Oceanic Currents short questions mcq pdf

/

Oceanic Currents short questions mcq pdf

489. Agulhas current flows in
(A) The Indian Ocean
(B) The Pacific Ocean
(C) North Atlantic Ocean
(D) South Atlantic Ocean
Ans: (A)


490. Which one of the following factors is responsible for the change in the regular direction of the ocean currents in the Indian Ocean?
(A) Indian Ocean is half an Ocean
(B) Indian Ocean has Monsoon drift
(C) Indian Ocean is a land-locked ocean
(D) Indian Ocean has greater variation in salinity
Ans: (B)


491. The country benefiting the most out of the North Atlantic Drift is
(A) Poland (B) Portugal
(C) Norway (D) Nigera
Ans: (C)


492. Which of the following is not a cold ocean current?
(A) Canaries (B) Humboldt
(C) Oyashio (D) Agulhas
Ans: (D)


493. Which one of the following Oceanic currents is not associated with the Pacific Ocean?
(A) Canaries (B) Kuroshio
(C) California (D) Humboldt
Ans: (A)


494. Which one of the following is a cold current of the South Atlantic Ocean?
(A) Canary current
(B) Benguela current
(C) Agulhas current
(D) Brazil current
Ans: (B)


495. Which one of the following currents does not contribute to form a complete circle of currents in the South Atlantic Ocean?
(A) Benguela
(B) Brazil
(C) Canary
(D) West wind drift
Ans: (C)


496. Which of the following ocean currents does not belong to Indian Ocean?
(A) Agulhas Current
(B) Mozambique Current
(C) South Indian Ocean Current
(D) Benguela Current
Ans: (D)


497. Which of the following is cold ocean current?
(A) Peruvian Current (Hamboldt Current)
(B) Kuroshio Current
(C) Gulf Stream
(D) Brazil Current
Ans: (A)


498. The ocean current different from the remaining three is
(A) Benguela
(B) Brazilian
(C) South Equatorial
(D) Peruvian
Ans: (D)


499. Gulf stream is
(A) a river in the gulf
(B) an oceanic current
(C) another name of Jet Stream
(D) a surface wind
Ans: (B)


500. Which of the following is not matched correctly?
(A) Brazil Current – South Atlantic Ocean
(B) Hamboldt Current – North Pacific Ocean
(C) Gulf Stream – North Atlantic Ocean
(D) Agulhas Current – Indian Ocean
Ans: (B)


501. Consider the following factors.
1. Rotation of the Earth
2. Air pressure and wind
3. Density of ocean water
4. Revolution of the Earth Which of the above factor influence the ocean currents?
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 1 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (B)


502. What explains the Eastward flow of the equatorial counter-current?
(A) The Earth’s rotation on its axis
(B) Convergence of the two equatorial currents
(C) Difference in salinity of water
(D) Occurrence of the Belt of Calm near the equator
Ans: (A)


503. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Gulf Stream
(b) West Wind Drift
(c) Peru Current
(d) West Australian Current List-II
1. Pacific Ocean
2. A slow Eastward movement of water over the zone of Westerly wind
3. Indian Ocean
4. Warm current Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 1 3 4 2
(C) 4 3 1 2 (D) 1 2 4 3
Ans: (A)


504. Consider the following statements.
1. Ocean currents are the slowsurface movement of water in the ocean.
2. Ocean currents assist in maintaining the Earth’s heat balance.
3. Ocean currents are set in motion primarily by prevailing winds.
4. Ocean currents are affected by the configuration of the ocean. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 2 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


505. Which of the following pair of oceanic currents is shown in the given map?
(A) Benguela and Falkland
(B) Canary and Hamboldt
(C) Agulhas and Guinea
(D) Benguela and Guinea
Ans: (D)

Oceanic Trench

525. Which is the world’s deepest trench?
(A) Northern
(B) Challenger
(C) Manhattan
(D) Richards
Ans: (B)


526. In which one of the following oceans Diamantina Trench is situated?
(A) Pacific Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Arctic Ocean
Ans: (C)


527. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Oceanic Trench)
(a) Aleutian
(b) Kermadec
(c) Sunda
(d) S. Sandwich List-II (Location)
1. Indian Ocean
2. North Pacific
3. South Pacific
4. South Atlantic Ocean Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 2 3 1 4
(C) 1 3 2 4 (D) 1 4 2 3
Ans: (B)


528. Which one of the following is the deepest oceanic trench?
(A) Tonga (B) Mariana
(C) Puerto Rico (D) Izu-Bonin
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Major Oceans of the World mcq pdf download

Next Story

Salinity related mcq short questions pdf

Latest from Blog