⚡️Odisha History Multiple choice questions answer | Odisha gk

⚡️Odisha History Multiple choice questions answer | Odisha gk

ନମସ୍କାର ଦସ୍ତୋ ? !!! ଓଡିଶା ର ନମ୍ବର 1 GK ୱେବସାଇଟ ? ରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ || ଏହି ପୋଷ୍ଟ  ରେ ଓଡିଶା ଇତିହାସ ର କିଛି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜିକେ ( Odisha History Multiple choice questions answer )ଡିସ୍କସ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ || ଟେଷ୍ଟ ନମ୍ବର 1 କୁ ଡିସ୍କସ କରିଛୁ || କହନ୍ତି ସେୟାରିଂ ଇଜ କେୟାରିଙ୍ଗ ଭଲ ଲାଗିଲେ ସେୟାର କରନ୍ତୁ ଓ ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ପଢିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ | ଆଗକୁ ବହୁତ ସାରା MCQ ପ୍ରଶ୍ନ ଆସିବ ସେଥିପାଇଁ ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳ ? ଆଇକନ ଦବାଇ ଫ୍ରି ରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡି ଯାନ୍ତୁ | ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ରେ ସବୁ ବିଷୟର MCQ ଜିକେ PDF ମିଳିଯିବ ||

ଓଡିଶା ଇତିହାସ ର କିଛି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ

1. When was the Lingaraj temple built?
(A) BC. 1030 BC, 1045
(B) BC. From 1000 BC. 1030
(C) BC. 700 BC 85
(D) None of the above

Ans-A ✔

2. How many feet is the height of the Lingaraj temple?
(A) 160 feet
(B) 165 feet
(C) 182 feet
(D) 14 feet

Ans-A ✔

3. Who built the Lingaraj temple?
(A) Birth hair
(B) Upright hair
(C) Yayati Keshari
(D) Koshal Keshari

Ans-C ✔

4. What is the height of the Mukteswar temple?
(A) 50 feet 6 inches
(B) 55 feet 6 inches
(C) 60 feet 6 inches
(D) 36 feet 6 inches

Ans-D ✔

5. Why is the naming of the Rajarani temple so done?
(A) Because the king and queen did it
(B) Because the king asked the king to build such a temple
(C) As intended for the memory of the king and queen
(D) Because the king and queen are made of stone

Ans-D ✔

6. What religious king was Kharbel?
(A) Buddhist
(B) Ganatya
(C) Strong
(D) Jain

Ans-D ✔

7. On what river bank was the Bhumkar dynasty formed?
(A) Great river
(B) Baitarani River
(C) Rishikulya
(D) Dayanadi

Ans-B ✔

8. When was the Bhumkar dynasty established?
(A) 636 AD.
(B) 450 AD.
(C) 800 AD.
(D) 550 AD.

Ans-A ✔

9. When does the Soma monorachy seem to have been established?
(A) 7th to 10th centuries
(B) From the 9th century to the twelfth century
(C) Twelfth to fifteenth centuries
(D) Fifteenth to eighteenth centuries

Ans-B ✔

10. To whom did the kings of the Sombans worship?
(A) Durga
(B) Black
(C) Ram
(D) Shiva

Ans-D ✔

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

⚡️ Computer Microsoft Word Multiple choice questions TEST -2

Next Story

⚡️ Indian National Movement Objective Questions & Answers …

Latest from Blog