Panchayati Raj and Community Development mcq pdf

Panchayati Raj and Community Development mcq pdf

1469. Percentage of Hindi speaking Indians is about.
(A) 50 (B) 45
(C) 40 (D) 35
Ans: (C)


1470. The subject of Panchayati Raj is in
(A) Concurrent List
(B) Union List
(C) State List
(D) Residual List
Ans: (C)


1471. Consider the following languages.
1. Gujarati 2. Kannada
3. Telugu Which of the language(s) given above has/have been declared as ‘Classicial Language’ by the Government?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3
(C) Only 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


1472. Who among the following is authorized to make provisions with respect to the composition of Panchayats?
(A) Governor of State
(B) Legislature of State
(C) Parliament of India
(D) President of India
Ans: (B)


1473. The elections to Panchayats are to be held after
(A) Every four years
(B) Every five years
(C) Every six years
(D) At the Government’s descretion
Ans: (B)


1474. Which one of the following is not concerned with the Panchayats?
(A) The State Election Commission will conduct Panchayat elections
(B) The Constitution (74th Amendment) Act
(C) There shall be a fixed five year term for all the Panchayats
(D) Fresh elections would have to be held within six months of the dissolution of a Panchayat
Ans: (B)


1475. The decision to conduct Panchayat Elections is taken by which of the following?
(A) The Central Government
(B) The State Government
(C) The District Judge
(D) The Election Commission
Ans: (B)


1476. Who among the following constitutes ‘Finance Commission’ to review the financial position of Panchayats?
(A) Chief Minister of the concerned State
(B) Finance Minister of the concerned State
(C) The Governor of the concerned State
(D) Panchayati Raj Minister of the concerned State
Ans: (C)


1477. Which one of the following functions is not the concern of Local Self Government?
(A) Public Health
(B) Sanitation
(C) Public Utility Services
(D) Maintenance of Public Order
Ans: (D)


1478. The provision regarding Panchayats and Municipalities was made in the Indian Constitution in
(A) 1991 (B) 1995
(C) 2000 (D) 1993
Ans: (D)


1479. Who was the Prime Minister of India at the time of 73rd and 74th Amendments to the Constitution of India pertaining to Panchayats and Nagarpalikas?
(A) Indira Gandhi
(B) Rajeev Gandhi
(C) P.V. Narsimha Rao
(D) V.P. Singh
Ans: (C)


1480. Which of the following amendments to the Indian Constitution, provides Constitutional status to ‘Panchayati Raj System’?
(A) 71st Amendment
(B) 72nd Amendment
(C) 73rd Amendment
(D) 75th Amendment
Ans: (C)


1481. In which Article, the provision on reservation of Scheduled Caste and Scheduled Tribes to Panchayat has been given?
(A) 243A (B) 243B
(C) 243C (D) 243D
Ans: (D)


1482. Reservation of seats in Panchayat elections for Scheduled Castes shall not apply to the State of
(A) Uttar Pradesh
(B) Assam
(C) Arunachal Pradesh
(D) Haryana
Ans: (C)


1483. Under which of the following Constitutional Amendments, 30% seats in the village panchayats have been reserved for women in India?
(A) 70th Amendment
(B) 71st Amendment
(C) 73rd Amendment
(D) 74th Amendment
Ans: (C)


1484. ‘Gram Sabha’ means
(A) Persons of the territorial area of a Panchayat
(B) Persons specified by the notification of the District Authority
(C) Persons registered in electoral rolls related to a Panchayat area at the village level
(D) Members of Panchayats
Ans: (C)


1485. Local self-government can be best explained as an exercise in
(A) Federalism
(B) Democratic decentralisation
(C) Administrative delegation
(D) Direct democracy
Ans: (B)


1486. Which Article of the Indian Constitution directs State Government to organize village Panchayats?
(A) Article 32 (B) Article 40
(C) Article 48 (D) Article 51
Ans: (B)


1487. Who presides over the meeting of Gram Sabha in Scheduled Areas?
(A) Sarpanch
(B) Deputy Sarpanch
(C) Sarpanch or Deputy Sarpanch
(D) Schedule Tribe member present who is elected by Gram Sabha
Ans: (D)


