Physics Objective Questions for Odisha Exam !!! Physics Gk Set-2

14 mins read

Physics Objective Questions for Odisha Exam !!! Physics Gk Set-2

1. In which of the following will a piece of iron weigh most?

(a) in air
(b) in an atmosphere of oxygen
(c) in an atmosphere of CO2
(d) in vacuum

Ans: (d)

2. A man Jumping out of a moving train is thrown
(a) forward

(b) backward

(c) sideways
(d) None of the above

Ans: (a)

3. The principle on which a Jet engine works is
(a) conservation of mass

(b) Newtonian law of action and reaction

(c) conservation of angular momentum

(d) None of the above

Ans: (b)

4. It is easier to climb down a staircase than climb up because in climbing down
(a) work is done against gravity
(b) the steepness of the staircase isn’t felt
(c) gravity assists
(d) there is no friction between the legs and steps

Ans: (c)

5. A man stands in a lift which accelerates upwards. The resultant reaction force on the floor of the lift is
(a) greater than the weight of the man
(b) less than the weight of the man

(c) same as the weight of the man

(d) zero

Ans: (a)

6. Which physical quantity is measured in watts
(a) power
(b) kinetic energy
(c) momentum
(d) impulse

Ans: (a)

7. The theory that the earth constituted the centre of the universe around which the sun and the planets revolved was propounded by
(a) Copernicus
(b) Ptolemy

(c) Newton

(d) Kepler

Ans: (b)

8. It is more difficult to walk on ice than on a concrete road because

(a) there is very little friction between the ice and feet pressing it

(b) ice is soft when compared to concrete
(c) there is more friction between the ice and feet
(d) None of the above

Ans: (a)

9. When the velocity of a body is halved
(a) its momentum is halved
(b) its kinetic energy is halved
(c) its acceleration is halved
(d) its potential energy is halved

Ans: (a)

10.The inability of a body to change its state of rest or uniform motion along a straight line is called its
(a) momentum
(b) velocity
(c) acceleration
(d) inertia

Ans: (d)

11.When a bullet is fired from a gun
(a) the gun moves forward
(b) the gun jumps up
(c) the gun does not move
(d) the gun recoils with the same momentum as the bullet

Ans: (d)

12.Choose the scalar quantity from the following physical quantities
(a) force
(b) velocity
(c) acceleration
(d) speed

Ans: (d)

13.If you want to open a door with les difficulty you push it
(a) at the middle
(b) at a point away from the hinge (near the rim)

(c) near the hinge
(d) None of the above

Ans: (b)

14.A body has fallen from a height. Just before touching the pound it has
(a) lost all its potential energy and gained an equivalent amount of kinetic energy
(b) gained potential energy and lost kinetic energy
(c) gained kinetic energy as well as potential energy
(d) lost kinetic energy as well as potential energy

Ans: (a)

15.When a swing is drawn to a side Its potential energy In relation to the earth
(a) increases
(b) decreases
(c) remains the same
(d) is constant

Ans: (a)

16.The sun continuously produces an enormous amount of energy. This is due to
(a) nuclear fission
(b) nuclear fusion
(c) chemical combustion
(d) boiling

Ans: (b)

17.The unit of power in SI is
(a) Joule
(b) Newton
(c) Joule/Sec
(d) Erg/Sec

Ans: (c)

18.Where does the centre of gravity of a rubber ring lie? (a) on the outer surface
(b) in the inner surface
(c) at the centre of the ring
(d) None of the above

Ans: (c)

19.If an empty cylinder Is half ruled with a liquid, Its centre of gravity is
(a) shifted upwards
(b) shifted downwards
(c) shifted neither upward nor downward
(d) shifted upward or downward depending on the density of the liquid

Ans: (b)

20.Who discovered that the Cree Call acceleration is the same for any object at a given place?
(a) Newton
(b) Pascal
(c) Archimedes
(d) Galileo

Ans: (d)

21.A stationary elevated object has
(a) kinetic energy
(b) potential energy
(c) momentum
(d) both potential and kinetic energy

Ans: (b)

22.A light year means .

(a) a unit of length
(b) a unit of time
(c) a year of no consequence
(d) illumination throughout the year

Ans: (a)

23.An astronomical unit of distance is .

(a) a kilometre
(b) light year
(c) the average distance from the earth to the sun
(d) None of the above

Ans: (b)

24.What is the minimum velocity required for a rocket to overcome earth’s gravity and travel into space?
(a) 9.8 km/sec
(b) 11.2 km/ sec
(c) 25 km/ sec
(d) 35 km/ sec

Ans: (b)

25.The motion of the pendulum of a wall clock is an example of
(a) vibratory motion
(b) linear motion
(c) rotational motion
(d) None of the above

Ans: (a)

26.The weight of a body is .

