Physics multiple choice question for odisha exam !!Physics gk pdf Set-3

16 mins read

Physics multiple choice question for odisha exam

101. At what temperature do the Fahrenheit and Kelvin scales give the same reading?
(a) 212°
(b) 32°
(c) -40°
(d) 0°

Ans: (d)

102. In very cold countries alcohol is used as a thermometric liquid because
(a) alcohol is a poor conductor of heat
(b) alcohol can be coloured for its level to be seen easily
(c) its freezing point is very low
(d) it will not stick to the glass tube

Ans: (c)

103. On the Kelvin scale, the melting point of ice is
(a) 0 K
(b) 273 K
(c) 373 K
(d) 100 K

Ans: (b)

104. For accurate scientific work, temperatures are often measured by
(a) mercury thermometers
(b) alcohol thermometers
(c) platinum resistance thermometers
(d) thermoelectric thermometers

Ans: (c)

105. Pyrometers are instruments used
(a) for measuring the velocity of wind
(b) in the manufacture of fireworks
(c) in finding the coefficient of apparent expansion of a liquid
(d) for measuring high temperatures

Ans: (d)

106. A solid ball of metal has a spherical cavity inside it. When the ball is heated the volume of the cavity will
(a) increase
(b) decrease
(c) remain unaffected
(d) have its shape changed

Ans: (a)

107. Fish and other aquatic creatures can live inside a deep frozen pond because
(a) fish are cold-blooded animals
(b) ice is a bad conductor of heat
(c) there will always be water just beneath the ice level
(d) they can adapt themselves to live in ice

Ans: (c)

108. Expansion of a rod when heated
(a) is proportional to its original length
(b) is proportional to the increase of temperature
(c) is inversely proportional to its original length
(d) Both (a) and (b) above

Ans: (d)

109. A thermostat is a device used
(a) for automatically maintaining a steady temperature
(b) for measuring electricity
(c) to reduce the voltage of electricity
(d) for producing heat

Ans: (a)

110. Heat is transmitted from one end of a metal rod to its other end by the method of
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) sublimation

Ans: (a)

111. In an oil lamp, holes are provided below the chimney so that
(a) necessary oxygen for burning of oil may be provided
(b) the convection current of air may be maintained to keep the lamp burning
(c) the brightness of the lamp may be increased
(d) All the above

Ans: (d)

112. Thick brick walls are used in the construction or a cold storage because bricks
(a) are good conductors of heat
(b) are cheaper
(c) are easily obtained
(d) are bad conductors of heat

Ans: (d)
113. The mode of travel of heat energy from the sun across the empty space beyond the earth’s atmosphere is known as
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) absorption

Ans: (c)

114. Tea pots are highly polished
(a) so that they may reflect thermal radiation from outside and minimise such radiation from them
(b) so that they may absorb all radiation from outside
(c) to make them attractive to look at
(d) because they take high polish

Ans: (a)

115. A cup of hot coffee is placed on a metal table in a room. By which of the following methods does it lose heat?
(a) conduction and convection only
(b) conduction and radiation only
(c) convection and radiation only
(d) conduction, convection and radiation

Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog