct
Ans: (C)


578. Match the following incidences and their centuries. List-I (Incidences)
(a) Massacres in Delhi by Nadir Shah
(b) First battle of Panipat was fought between Babur and Ibrahim Lodi
(c) Second battle of Panipat was fought between Hemu and Akbar
(d) Third battle of Panipat was fought between Ahmad Shah Abdali and Marathas List-II (Centuries)
1. 1556 2. 1526
3. 1761 4. 1739 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 4 (B) 3 1 4 2
(C) 4 2 1 3 (D) 2 3 1 4
Ans: (C)


579. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists. List-I
(a) Hawkins (b) Thomas Roe
(c) Manucci (d) Ralph Fitch List-II
1. 1615-1619 2. 1608-1611
3. 1585-1586 4. 1653-1708 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 1 2 4 3 (D) 2 1 3 4
Ans: (B)


580. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists. List-I
(a) Battle of Haldighati
(b) Battle of Bilgram
(c) Revolt of Khusrau
(d) Battle of Khanwa List-II
1. Babur 2. Akbar
3. Humayun 4. Jahangir Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 1 3 2 4
(C) 3 2 4 1 (D) 2 4 1 3
Ans: (A)


581. Match the following. List-I
(a) Third Battle of Panipat
(b) Second Battle of Tarain
(c) Death of Akbar
(d) Death of Aurangzeb List-II
1. 1192 2. 1707
3. 1761 4. 1605 Select the correct answer from the code given below. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 1 4 2 (D) 2 4 3 1
Ans: (C)


582. Select the correct chronological order of the following battles from the code given. List-I
(a) Third Battle of Panipat
(b) Battle of Haldighati
(c) Second Battle of Tarain
(d) Battle of Asirgarh List-II
1. 1601 A.D. 2. 1761 A.D.
3. 1576 A.D. 4. 1192 A.D. Code:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 3 4 1 (D) 3 4 2 1
Ans: (C)


583. Match List-I with List-II and select the correct answer using code given below the lists. List-I
(a) 1556 (b) 1600
(c) 1680 (d) 1739 List-II
1. Battle of Haldighati
2. Nadir Shah’s capture of Delhi
3. Death of Shivaji
4. Grant of Charter to East India Company
5. Accession of Akbar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 5 4 3 2
(C) 5 2 1 4 (D) 1 5 3 2
Ans: (B)


584. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists. List-I
(a) Babur (b) Humayun
(c) Akbar (d) Jahangir List-II
1. Jama Masjid (Sambhal)
2. Din Panah
3. Jahangiri Mahal
4. Itmad-ud-Daula’s Mausoleum Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 2 1 4 3
Ans: (A)


585. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Iqta (b) Jagir
(c) Amaram (d) Mokasa List-II
1. Marathas 2. Delhi Sultans
3. Mughals 4. Vijayanagara Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 2 3 4 1
(C) 2 3 1 4 (D) 3 2 4 1
Ans: (B)


586. Arrange the following battles of the Mughal period in chronological order.
1. Battle of Ghaghra
2. Battle of Khanwa
3. Battle of Chausa
4. Battle of Samugarh Select the answer from the code given below.
(A) 2, 1, 3 and 4 (B) 1, 3, 2 and 4
(C) 3, 2, 1 and 4 (D) 2, 3, 1 and 4
Ans: (A)


587. Match the following building and rulers. List-I
(a) Qutub Minar
(b) Gol Gumbad
(c) Buland Darwaza
(d) Moti Masjid List-II
1. Muhammad Adil Shah
2. Iltutmish
3. Aurangzeb
4. Akbar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 3 2 4 1
(C) 4 2 1 3 (D) 2 1 4 3
Ans: (D)


588. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Alai Darwaza, Delhi
(b) Buland Darwaza, Fatehpur Sikri
(c) Moti Masjid, Agra
(d) Moti Masjid, Delhi List-II
1. Alauddin Khalji
2. Akbar
3. Shah Jahan
4. Aurangzeb Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 2 1 4
(C) 4 1 2 3 (D) 1 4 3 2
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mughal Literature related mcq pdf download

Next Story

Sikh Sect related mcq pdf download

Latest from Blog