(a) maximum at the equator
(b) minimum at the poles
(c) the same everywhere
(d) minimum at the equator

Ans: (d)

27.Chronometer is an instrument to measure
(a) heat
(b) electric potential
(c) time
(d) distance between two points

Ans: (c)

28.In the case of bodies falling under gravity which of the following remains constant at a given place?
(a) kinetic energy
(b) potential energy
(c) acceleration
(d) All the above

Ans: (c)

29.A projectile is fired at an angle with the horizontal with a small velocity. Its horizontal range will be maximum when the angle with the horizontal is
(a) 0°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°

Ans: (c)

30.A bullet is fired at a certain angle with the horizontal. Its path will be
(a) elliptical
(b) a straight line
(c) a parabola
(d) a vertical line

Ans: (c)

31.A hunter on the ground wishes to shoot a bird on a tree at a distance with his rifle. He has to point the rifle
(a) at the lower elevation than the bird

(b) at a higher elevation than the bird

(c) in the same direction as the bird
(d) vertically upwards

Ans: (b)

DOWNLOAD 3000+ GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS PDF 

32.The distance between two bodies is halved. Now the force of attraction between them will be
(a) half
(b) one fourth

(c) four times

(d) two times

Ans: (c)

33.A cyclist leans inwards when he is negotiating a curve 10 that
(a) he may increase his speed
(b) his weight may be reduced
(c) necessary centripetal force may be available from the horizontal component of the normal reaction due to the track to maintain the curved motion
(d) no frictional force may be produced between the wheels and the axle

Ans: (c)

34.If the speed of the rotation of the earth increases the weight of a body
(a) will increase
(b) will decrease
(c) will have no change
(d) will either increase or decrease

Ans: (b)

35.In a vacuum the following three articles are dropped at the same time and from the lame height. Which will reach the ground quicker?
(a) a stone
(b) a piece of wood
(c) a feather
(d) all will reach the ground at the same time

Ans: (d)

36.Railway tracks are banked on curves so that
(a) the necessary centrifugal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train
(b) the frictional force between the track and the wheels is avoided
(c) the necessary centripetal force may be derived from the horizontal component of the weight of the train
(d) None of these

Ans: (c)

37.A boy is swinging a ball attached to a string in a horizontal circle. If the string snaps
(a) the ball will travel towards the centre of the circle and fall down
(b) it will continue to travel along a tangent to the circle at the point the ball was at the time of snapping and finally fall down
(c) it will fall down at the same place where the string breaks
(d) None of these

Ans: (b)

38.The period of oscillation of a simple pendulum depends upon
(a) the mass of its bob
(b) the material of the bob
(c) the amplitude of vibration
(d) acceleration due to the gravity at the site of experiment

Ans: (d)

39.If a body weight 12N on the surface of the earth, how much will it weigh on the surface of the moon where acceleration due to gravity is only one-sixth of that on earth’s surface?
(a) 12N

(b) 2N

(c) 10N

(d) 6N

Ans: (b)

40.On applying a constant force to a mass, It moves with a uniform
(a) velocity
(b) momentum
(c) acceleration
(d) angular velocity

Ans: (c)

41.When a particle in motion is acted upon by a force in a direction perpendicular to the direction of motion, the path followed by the particle will be
(a) a straight line
(b) an ellipse
(c) a circle
(d) a parabola

Ans: (d)

42.When a body Is taken to the poles from the equator, Its weight becomes
(a) greater
(b) less
(c) the same
(d) None of these

Ans: (a)

43.When a body is projected upwards
(a) the time for the upward journey and downward journey are the same
(b) the upward journey takes more time
(c) the downward journey takes more time
(d) Can’t be said

Ans: (a)

44.Frictional force acts in
(a) the same direction as the motion
(b) the opposite direction of the motion
(c) all the directions
(d) upward direction

Ans: (b)

45.The force that keeps a body In a circular motion is called
(a) the centripetal force

(b) the centrifugal force

(c) the frictional force

(d) All the above

Ans: (a)

46.The earth satellite Aryabhatta was put in orbit by India on
(a) October 20, 1978
(b) November 14, 1978

(c) January 26, 1979
(d) April 19, 1975

Ans: (d)

47.The minimum velocity required by a satellite to escape earth’s gravitational pull is
(a) 18 km/s
(b) 11.2 km /s
(c) 21 km/s
(d) 35 km/s

Ans: (b)

48.When a satellite is In a geostationary orbit the force keeping it in orbit Is
(a) zero
(b) the centrifugal force
(c) reaction. due to steady burning of fuel
(d) the gravitational pull on the body by the earth is the weight of the body which provides the centripetal force

Ans: (d)

49.The period of a geostationary (synchronous) satellite orbiting the earth over the equator is
(a) 16 hours

(b) 12 hours

(c) 20 hours

(d) 24 hours

Ans: (d)

50.The escape velocity of a satellite projected from the surface of the earth is independent of
(a) the mass of earth
(b) the mass of the satellite

(c) the radius of the earth

(d) gravitation of the earth

Ans: (b)

DOWNLOAD PDF HERE

DOWNLOAD PDF IN HINDI

[su_posts template=”templates/teaser-loop.php” posts_per_page=”10″ order=”desc”]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog