Pre-Medieval Period mcq pdf download

Pre-Medieval Period mcq

917. According to Hammir Mahakavya the Chauhans were
(A) Chandravanshi
(B) Brahmins
(C) Yaduvanshis
(D) Suryavanshis
Ans: (D)


918. Kumaradevi, a queen of Govind Chandra Gahadavala constructed Dharma-chakra -Jaina Vihara at
(A) Bodh Gaya
(B) Rajgriha
(C) Kushinagar
(D) Sarnath
Ans: (D)


919. Epigraphic records (Inscriptions) suggest that in ancient India, the rulers of Bihar had contact with
(A) Burma
(B) Thailand
(C) Combodia
(D) Java-Sumatra
Ans: (D)


920. Who among the following ruler is famous as ‘Prithvi Raj Chauhan’?
(A) Prithviraj-I
(B) Prithviraj-II
(C) Prithviraj-III
(D) None of the above
Ans: (C)


921. The author of ‘Prithviraj Raso’ is
(A) Kalhana
(B) Bilhana
(C) Jayanaka
(D) Chand Bardai
Ans: (D)


922. Aalha-Udal were related to
(A) Chanderi
(B) Vidisha
(C) Mahoba
(D) Panna
Ans: (C)


923. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Abdur Rehman – Hammir Raso
(B) Chand Bardai – Prithvi Raj Raso
(C) Jagnik – Alha-Khand
(D) Narpati Nalh – Visal Dev Raso
Ans: (A)


924. Who is the author of ‘Prithviraja Vijaya’?
(A) Chand Bardai
(B) Prithviraj Chauhan
(C) Jayanak
(D) Nayanchand Suri
Ans: (C)


925. Jejakabhukti was the ancient name of
(A) Baghelkhand (B) Bundelkhand
(C) Malwa (D) Vidarbha
Ans: (B)


926. Which of the following Rajput dynasties founded the city of Dhillika (Delhi) in the eighth century?
(A) Parmara dynasty
(B) Solanki dynasty
(C) Tomar dynasty
(D) Chauhan dynasty
Ans: (C)


927. Pundravardhan Bhukti was located in
(A) North Bengal
(B) Bihar
(C) Odisha
(D) Assam
Ans: (A)


928. Dangdev was the ruler of which dynasty?
(A) Chandelas of Jejakabhukti
(B) Parmar of Malwa
(C) Kalchuri of Mahishmati
(D) Kalchuri of Tripuri
Ans: (A)


929. Who among the following had built the Sompura Mahavihar?
(A) Kumargupta-I
(B) Harsha
(C) Dharmapala
(D) Vijayasena
Ans: (C)


930. Who was the founder of Pala dynasty?
(A) Dharmapala (B) Deopala
(C) Gopala (D) Ramapala
Ans: (C)


931. Vikramshila Maha Vihar was established by the ruler of
(A) Pushyabhuti Dynasty
(B) Varman Dynasty
(C) Sen Dynasty
(D) Pala Dynasty
Ans: (D)


932. Which ruler of Bengal founded the ancient University called ‘Vikramshila’?
(A) Dharmapala (B) Gopala
(C) Devpala (D) Mahipala
Ans: (A)


933. Which one of the following places was not the centre of learning during early medieval period?
(A) Nalanda (B) Vikramashila
(C) Taxila (D) Uddantapur
Ans: (C)


934. In which modern day’s State, the University of Vikramashila was located ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Odisha
(C) Bihar
(D) Jharkhand
Ans: (C)


935. Who out of the following performed a ritual called ‘Hiranya – Garbha’?
(A) Mayur Sharman
(B) Harish Chandra
(C) Danti Durga
(D) Harsha
Ans: (C)


936. Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire?
(A) Amoghavarsha-I
(B) Danti Durga
(C) Dhruva
(D) Krishna-I
Ans: (B)


937. The greatest Pratihara King was
(A) Dharmapala
(B) Harsha
(C) Mihir Bhoj
(D) Mahendrapala
Ans: (C)


938. Who among the following was born in a military camp in the course of his father’s campaign?
(A) Amoghavarsha Rashtrakuta
(B) Bhoja Parmara
(C) Dharmapala
(D) Nagabhatta-II Pratihara
Ans: (A)


939. Who among the following is credited with initiating a new Samvat?
(A) Dharmapala (B) Devapala
(C) Vijayasena (D) Lakshmansen
Ans: (D)