1488. Panchayati Raj is organized as a unit of Self-Government under
(A) Fundamental Rights of Indian Constitution
(B) The Preamble of the Indian Constitution
(C) Directive Principles of State Policy
(D) 73rd Amendment of the Indian Constitution
Ans: (D)


1489. Article 40 of the Constitution of India advises the State to work for
(A) Uniform Civil Code
(B) Organization of Village Panchayats
(C) Constitution of Municipalities
(D) Living wages for workers
Ans: (B)


1490. What is the main characteristic of Panchayati Raj System of Government?
(A) It has three tiers of Government
(B) It aims to give social and economic justice to villages
(C) Some members of Parliament are as respresentatives in Zila Parishad
(D) All of them are true
Ans: (D)


1491. MANREGA scheme has been launched as a part of implementing which one of the following Articles of the Indian Constitution?
(A) Article 43 (B) Article 45
(C) Article 47 (D) Article 50
Ans: (A)


1492. Which one of the following statements regarding Panchayati Raj is not correct?
(A) Panchayat System has been an integral part of Indian village life through the ages
(B) 73rd Amendment came into effect on 15th August, 1993
(C) It is a three-tier organically linked structure
(D) Article 243G of the Indian Constitution adds to its importance
Ans: (B)


1493. Panchayati Raj is mainly aimed at
(A) Increasing rivalry among villagers
(B) Giving training to villagers for contesting election
(C) Decentralization of power to villagers
(D) None of the above
Ans: (C)


1494. For successful functioning, Panchayati Raj needs full co-operation of
(A) Local Public
(B) Central Government
(C) Bureaucrats
(D) Politicians
Ans: (A)


1495. What is the main purpose of Panchayati Raj?
(A) To increase agricultural production
(B) To increase employment
(C) To increase people’s politically awareness
(D) To enable people to participate in developmental administration
Ans: (D)


1496. Name the Committee which was set up by the NDC in 1957 for the reorganization of CDP and NES, which suggested a three-tier system of rural local government.
(A) Balwant Rai Mehta Committee
(B) Ashok Mehta Committee
(C) Maharashtra Committee on Democratic Decentralisation
(D) Rural-Urban Relationship Committee
Ans: (A)


1497. Panchayati Raj in India represents
(A) Decentralisation of powers
(B) Participation of the people
(C) Community development
(D) All of the above
Ans: (D)


1498. Which kind of Panchayati Raj System was recommended by the Balwant Rai Mehta Committee?
(A) Two-tier (B) Three-tier
(C) Village level (D) None of these
Ans: (B)


1499. The Committee which recommended a three-tier Panchayati Raj System in India was
(A) Ashok Mehta Committee
(B) Balwant Rai Mehta Committee
(C) G.K.V. Rao Committee
(D) L.M. Singhvi Committee
Ans: (B)


1500. The Chairman of the Committee set up for the recommendation of Panchayati Raj in India was
(A) Balwant Rai Mehta
(B) B.R. Ambedkar
(C) Justice Krishna Iyer
(D) Jagjivan Ram
Ans: (A)


1501. Which one of the following States was the first to set-up Panchayati Raj institutions in accordance with the recommendations of the Balwant Rai Mehta Committee?
(A) Uttar Pradesh
(B) Andhra Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Telangana
Ans: (C)


1502. Who is considered as the ‘Architect of Panchayati Raj’ in India?
(A) Acharya Narendra Deo
(B) G.V.K. Rao
(C) B.R. Mehta
(D) L.M. Singhvi
Ans: (C)


1503. The Committe on whose recommendation, the ‘Panchayati Raj System’ was introduced in the Country, was headed by
(A) Jivraj Mehta
(B) Balwant Rai Mehta
(C) Shrimannarayan
(D) Jagjivan Ram
Ans: (B)


1504. Panchayati Raj was first introduced in October, 1959 in
(A) Rajasthan (B) Tamil Nadu
(C) Kerala (D) Karnataka
Ans: (A)


1505. The Panchayati Raj System was first started in India in the State of Rajasthan and……..
(A) Haryana
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Andhra Pradesh
Ans: (D)


