Post-Mauryan Period short questions pdf

Post-Mauryan Period short questions pdf

542. The earliest specimen of ‘Kavya’ style is found in the inscription of
(A) Rudradaman of Kathiawar
(B) Ashoka
(C) Rajendra I
(D) None of the above
Ans: (A)


543. Which one of the following Indo- Greek rulers issued lead coins?
(A) Strato-II
(B) Strato-I
(C) Demetrius
(D) Menander
Ans: (A)


544. Which inscription tells about the various achievements of Rudradaman-I?
(A) Junagarh (B) Bhitari
(C) Nasik (D) Sanchi
Ans: (A)


545. Who renovated Sudarshan lake without using forced labour?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Bindusar
(C) Ashoka
(D) Rudradaman-I
Ans: (D)


546. Who among the following was not a contemporary of the other three?
(A) Bimbisara
(B) Gautama Buddha
(C) Milinda
(D) Prasenjit
Ans: (C)


547. Who amongst following issued gold coins regularly in ancient India?
(A) Satavahana (B) Saka
(C) Kushan (D) Parthian
Ans: (C)


548. The largest number of copper coins in Northern and North-Western India were issued by
(A) Indo-Greeks (B) Kushans
(C) Sakas (D) Pratiharas
Ans: (B)


549. Which of the following Kings is credited to have issued gold coins for the first time?
(A) Kujula Kadphises
(B) Vima Kadphises
(C) Kanishka
(D) Huvishka
Ans: (B)


550. Buddha is depicted on the coins of
(A) Vima Kadphises
(B) Kanishka
(C) Nahpaad
(D) Budhagupta
Ans: (B)


551. Which God is found depicted on Yaudheya coins?
(A) Vasudeva (B) Shiva
(C) Indra (D) Kartikeya
Ans: (D)


552. Who among the following introduced gold coins for regular use in India?
(A) Vima Kadphises
(B) Kujul Kadphises
(C) Kanishka
(D) Hermwes
Ans: (A)


553. In which year, the coronation of Kushan King Kanishka was held?
(A) 178 B.C. (B) 101 A.D.
(C) 58 B.C. (D) 78 A.D.
Ans: (D)


554. What is the date of Sarnath Buddhist image inscription of Kanishka?
(A) 78 A.D. (B) 81 A.D.
(C) 98 A.D. (D) 121 A.D.
Ans: (B)


555. How much is the year difference between the Saka Samvat and Vikram Samvat?
(A) 57 years (B) 78 years
(C) 135 years (D) 320 years
Ans: (C)


556. When was Saka Samvat initiated?
(A) 58 A.D. (B) 78 A.D.
(C) 320 A.D. (D) 606 A.D.
Ans: (B)


557. When was Vikram Samvat started?
(A) 78 A.D. (B) 57 B.C.
(C) 72 B.C. (D) 56 B.C.
Ans: (B)


558. Chaitra 1 of the national calendar based on the Saka Era corresponds to which one of the following dates of the Gregorian calendar in a normal year of 365 days?
(A) 22nd March (or 21st March)
(B) 15th March (or 16th May)
(C) 31st March (or 30th March)
(D) 21st April (or 20th April)
Ans: (A)


559. Ashvaghosha was contemporary of
(A) Ashoka
(B) Chandragupta-II
(C) Kanishka
(D) Harshvardhan
Ans: (C)


560. Which one of the following will be the year of Saka Samvat in December, 2009?
(A) 1931 (B) 1952
(C) 2066 (D) 2087
Ans: (A)


561. Who of the following did not adorn the court of Kanishka-I?
(A) Ashvaghosha
(B) Parshva
(C) Vasumitra
(D) Vishakhadatta
Ans: (D)


562. Which one of the following is not associated with the Court of Kanishka?
(A) Ashvaghosha (B) Charaka
(C) Nagarjuna (D) Patanjali
Ans: (D)


563. Who among the following Ayurvedacharyas was educated at Taxila University?
(A) Sushruta
(B) Jivaka
(C) Charaka
(D) Both (B) and (C)
Ans: (D)


564. Which of the following cities is not mentioned in the Rabatak inscription of Kanishka?
(A) Shravasti (B) Kaushambi
(C) Pataliputra (D) Champa
Ans: (A)


565. Who among the following rulers is stated as protector of ‘Varna System’?
(A) Pushyamitra Sunga
(B) Kharvela
(C) Gautamiputra Satkarni
(D) Vasudeo
Ans: (C)


566. Which dynasty ruled over India after Shunga dynasty?
(A) Satvahana (B) Kushana
(C) Kanva (D) Gupta
Ans: (C)


567. Simuka was the founder of which of the following dynasties?
(A) Chera (B) Chola
(C) Pandya (D) Satavahana
Ans: (D)


568. Which dynasty was most powerful after Maurya in Southern India?
(A) Satvahana (B) Pallava
(C) Chola (D) Chalukya
Ans: (A)


