Political Parties related mcq pdf download free

Political Parties related mcq pdf download free

1365. Given below are two statements. Assertion (A): Model code of conduct is to be followed by political parties as soon as an election is announced. Reason (R): Model code of conduct was enacted by Parliament. Choose the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


1366. A political party in India can be recognised as National Party if it has state party status in atleast
(A) Three States (B) Four States
(C) Five States (D) Seven States
Ans: (B)


1367. Study the following statements and select the correct answer from the code given below. Assertion (A): The State Election Commission is a Constitutional authority. Reason (R): Elections to rural local bodies are overseen by the Election Commission of India. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


1368. Who recognises the political parties in India?
(A) President of India
(B) Election Commission of India
(C) Ministry of Law and Justice
(D) Speaker of Lok Sabha
Ans: (B)


1369. A political party is recognized as a regional party, if
(A) It gets 4% votes in the State either in Lok Sabha or the Assembly election
(B) It gets 6% votes in the State either in Lok Sabha or the Assembly election
(C) It gets 8% votes in the State either in Lok Sabha or the Assembly election
(D) None of the above
Ans: (C)


1370. The word ‘National’ in Indian National Congress was influenced by
(A) Ancient Indian precedents
(B) Reaction against British rule
(C) European Precedents
(D) Freedom struggle of America
Ans: (B)


1371. Which of the following does not constitute the social base of the communist party in India?
(A) Agriculture and Industrial working class
(B) Business class
(C) The educated
(D) Youth
Ans: (B)


1372. After the formation of Bhartiya Janta Party, who became its first President?
(A) L.K. Advani
(B) A.B. Vajpayee
(C) M.M. Joshi
(D) Sikandar Bakht
Ans: (B)


1373. The Nationalist Congress Party was formed in 1999 following the split in
(A) Shiv Sena
(B) Congress Party
(C) BJP
(D) BSP
Ans: (B)


1374. Which one of the following parties is not a National Political Party?
(A) Communist Party of India
(B) Bhartiya Janta Party
(C) Telugu Desham
(D) Indian National Congress
Ans: (C)


1375. Which of the following is a Regional Political Party?
(A) Congress (B) BJP
(C) CPI (D) Akali Dal
Ans: (D)


1376. Who was the founder of ‘Independent Labour Party’?
(A) R. Srinivasan
(B) B.R. Ambedkar
(C) C. Rajagopalachari
(D) Lala Lajpat Rai
Ans: (B)


1377. Which one of the following has been recognised as National Party in 2016?
(A) I.N.L.D. (B) Akali Dal
(C) T.M.C. (D) A.I.A.D.M.K.
Ans: (C)


1378. In which of the following state a regional party is not in power?
(A) Tamil Nadu
(B) Andhra Pradesh
(C) Jammu and Kashmir
(D) Kerala
Ans: (D)


1379. In which year was the Communist Party of India divided into two parties CPI and CPIM?
(A) 1962 (B) 1964
(C) 1966 (D) 1969
Ans: (B)


1380. Who among the following scholars described the party system prevailing in India in the early years of Independence as one party dominant system?
(A) Myron Weiner
(B) Rajni Kothari
(C) Austin
(D) Bhikhu Parikh
Ans: (B)


1381. Who is empowered to recognize various political parties in India as National or Regional Parties?
(A) The Parliament
(B) The President
(C) The Election Commission
(D) The Supreme Court
Ans: (C)


1382. Inner-Party Democracy stands for
(A) A Government formed by several parties with a common programme
(B) Party closest to the party or parties forming the Government
(C) Periodical elections within the party to elect the office bearers of the party
(D) Secrets of Government are shared by parties in power
Ans: (C)


1383. The party system is the part of which larger system among the following?
(A) Social system
(B) Economic system
(C) Political system
(D) International system
Ans: (C)


1384. Which one of the following is not covered by the Anti-Defection Law?
(A) An-bloc defections in a Party
(B) Large defections in a Party in various spell
(C) Smaller defection in single spell
(D) Party members in Parliament casting vote either to topple or support a Government
Ans: (B)


1385. What was the date when the Antidefection Bill was passed?
(A) 17 February, 1985
(B) 15 February, 1985
(C) 30 March, 1985
(D) 21 April, 1985
Ans: (B)


1386. Which of the following is not true about the Anti-Defection Bill?
(A) An M.P. or an M.L.A. will be disqualified if he has voluntarily given up the membership of the party to which he belonged
(B) In the event of a member’s absence from voting in the House on a particular issue, an M.P. or M.L.A. will be disqualified
(C) A member shall not be disqualified if there is a merger of political parties
(D) The Speaker of the Lok Sabha will not be disqualified if he becomes a member of another political party later on
Ans: (D)


1387. The political parties got the Constitutional recognition for the first time in the year.
(A) 1975 (B) 1977
(C) 1985 (D) 1995
Ans: (C)