1506. Which of the following bears the responsibility of planning, execution and implementation of MNREGA schemes?
(A) Gram Sabha
(B) Gram Panchayat
(C) State Government
(D) DRDA
Ans: (B)


1507. The first Panchayati Raj System was inaugurated by Pt. Jawaharlal Nehru on 2nd October, 1959 in
(A) Sabarmati (B) Wardha
(C) Nagaur (D) Sikar
Ans: (C)


1508. When and where was Panchayati Raj System in India introduced?
(A) 5th July, 1957, Faizabad (U.P.)
(B) 2nd October, 1959, Nagaur
(Rajasthan)
(C) 14th November, 1959, Ahmedabad (Gujarat)
(D) 3rd December, 1960, Bhopal
(M.P.)
Ans: (B)


1509. The first State to adopt Panchayati Raj was
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Gujarat
(D) Rajasthan
Ans: (D)


1510. Who was the Chairman of the Committee which proposed Democratic Decentralisation and Panchayati Raj?
(A) K.M. Pannikar
(B) H.N. Kunjru
(C) Mahatma Gandhi
(D) Balwant Rai Mehta
Ans: (D)


1511. According to democratic decentralization recommended by Balwant Rai Mehta committee?
(A) Three-tier democratic Panchayati Raj institutions were to be set up at the village, block and district levels
(B) Only two-tier Panchayati Raj institutions at district and Mandal levels were to be constituted
(C) Only Zila Parishad was proposed to be set up at the district level
(D) None of the above
Ans: (A)


1512. Establishment of the Panchayati Raj System was recommended by
(A) The Government of India Act, 1935
(B) The Cripps Mission 1942
(C) The Indian Independence Act, 1947
(D) Balwant Rai Mehta Committee Report, 1957
Ans: (D)


1513. The Decentralization System was recommended by
(A) C. Rajagopalachari
(B) J.B. Kripalani
(C) Balwant Rai Mehta
(D) Ashok Mehta
Ans: (C)


1514. Which one of the following committees is not concerned with Panchayati Raj Institution?
(A) P.V.N. Rao Committee
(B) L.M. Singhvi Committee
(C) Ashok Mehta Committee
(D) Balwant Rai Mehta Committee
Ans: (A)


1515. Which committee had, first of all, recommended three-tier Panchayati Raj system in India?
(A) Ashok Mehta Committee
(B) L.M. Singhvi Committee
(C) Balwant Rai Mehta Committee
(D) Sarkariya Commission
Ans: (C)


1516. Which model was recommended by Ashok Mehta Committee for Panchayati Raj System?
(A) One-tier (B) Two-tier
(C) Three-tier (D) Four-tier
Ans: (B)


1517. Which of the following Committee is not associated with Panchayati Raj System?
(A) Ashok Mehta Committee
(B) V.K.R.V. Rao Committee
(C) Santhanam Committee
(D) B.R. Mehta Committee
Ans: (B)


1518. Which one of the following Committees is not associated with Panchayati Raj System in India?
(A) Dinesh Goswami Committee
(B) L.M. Singhvi Committee
(C) Sadiq Ali Committee
(D) Ashok Mehta Committee
Ans: (A)


1519. Which of the following Committees recommended to give Constitutional status to Panchayati Raj?
(A) L.M. Singhvi Committee
(B) Balwant Rai Mehta Committee
(C) Rao Committee
(D) Ashok Mehta Committee
Ans: (A)


1520. The 73rd Amendment of the Constitution of India is related to
(A) Centre-State Relations
(B) Powers of the Supreme Court
(C) Salaries and Privileges of Members of Parliament
(D) Panchayati Raj System
Ans: (D)


1521. Which Constitutional Amendment granted Constitutional Status to Panchayati Raj Institutions?
(A) 73rd Amendment
(B) 71st Amendment
(C) 74th Amendment
(D) None of the above
Ans: (A)


1522. How many subjects are provided by 11th schedule of Indian Constitution for Panchayats?
(A) 27 (B) 28
(C) 29 (D) 30
Ans: (C)


1523. Functions to be assigned to Panchayats by 73rd Amendment of the Constitution are mentioned in
(A) Eleventh Schedule
(B) Tenth Schedule
(C) Thirteenth Schedule
(D) Twelfth Schedule
Ans: (A)


