Plantation Crops related gk mcq pdf download

Plantation Crops related gk mcq pdf download

956. Which of the following States of India produces more than 70 percent coffee of the country alone?
(A) Tamil Nadu (B) Kerala
(C) Maharashtra (D) Karnataka
Ans: (D)


957. Which Indian state is the largest producer of Coffee?
(A) Maharashtra (B) Kerala
(C) Odisha (D) Karanataka
Ans: (D)


958. Which one of the following states is the largest producer of tea in India?
(A) Assam
(B) Tamil Nadu
(C) Arunachal Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (A)


959. National Horticulture Board was established in the year.
(A) 1976 (B) 1987
(C) 1984 (D) 2002
Ans: (C)


960. India produces more than its need
(A) Tea
(B) Foodgrains
(C) Petroleum
(D) Petro-chemicals
Ans: (A)


961. From the export of which of the following cash crops maximum foreign exchange is earned?
(A) Tobacco (B) Flax
(C) Wheat (D) Tea
Ans: (D)


962. What is Green Gold?
(A) Coffee (B) Gold
(C) Paddy (D) Tea
Ans: (D)


963. In an area with annual rainfall of more than 200 cm and sloping hills which crop will be ideal?
(A) Jute (B) Cotton
(C) Tea (D) Maize
Ans: (C)


964. The largest producer of rubber in India is
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)


965. Which one of the following is an important crop of the Barak Valley?
(A) Jute (B) Tea
(C) Sugarcane (D) Cotton
Ans: (C)


966. Which state is the largest producer of tobacco in India?
(A) Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans: (B)


967. Which of the following state in India is famous for rubber cultivation?
(A) Karnataka
(B) Odisha
(C) Andhra Pradesh
(D) Kerala
Ans: (D)


968. In which of the following Indian state cultivation of coffee, rubber and tobacco is done?
(A) Karnataka (B) Meghalaya
(C) Goa (D) Maharashtra
Ans: (A)


969. In India more than one-third production of tobacco comes from
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Karnataka
(D) Uttar Pradesh
Ans: (A)


970. The largest Coconut producing state in India is
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)


971. Main crop cultivated in India under plantation agriculture is
(A) Tea, Rubber, Coconut, Coffee
(B) Tea, Rubber, Sunflower, Soyabean
(C) Tea, Banana, Grapes, Coconut
(D) Tea, Rubber, Coconut, Soyabean
Ans: (A)


972. Kerala state is famous world over for cultivating
(A) Rubber (B) Sugarcane
(C) Spices (D) Rice
Ans: (C)


973. Which of the following states is not known for the production of cardamom?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Odisha
Ans: (D)


974. Cloves are obtained from
(A) Roots (B) Stem
(C) Fruits (D) Flower-bud
Ans: (D)


975. State known to be as ‘Spice Garden’ is
(A) Kerala (B) Karnataka
(C) Tamil Nadu (D) Gujarat
Ans: (A)


976. The biggest producer of spices in India is
(A) Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Punjab
Ans: (B)


977. Which of the following spice in India is known as ‘Black diamond’?
(A) Black pepper (B) Cardamom
(C) Cloves (D) Saffron
Ans: (A)


978. Consider the following statements.
1. Chikmagalur is well-known for sugar production.
2. Mandya is well-known as a coffee-producing region. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


979. Which of the following is a major producer of cashewnut?
(A) Goa (B) Maharashtra
(C) Kerala (D) Karnataka
Ans: (B)


980. Assertion (A): India is a major tea exporter country. Reason (R): Domestic consumption of tea in India is very poor. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


981. Though coffee and tea both are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In this context, consider the following statements.
1. Coffee plant requires a hot and humid climate of tropical areas whereas tea can be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cuttings only. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


982. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crops)
(a) Jute (b) Tea
(c) Rubber (d) Sugarcane List-II (States)
1. Assam 2. Kerala
3. West Bengal 4. Uttar Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 4 3 1 2
(C) 2 4 3 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

silk related gk mcq pdf free download

Next Story

Indian Crops related gk mcq pdf download

Latest from Blog