940. The great Jain Scholar Hemchandra adorned the court of
(A) Amoghavarsha
(B) Kumarpala
(C) Jaysimha Siddharaja
(D) Vidhyadhara
Ans: (B)


941. The great Sanskrit poet and dramatist, Rajshekhara was in the court of
(A) Raja Bhoj
(B) Mahipal
(C) Mahendrapala-I
(D) Indra-III
Ans: (C)


942. The Luxman Era was started by which of the following dynasty?
(A) Pratiharas (B) Pals
(C) Chauhans (D) Sena
Ans: (D)


943. The Gurjar-Pratiharas dynasty was founded by
(A) Nagabhatta I
(B) Vatsraj
(C) Harshvardhan
(D) Mihir Bhoj
Ans: (A)


944. Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya Kingdom?
(A) Kakinada
(B) Motupalli
(C) Machilipatnam
(Masulipatnam)
(D) Nelluru
Ans: (B)


945. Mahodaya is an old name of
(A) Allahabad (B) Khajuraho
(C) Kannauj (D) Patna
Ans: (C)


946. Who among the following was not a part of tripartite struggle?
(A) Pratiharas
(B) Palas
(C) Rashtrakutas
(D) Cholas
Ans: (D)


947. Who among the following granted financial aid for the restoration of a demolished mosque in Khambhat?
(A) Chamundaraya
(B) Jayasimha Siddharaja
(C) Kumarpala
(D) Mahipaladeva
Ans: (B)


948. Which of the following was known as ‘Nagar Mahoday Shri’?
(A) Mahoba (B) Kampilya
(C) Mathura (D) Kannauj
Ans: (D)


949. King Bhoj ruled over
(A) Bastar
(B) Dhar
(C) Mahakaushal
(D) Ujjain
Ans: (B)


950. Who was the founder of Parmar Dynasty?
(A) Ajai Pal (B) Krishnaraj
(C) Kanak Rao (D) Jagar Pal
Ans: (B)


951. The presiding deity of Bhojshala Temple is
(A) Goddess Durga
(B) Goddess Parvati
(C) Goddess Lakshmi
(D) Goddess Saraswati
Ans: (D)


952. Who amongst the following wrote a book on artificial scientific equipments?
(A) Bhoj
(B) Govindraj
(C) Chandravarman
(D) Mahipala
Ans: (A)


953. The author of Gaudavaho was
(A) Harishena (B) Aryabhatta
(C) Vakpati (D) Banabhatta
Ans: (C)


954. Who among the following was not a king of the Parmar dynasty?
(A) Upendra (B) Munj
(C) Gangeyadev (D) Udayaditya
Ans: (C)


955. Match List-I (Dynasty) with List-II
(Capital) on the basis of code. List-I (Dynasty)
(a) Pratihara (b) Chola
(c) Parmara (d) Solanki List-II (Capital)
1. Tanjore 2. Anhilwada
3. Dhara 4. Kannauj Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 4 3 2 1
(C) 4 2 1 3 (D) 4 1 3 2
Ans: (D)


956. With reference to the economic history of medieval India, the term ‘Araghatta’ refers to
(A) Bonded labour
(B) Land grants made to military officers
(C) Waterwheel used for the irrigation of land
(D) Wasteland converted to cultivated land
Ans: (C)


957. Which were the three dynasties who were engaged in a Tripartite struggle for Kannauj?
1. Chola 2. Pala
3. Gurjara 4. Rashtrakuta Choose the correct answer from the code given below.
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 2 and 4
(C) 2, 3 and 4 (D) 1, 3 and 4
Ans: (C)


958. Who among the following were famous jurists of medieval India?
1. Vigyanesvara
2. Hemadri
3. Rajashekhara
4. Jimutavahana Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 1 and 3
Ans: (C)


959. Consider the following pairs. Famous Region Place
1. Bodh Gaya : Baghelkhand
2. Khajuraho : Bundelkhand
3. Shirdi : Vidarbha
4. Nasik (Nashik) : Malwa
5. Tirupati : Rayalaseema Which of the pairs given above are correctly matched?
(A) 1, 2 and 4
(B) 2, 3, 4 and 5
(C) Only 2 and 5
(D) 1, 3, 4 and 5
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ancient Literature and Litterateur mcq pdf

Next Story

Muslim Invasion of India mcq pdf

Latest from Blog