1524. The 73rd Amendment of Indian Constitution provides
(A) First time of Panchayati Raj
(B) Removal of administrative control over Panchayats
(C) Changing of laws regarding elections of Panchayats
(D) Making panchayat elections mandatory and equivalent to the polls of Lok Sabha and Legislative Assembly
Ans: (D)


1525. The first State to implemented 73rd Constitutional Amendment is
(A) Madhya Pradesh
(B) Punjab
(C) Andhra Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (A)


1526. Which one of the following was established as the first programme of Community development?
(A) National Extension Service
(B) Integrated Rural Development Programme
(C) Co-operation Movement
(D) General help Donation Programme
Ans: (A)


1527. The 73rd Constitutional Amendment Act, 1992 refers to the
(A) Generation of gainful employment for the unemployed and the under-employed men and women in the rural area
(B) Generation of employment for the capable adults who are in need and desirous of works during the lean agricultural season
(C) Laying the foundation of strong and vibrant Panchayati Raj Institutions in the Country
(D) Guarantee of the right to life, liberty and security of person equality before the law and equal protection without discrimination
Ans: (C)


1528. The reservation of seats for women in Panchayats has been provided by an amendment to Constitution of India. That amendment is
(A) 70th Amendment of 1992
(B) 73rd Amendment of 1992
(C) 74th Amendment of 1992
(D) 77th Amendment of 1994
Ans: (B)


1529. In the new Panchayati Raj Bill enacted in 1992, there are several new provisions different from the previous one. Which one of the following is not one such provision?
(A) Some collective responsibilities in the area of agriculture, rural development, primary education and social forestry among others
(B) Elections being made mandatory for all posts on being vacant
(C) A statutory representation of women in the panchayats, up to one-third of the strength
(D) Regular remuneration to the panchayat members, so as to ensure their punctuality and accountability
Ans: (D)


1530. Which Article of the Constitution Guarantees the 1/3 representation of women in Panchayats?
(A) Article 243C (B) Article 243D
(C) Article 243H (D) Article 243I
Ans: (B)


1531. In India, seats are reserved for women in
(A) Panchayati Raj Institutions
(B) State Legislative Assemblies
(C) The Cabinet
(D) The Lok Sabha
Ans: (A)


1532. The number of seats reserved for women in Panchayati Raj Institutions in U.P. is
(A) One-third of total seats
(B) In proportion to women population
(C) One-fourth of total seats
(D) As per the requirements of circumstances
Ans: (A)


1533. Which State Government have provided 50% reservation for women in local bodies up to 2010?
(A) Bihar, Uttar Pradesh, Rajasthan
(B) Bihar, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh
(C) Bihar, Madhya Pradesh, Kerala
(D) Bihar, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh
Ans: (B)


1534. What is the system of governance in the Panchayati Raj set up?
(A) The single-tier structure of local self-government at the village level
(B) The two-tier system of local self-government at the village and block levels
(C) The three-tier structure of local self-government at the village, block and district levels
(D) The four-tier system of local self-government at the village block, district and state levels
Ans: (C)


1535. 73rd Amendment of the Constitution was implemented on 24 April, 1993. This amendment will encourage in Rajasthan
(A) New United Political System
(B) The base for village selfgovernance
(C) Self-Governance system
(D) Decentralization of democracy
Ans: (C)


1536. The Panchayati Raj System was adopted to
(A) Make people aware of politics
(B) Decentralize the power of democracy
(C) Educate the peasants
(D) None of the above
Ans: (B)


1537. Which of the following is related to the theme of ‘Grass Root Democracy’?
(A) Lokpal
(B) Panchayati Raj System
(C) Inter-State Council
(D) Regional Politics
Ans: (B)


1538. Which part of our Constitution envisages a three-tier system of Panchayats?
(A) Part IX (B) Part X
(C) Part XI (D) Part XII
Ans: (A)


1539. The Three-tier system of Panchayati Raj consists of
(A) Gram Panchayat, Panchayat Samiti, Block Samiti
(B) Gram Panchayat, Block Samiti, Zila Parishad
(C) Block Samiti, Zila Parishad, Panchayat Samiti
(D) Gram Panchayat, Panchayat Samiti, Zila Parishad
Ans: (D)