1388. Which of the following political parties is not a national party as recognized by the Election Commission of India?
(A) Nationalist Congress Party
(B) Bahujan Samaj Party
(C) Communist Party of India
(D) Samajwadi Party
Ans: (D)


1389. The Anti-Defection Law was enacted as early as 1979 in
(A) Kerala
(B) Jammu and Kashmir
(C) West Bengal
(D) Tamil Nadu
Ans: (B)


1390. In which State Communist parties jointly launched ‘Bhu-Poratam’ Movement?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Kerala
Ans: (A)


1391. To be officially recognized by the Speaker of Lok Sabha as an Opposition Group, a party or coalition of parties must have at least
(A) 50 members
(B) 60 members
(C) 55 members
(D) 1/3 of total members of the Lok Sabha
Ans: (C)


1392. The Principles for election to the State Legislatures include
1. It will be on the basis of adult suffrage.
2. There will be only one electoral roll for every territorial constituency.
3. Religion, Race, Sex etc., will have no place in the formation of the electoral roll.
4. The political parties will be free to have their norms. Select the correct answer from the given code.
(A) 1, 3 and 4 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) All the four
Ans: (D)


1393. The principle of ‘Kamaraj Plan’ was
(A) To establish an ideal socialist society
(B) Industrial Development of Tamil Nadu
(C) Making Indian National Congress Vibrant
(D) Promotion of cooperative farming
Ans: (C)


1394. Which of the following parties were formed by Dr. B.R. Ambedkar?
1. The Peasants and Workers Party of India.
2. All India Scheduled Castes Federation.
3. The Independent Labour Party. Select the correct answer from the codes given below.
(A) Only 1 and 2 (B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


1395. Which of the following political parties is/are national political parties?
1. Muslim League
2. Revolutionary Socialist Party
3. All India Forward Bloc
4. Peasants and Workers Party of India Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 4
(C) Only 3 (D) None of these
Ans: (D)


1396. Given below is the Vote percentage secured by a political party in three successive elections to the Lok Sabha. The party which secured these percentages of votes was Year 1984 1989 1991 Percentage of 7.4 11.4 22.4 Votes The party to receive above mentioned percentage of votes was
(A) Congress (I)
(B) Bahujan Samaj Party
(C) Bhartiya Janta Party
(D) Communist Party of India
(Marxist)
Ans: (C)


1397. Which of the following Parties were not a part of the United Front which was in power during 1996-1997?
1. Bahujan Samaj Party
2. Haryana Vikas Party
3. Samata Party
4. Asam Gana Parishad Select the correct answer using the code given below. Code
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 2
Ans: (B)


1398. Consider the table given below providing some details of the results of the election to the Karnataka State Legislative Assembly held in December, 1994. Political Percentage Number party of Popular of Seats Votes secured obtained Janta Dal 36 116 Congress 31 35 BJP 20.4 40 In terms of electoral analysis, the voter-seat distortion is to be explained as the result of the adoption of the
(A) Hare system
(B) Cumulative vote system
(C) First-past-the post system
(D) Plural vote system
Ans: (C)


1399. Consider the following statements regarding the political parties in India.
1. The Representation of the People Act, 1951 provides for the registration of political parties.
2. Registration of political parties is carried out by the Election Commission.
3. A National level political party is one which is recognized in four or more states.
4. During 1999 general elections, there were six National and 48 State level parties recognized by the Election Commission. Which of the statement above are correct?
(A) 1, 2 and 4 (B) 1 and 3
(C) 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


1400. Consider the following statements. Assertion (A): The coalition government led by Bhartiya Janta Party contains some policy guidance in the National agenda, some promises and few guiding principles for its governance. Reason (R): It discusses a lot of things in detail. Which one of the following is correct in context to above statements? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


1401. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Political Party)
(a) CPI
(b) CPM
(c) AIADMK
(d) Telugu Desham List-II (Year of Formation)
1. 1972
2. 1920
3. 1964
4. 1982 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 3 2 4 1
(C) 1 2 3 4 (D) 4 1 3 2
Ans: (A)


1402. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): The reservation of thirty-three percent of seats for women in Parliament and State Legislature does not require a Constitutional amendment. Reason (R): Political parties contesting elections can allocate thirty-three percent of seats they contest to women candidates without any Constitutional amendment. In the context of the above two statements which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


1403. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): In India, the political parties which formed the governments represented the majority of seats secured in the elections to the House of the People at the Centre and the Legislative Assemblies in the States but not the majority of votes. Reason (R): The result of elections based on the majorityvote- system is decided on the basis of the relative majority of votes secured. In the context of the above two statements which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


1404. Study the following statements and select the correct answer from the code given below. Assertion (A): India has a written Constitution. Reason (R): Growth of strong regional parties is an indicator of regional aspirations. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


1405. Consider the following statements. Assertion (A): There is no fixed party system in India. Reason (R): There are too many political parties. Select the correct answer from code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Election Commission related mcq pdf download

Next Story

Constitutional Amendment related mcq pdf download

Latest from Blog