569. Which of following dynasty empire was expanded even outside of India?
(A) Gupta dynasty
(B) Maurya dynasty
(C) Kushan dynasty
(D) None of the above
Ans: (C)


570. Which Chinese general had defeated Kanishka?
(A) Pan Chao
(B) Ban Yong
(C) She Huang Ti
(D) Ho-Ti
Ans: (A)


571. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Harappan Civilisation – Painted Grey Ware
(B) The Kushans – Gandhara School of Art
(C) The Mughals – Ajanta Paintings
(D) The Marathas – Pahari School of Painting
Ans: (B)


572. The institution of child marriage started in which period?
(A) Maurya period
(B) Kushan period
(C) Gupta period
(D) In the time of Harshavardhan
Ans: (B)


573. Which one of the following is not correctly matched? List – I List – II
(Dynasties) (Metals of coin)
(A) Kushanas – Gold and Copper
(B) Gupta – Gold and Silver
(C) Satavahanas – Gold
(D) Kalachuris – Gold, Silver and Copper
Ans: (C)


574. Art of Gandhara style flourished during the reign of
(A) Kushans (B) Guptas
(C) Akbar (D) Mauryas
Ans: (A)


575. The art style which combines Indian and Greek feature is called
(A) Sikhar (B) Vera
(C) Gandhara (D) Nagara
Ans: (C)


576. Bamiyan of Afghanistan was famous for
(A) Hindu temple
(B) Work of elephant teeth
(C) Gold coin of coinage
(D) Buddha statue
Ans: (D)


577. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?
(A) Mauryan sculptures
(B) Mathura sculptures
(C) Bharhut sculptures
(D) Gandhara sculptures
Ans: (D)


578. The Gandhara School of art is the synthesis of
(A) Indian and Persian Art
(B) Indian and Chinese Art
(C) Indian and Turk-Afghan Art
(D) Indian and Greek Art
Ans: (D)


579. First Persian ruler who captured some part of India was
(A) Cyrus (B) Cambyses
(C) Darius-I (D) Shaharsh
Ans: (C)


580. With reference to the invaders in ancient India, which one of the following is the correct chronological order?
(A) Greeks – Sakas – Kushanas
(B) Greeks – Kushanas – Sakas
(C) Sakas – Greeks – Kushanas
(D) Sakas – Kushanas – Greeks
Ans: (A)


581. Which Purana consists of the longest list of Andra Satavahana Kings?
(A) Vayu Purana
(B) Vishnu Purana
(C) Matsya Purana
(D) None of the above
Ans: (C)


582. Which among the following was the earliest dynasty?
(A) Chalukya
(B) Pallava
(C) Rashtrakut
(D) Satavahana
Ans: (D)


583. Which of the following places was the capital of Satvahanas?
(A) Pratisthan
(B) Nagarjuna Konda
(C) Shakal or Sialkot
(D) Pataliputra
Ans: (A)


584. The capital of the Satavahanas was located at
(A) Amaravati (B) Nanded
(C) Naldurg (D) Durg
Ans: (A)


585. King Kharavela is related to
(A) Piller inscription of Girnar
(B) Piller inscription of Junagarh
(C) Hathigumpha inscription
(D) Sarnath inscription
Ans: (C)


586. For which of the following rulers ‘Ekabrahmana’ has been used?
(A) Pushyamitra Shunga
(B) Kharavela
(C) Gautamiputra Shatakarni
(D) Susharman
Ans: (C)


587. The King of Kalinga Kharavela was related to which of the following dynasty?
(A) Chedi
(B) Kadamba
(C) Kalinga
(D) Haryanka
Ans: (A)


588. Which of the following Kings was a Patron of Jainism?
(A) Ashoka
(B) Harsha
(C) Pulakeshin II
(D) Kharavela
Ans: (D)


589. Who among the following kings had heavily leaned towards Jainism?
(A) Dashratha (B) Brihadratha
(C) Kharavela (D) Huvishka
Ans: (C)


590. Kalinga’s King Kharvel was associated with
(A) Mahameghvahana dynasty
(B) Chedi dynasty
(C) Satvahana dynasty
(D) Rath-Bhojak dynasty
Ans: (A)


591. Consider the following name of contemporaries of Kanishka and select the correct answer from code given below.
1. Ashvaghosha 2. Vasumitra
3. Kalidas 4. Kamban Code
(A) 1 and 4 (B) 2 and 3
(C) 1 and 2 (D) All of these
Ans: (C)


592. Which field was mostly contributed by Eastern Roman ruler Justinian?
(A) Law (B) Architecture
(C) Science (D) Literature
Ans: (A)


593. Read these statements. Assertion (A): Kushans traded through Gulf of Persian and Red sea. Reason (R): Their well organised naval force base was highly qualified. In context to the above which is the correct answer? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of A
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Maurya Dynasty related short questions pdf

Next Story

Gupta and Post-Gupta Period short questions pdf

Latest from Blog