1540. A Panchayat Samiti at the block level in India is only a/an
(A) Advisory Body
(B) Consultative Committee
(C) Co-ordinating and Supervisory Authority
(D) Administrative Authority
Ans: (C)


1541. Which part of the Constitution has the provisions for Panchayati Raj System?
(A) IX (B) VI
(C) III (D) IV(a)
Ans: (A)


1542. According to Constitutional Provisions the decision to hold Panchayat elections is taken by
(A) Central Government
(B) State Government
(C) The Election Commission of India
(D) The State Election Commission
Ans: (B)


1543. Territory of a Kshetra Panchayat
(Panchayat at intermediate level) is determined by
(A) State Election Commission
(B) State Government
(C) Divisional Commissioner
(D) District Magistrate
Ans: (B)


1544. A college student desires to get elected to the Municipal Council of his city. The validity of his nomination would depend on the important condition, among others, that
(A) He obtains permission from the principal of his college
(B) He is a member of a political party
(C) His name figures in the voter’s list
(D) He files a declaration owing allegiance to the Constitution of India
Ans: (C)


1545. A person can contest the Panchayat election, if he has attained the age of
(A) 25 years
(B) 30 years
(C) 21 years
(D) 18 years
Ans: (C)


1546. Which one of the following Committees/ Commissions recommended the creation of Nyaya Panchayats?
(A) Balwant Rai Mehta Committee
(B) Ashok Mehta Committee
(C) G.V.K. Rao Committee
(D) Sarkaria Commission
Ans: (B)


1547. Which is not among the powers of Panchayati Raj Institutions in India?
(A) Implementation of Land Reforms
(B) Judicial Review
(C) Implementation of Poverty Alleviation Programmes
(D) None of the above
Ans: (B)


1548. Which one of the following is not an attribute of a Local Government?
(A) Statutory Status
(B) Participation of the local community
(C) Central control
(D) Power to raise finances by taxation
Ans: (C)


1549. Nyaya Panchayats in Panchayati Raj System have no powers of awarding imprisonment except in the State of
(A) Bihar
(B) Jammu and Kashmir
(C) Maharashtra
(D) West Bengal
Ans: (A)


1550. Who amongst the following is responsible for revenue distribution between the State Government and the Local Governments?
(A) The Chief Minister
(B) The Governor
(C) State Finance Commission
(D) None of the above
Ans: (C)


1551. Under which Article of the Indian Constitution the State Finance Commission is established?
(A) Article 243(H)
(B) Article 243(I)
(C) Article 243(J)
(D) Article 243(K)
Ans: (B)


1552. Which of the following Constitutional Amendments Acts accorded Constitutional Status to the Municipalities?
(A) The Constitution (73rd Amendment) Act, 1992
(B) The Constitution (74th Amendment) Act, 1992
(C) The Constitution (75th Amendment) Act, 1993
(D) None of the above
Ans: (B)


1553. Which one of the following authorities recommends to the Governor about the principles of determination of taxes and fees which may be appropriated by the Panchayats of that state?
(A) District Programme Committees
(B) State Finance Commission
(C) State Finance Ministry
(D) State Panchayat Raj Ministry
Ans: (B)


1554. The tenure of a Mayor is of
(A) 1 year (B) 2 years
(C) 3 years (D) 5 years
Ans: (D)


1555. Which Constitutional amendment provided Constitutional status to the urban local governments?
(A) 72nd (B) 73rd
(C) 74th (D) 71st
Ans: (C)


1556. According to Article 243(ZJ) of the Indian Constitution, the maximum number of directors of a cooperative society can be
(A) 21 (B) 15
(C) 11 (D) 7
Ans: (A)


1557. Under which Article of the Indian Constitution is the District Planning Committee constituted?
(A) Article 243 ZD
(B) Article 244 ZD
(C) Article 242 ZD
(D) Article 243 ZE
Ans: (A)


1558. Which of the following is not true about local governance in India?
(A) There is no separate category of local governance in the federal system of Indian Constitution
(B) One-third of seats in local bodies are reserved for women
(C) The arrangement of finance for local bodies is done by a Commission
(D) Election for local bodies is determined by a Commission
Ans: (A)


1559. State Government has no authority over local bodies in relation to which one of the following matters?
(A) Citizen’s Complaints
(B) Economic Matters
(C) Law Making
(D) Matters related to Serviceman
Ans: (A)


1560. How many elected and Ex-officio members are there in District Planning Committee?
(A) 20 and 3
(B) 20 and 10
(C) 20 and 5
(D) 20 and 2
Ans: (C)


1561. Which of the following parts of the Constitution is related to Municipalities?
(A) Part VI
(B) Part VII
(C) Part VIII
(D) Part IX A
Ans: (D)


1562. If there is dispute between Panchayat and Cantonment Board, who will decide finally?
(A) Collector, subject to approval of Divisional Commissioner
(B) Divisional Commissioner, subject to approval of Panchayat and Rural Development Department
(C) Panchayat and Rural Development Department subject to approval of State Government
(D) State Government, subject to approval of Central Governments
Ans: (D)


1563. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within
(A) One month
(B) Three months
(C) Six months
(D) One year
Ans: (C)


1564. With reference to the Consumer Disputes Redressal at the district level in India, which one of the following statements is not correct?
(A) State Government can establish more than one District Forum is a district if it deems fit
(B) One of the members of the District Forum shall be a woman
(C) The District Forum entertains the complaints where the value of goods or services does not exceed rupees fifty lakhs
(D) A complaint in relation to any goods sold or any service provided may be filed with a District Forum by the State Government as a representative of the interest of the consumers in general
Ans: (C)


1565. Which one of the following is the correct period for conducting fresh elections after dissolution of a Panchayat?
(A) Within a month
(B) Within two months
(C) Within six months
(D) After six months, but within a year
Ans: (C)


1566. In which of the following group of the States, PESA (Panchayats Extension to Scheduled Areas) Act, 1996 is not enforceable?
(A) Rajasthan – Telangana – Maharashtra
(B) Andra Pradesh – Jharkhand – Odisha
(C) Assam – Meghalaya – Tamil Nadu
(D) Himachal Pradesh – Gujarat – Chhattisgarh
Ans: (C)


1567. Which of the following States does not have any Panchayati Raj Institution?
(A) Assam (B) Kerala
(C) Nagaland (D) Tripura
Ans: (C)


1568. Who among the following is the competent authority to notify the territorial region of a municipality in State?
(A) President of India
(B) Governor of the State concerned
(C) Chief Minister of the State concerned
(D) State Legislature
Ans: (B)


1569. Which one of the following criteria for deciding an urban area, according to Census of India, is not correct? All places with
(A) Either a Municipality or Corporation or Cantonment or Notified Town Area Committee
(B) A minimum population of 5000
(C) Atleast 60% of the male population engaged in nonagricultural pursuits
(D) A density of population of atleast 400 persons per square km
Ans: (C)


1570. Which one of the following pairs is not correctly matched? City/Town Local Authority
(A) Lucknow Cantonment Board
(B) Kanpur Nagar Nigam
(C) Ghaziabad Nagarpalika Parishad
(D) Kakori Nagar Panchayat
Ans: (C)


1571. Who notify the alteration in limits of Block and Zila Panchayat?
(A) Governor
(B) State Election Commission
(C) Divisional Commissioner
(D) Collector and District Returning Officer
Ans: (A)


1572. Which of the following is not correct with respect to the composition of Panchayat?
(A) The Legislature of a State may by law make provision with respect to the composition of Panchayat
(B) A Gram Sabha shall exercise it’s powers at the village level
(C) Each State will constitute Panchayat at the village, intermediate and district level
(D) Panchayat at the intermediate level shall not be constituted in a State having a population not exceeding twenty lakhs
Ans: (C)


1573. The tenure of every Panchayat in India is five years from
(A) The scheduled date of its first meeting
(B) The date of notification of election
(C) The date of declaration of election results
(D) The date of oath of office by members
Ans: (A)


1574. For election to the Panchayat, the State Election Commissioner will be appointed by
(A) The Chief Election Commissioner of India
(B) President of India
(C) Governor of the State
(D) None of the above
Ans: (C)


1575. The members of Panchayat Samiti are
(A) Directly elected by the public
(B) Elected by the members of Panchayat
(C) Nominated by District Magistrate
(D) Recruited on the basis of open competition
Ans: (A)


1576. In Panchayati Raj System, the Panchayat Samiti is constituted at the
(A) Village level
(B) Block level
(C) District level
(D) State level
Ans: (B)


1577. The members of the Panchayat Samiti are
(A) Nominated by the Block Development Officer
(B) Nominated by the Chairman of Zila Panchayat
(C) Directly elected by the people
(D) Indirectly elected by the members of the Village Panchayat
Ans: (C)


1578. Who among the following are eligible to benefit from the ‘Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act’?
(A) Adult members of only the scheduled caste and scheduled tribe households
(B) Adult members of Below Poverty Line (BPL) households
(C) Adult members of households of all backward communities
(D) Adult members of any household
Ans: (D)


1579. A Panchayat Samiti at the block level is
(A) An advisory body
(B) An administrative authority
(C) An advisory committee
(D) A supervisory authority
Ans: (B)


1580. In the areas covered under the Panchayati (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996. What is the role/power of Gram Sabha?
1. Gram Sabha has the power to stop transfer of land in scheduled areas.
2. Gram Sabha has the ownership of minor forest produce.
3. Recommendation of Gram Sabha is required for granting prospecting license or mining lease for any mineral in the Scheduled Areas. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


1581. Consider the following statements.
1. Part IX of the Constitution of India provisions for Panchayats and it was inserted by the Constitution (Amendments) Act, 1992.
2. Part IXA of the Constitution of India contains provisions for municipalities and the Article 243Q envisages two types of municipalities – a Municipal Council and a Municipal Corporation for every State. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)


1582. The fundamental object of Panchayati Raj system is to ensure which among the following?
1. People’s participation in development
2. Political accountability
3. Democratic decentralisation
4. Financial mobilization Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 1, 2 and 3
(B) Only 2 and 4
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


1583. Panchayati Raj System is a System of
1. Local level self-governance.
2. Three-tier governance with Bio-relations.
3. Democratic decentralization.
4. Hierarchy Construction. Choose correct answer by using code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 2, 3 and 4
Ans: (C)


1584. 73rd Amendment of the Constitution has provided for
1. Holding of regular elections to Panchayats.
2. Reservation of seats for womens at all levels.
3. Mandatory transfer of funds to Panchayats as recommended by the State Finance Commission.
4. Mandatory transfer of powers to Panchayats relating to subjects given in the 11th Schedule. Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four
Ans: (D)


1585. Arrange the following committees on Panchayati Raj in chronological sequence and select the correct answer from the code given below.
1. G.V.K. Rao Committee
2. L.M. Singhvi Committee
3. B.R. Mehta Committee
4. Ashok Mehta Committee Code
(A) 2, 3, 1 and 4
(B) 1, 3, 4 and 2
(C) 3, 4, 1 and 2
(D) 4, 3, 2 and 1
Ans: (C)


1586. Consider the following functions of State Election Commission and select the correct answer using the code given below.
1. Prepares the electoral rolls for Panchayats and Municipalities elections in the State.
2. Conducts elections for Panchayats and Municipalities of the State.
3. Conducts elections for other bodies in addition to Panchayats and Muncipalities in accordance with the directions given by the Governor.
4. Prepares the electoral rolls and conducts elections as assigned by Election Commission of India. Code
(A) 1 and 2 (B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) Only 4
Ans: (A)


1587. 73rd and 74th Amendments of the Constitution are responsible for the creation of which of the following?
1. State Election Commission
2. District Planning Commission
3. State Finance Commission
4. State Property Tax Valuation Board Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 2, 3 and 4
(D) All the four
Ans: (B)


1588. Which among the following Panchayats are included in the District Plan in U.P.?
1. Nagar Panchayat
2. Gram Panchayat
3. Kshetra Panchayat Select the correct answer using code given below.
(A) Only 1 (B) Only 1 and 3
(C) Only 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


1589. The Constitution (Seventy Third Amendment) Act, 1992, which aims at promoting the Panchayati Raj Institutions in the country, provides for which of the following?
1. Constitution of District Planning Committees.
2. Conducting all Panchayat elections by State Election Commissions.
3. Establishment of State Finance Commissions. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


1590. Consider the following statements.
1. The minimum age prescribed for any person to be a member of Panchayat is 25 years.
2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


1591. Which of the following have been covered by 73rd Amendment of the Constitution?
1. Zila Panchayat
2. Kshetra Panchayat
3. Gram Panchayat
4. Nagar Panchayat Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 2, 3 and 4
(D) All the four
Ans: (B)


1592. Chairman of Zila Panchayat in Uttar Pradesh is elected
1. Directly by persons whose names appear in electoral rolls of the Kshetra Panchayats.
2. By the members of Zila Panchayat from among themselves.
3. By the SC/ST members of the Zila Panchayat from among themselves (if reserved for them).
4. The members of Zila Panchayat belonging to Backward Classes from among themselves (if reserved for them). Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) 1, 3 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (B)


1593. Consider the following statements. In India, a Metropolitan Planning Committee
1. Is constituted under the provisions of the Constitution of India.
2. Prepares the draft development plans for the Metropolitan area.
3. Has the sole responsibility for implementing Government sponsored schemes in the Metropolitan areas. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 and 2 (B) Only 2
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


1594. What is not correct about Gram Panchayat?
1. The maximum strength is 20 panchs in a Gram Panchayat.
2. If 15 panchs are elected in Gram Panchayat, then 5 panchs are nominated.
3. The President of Janpad Panchayat nominates 5 panchs.
4. The strength may be 10 panchs in a Gram Panchayat.
5. In case of equal votes in the election of panchs it is decided by lott.
6. Nominated members participate in the meeting and can vote. Code
(A) 1, 4 and 6 (B) 3, 5 and 6
(C) 2, 3 and 6 (D) 4, 5 and 6
Ans: (C)


1595. The Chairman of a Municipality in U.P. is elected
1. By all the adults living in the respective municipal area.
2. By all the voters included in the electoral list of the respective municipal area.
3. By the elected members of the municipality.
4. From among the electors of wards of the respective municipal area. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 2 and 4 (D) Only 3 and 4
Ans: (C)


1596. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Committee)
(a) Balwant Rai Mehta
(b) Ashok Mehta
(c) L.M. Singhvi
(d) G.V.K. Rao List-II (Suggestion)
1. Two-tier system
2. Three-tier system
3. Improvement in representative character
4. Local Self-government System Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 1 4 3 (D) 3 4 1 2
Ans: (C)


1597. Assertion (A): Reservation in the Office of Pradhans, Pramukhs and Adhyakshas in Panchayats for women including SCs, STs and OBCs has brought about a distinct change in their working. Reason (R): Women of the rural areas were demanding this reservation for a long time. Select your answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


1598. What is correct about the recall of President of Municipal Council?
1. The procedure of recall may be initiated with a proposal signed by 3/4 members of council.
2. The procedure of recall may be initiated with a proposal signed by 3/4 elected members of council.
3. If the council passed a resolution by majority, collector will take action.
4. President may be recalled by general votes with majority.
5. President may be recalled by general voters with 2/3 majority.
6. The process of recall may be initiated once in his whole term.
7. The process of recall may be initiated twice in his whole term. Code
(A) 1, 3 and 5
(B) 2, 4 and 6
(C) 1, 5 and 7
(D) 2, 4 and 7
Ans: (B)


1599. What is the qualification to contest the election of Municipal Council?
1. For the office of the President, his age should not be less than 25 years.
2. For the office of the councillor, his age should not be less than 21 years.
3. Whose name is in the voter list, he can contest the election.
4. A person can contest the election of councillor from two wards simultaneously.
5. A person can contest the election of president and councillor simultaneously. Code
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 2 and 5
(C) 2, 4 and 5
(D) 3, 4 and 5
Ans: (B)


1600. Consider the following statements. Assertion (A): Political interference in the management of rural matters is now decreased at the local level. Reason (R): The Rural local governance institutions have been rejuvenated by the 73rd amendment to Constitution. Select the correct answer using code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Official Language related mcq pdf free download

Next Story

Special Provision for Certain Class mcq pdf

Latest from Blog