The Preamble related Questions MCQ free pdf download

The Preamble related Questions MCQ

175. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Provision under the Constitution)
(a) Equality before Law
(b) Right to Work
(c) Just and Humane conditions of work
(d) Free and Compulsory Education for Children List-II (Article number)
1. Article 42 2. Article 45
3. Article 14 4. Article 41 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 4 1 2
(C) 2 1 4 3 (D) 4 3 1 2
Ans: (B)


176. By which name/names is our country mentioned in the Constitution?
(A) Bharat and India
(B) Bharat only
(C) Hindustan and India
(D) Bharat, Hindustan and India
Ans: (A)


177. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) The Union
(d) Emergency Provisions List-II
1. Part IV A, Constitution of India
2. Part III, Constitution of India
3. Part XVIII, Constitution of India
4. Part V, Constitution of India Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 3 4 1 2
(C) 2 1 3 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (A)


178. In the following quotation, “WE THE PEOPLE OF INDIA, having solemnly resolved to constitute India into a (Sovereign Socialist Secular Democratic Republic) and to secure to all its citizens. JUSTICE, social, economic and political; LIBERTY of thought, expression, belief, faith and worship; EQUALITY of status and opportunity and to promote among them all; FRATERNITY assuring the dignity of the Individual and the unity and the integrity of the Nation. In our Constituent Assembly, this ‘X’ do hereby adopt, enact and give to ourselves this Constitution”, ‘X’ stands for
(A) Twenty-sixth day of January, 1950
(B) Twenty-sixth day of November, 1949
(C) Twenty-sixth day of January, 1949
(D) None of the above
Ans: (B)


179. In the context of the Preamble of Indian Constitution which of the following sequence is correct?
(A) Republic, People’s, Democratic, Secular, Socialist, Universal, Sovereign
(B) Sovereign, Socialist, Democratic, People’s, Secular, Republic
(C) Sovereign, Socialist, People’s, Democratic, Secular, Socialist, Republic
(D) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic
Ans: (D)


180. Which one of the following describes India as a Secular State?
(A) Fundamental Rights
(B) Preamble to the Constitution
(C) 9th Schedule
(D) Directive Principles
Ans: (B)


181. What was the exact Constitutional Status of the Indian Republic on 26-1-1950 when the Constitution came into force?
(A) A Democratic Republic
(B) A Sovereign Democratic Republic
(C) A Sovereign Secular Democratic Republic
(D) A Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
Ans: (B)


182. In which form is India declared in The Preamble of Indian Constitution?
(A) A Sovereign, Democratic, Republic
(B) A Socialist, Democratic, Republic
(C) A Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic
(D) None of the above
Ans: (C)


183. Which one of the following words was not included in the Preamble of the Indian Constitution in 1975?
(A) Fraternity (B) Sovereign
(C) Equality (D) Integrity
Ans: (D)


184. The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were inserted in The Preamble to the Constitution by the
(A) 41st Amendment
(B) 42nd Amendment
(C) 43rd Amendment
(D) 44th Amendment
Ans: (B)


185. The term ‘Socialist’ was brought into the Preamble of the Indian Constitution by which amendment?
(A) 32nd (B) 42nd
(C) 44th (D) 74th
Ans: (B)


186. ‘India is a Republic’ means
(A) It is the people who are the final authority in all matters
(B) There is no Parliamentary System of Government in India
(C) There are no hereditary rulers in India
(D) India is the Union of States
Ans: (C)


187. The word ‘Secularism’ was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by
(A) 25th Amendment
(B) 42nd Amendment
(C) 44th Amendment
(D) 52nd Amendment
Ans: (B)


188. Where have the words ‘We the people of India’ been used in the Constitution of India?
(A) Directive Principles
(B) Fundamental Rights
(C) Citizenship
(D) Preamble of the Constitution
Ans: (D)


189. India has people’s sovereignty because the Preamble of the Constitution begins with the words.
(A) Democratic India
(B) Republic of People
(C) Democracy of People
(D) We the People of India
Ans: (D)


190. Which among the following is the correct expression of the term ‘Secular’ in India?
(A) India has many religions
(B) Indians have religious freedom
(C) Following the religion depends upon the will of an individual
(D) There is no religion of the State in India
Ans: (D)


191. ‘All persons completely and equally are human’ this principle is known as
(A) Universalism
(B) Holism
(C) Socialism
(D) Interactionism
Ans: (A)


192. Which one of the following liberty is not embodied in the Preamble of the Constitution of India?
(A) Liberty of Thought
(B) Liberty of Expression
(C) Liberty of Belief
(D) Economic Liberty
Ans: (D)


193. Which of the following words is not in the Preamble to the Constitution of India?
(A) Socialist
(B) Secular
(C) Sovereign
(D) Public Welfare
Ans: (D)


194. Which part of the Indian Constitution has been described as the ‘Soul’ of the Constitution?
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principles of State Policy
(C) The Preamble
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans: (C)


195. Which of the following is true in relation to the Preamble of Constitution of India?
(A) The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were not the part of the Preamble on the enforcement of Constitution in 1950
(B) The above mentioned words were inserted by amendment in 1977
(C) The above mentioned words were inserted by amendment in 1985
(D) These two words are not part of the Preamble
Ans: (A)


196. Who has termed Constitution a sacred document?
(A) B.R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Deendayal Upadhyay
(D) Mohammad Ali Jinnah
Ans: (A)


197. Who among the following called the Preamble of Indian Constitution ‘the horoscope of one sovereign, democratic republic’?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Vallabhbhai Patel
(C) B.R. Ambedkar
(D) K.M. Munshi
Ans: (D)


198. In which of the following cases the Supreme Court regarded Preamble as a part of the basic structure of India Constitution?
(A) Beru Bari Case
(B) A.K. Gopalan Case
(C) Privy Purse Case
(D) Keshwanand Bharti Case
Ans: (D)


199. In which of the following cases Supreme Court held that ‘The Preamble forms part of the Constitution’?
(A) Union of India Vs. Dr. Kohli
(B) Banarsidas Vs. State of U.P.
(C) Bommai Vs. Union of India
(D) Malak Singh Vs. State of Punjab
Ans: (C)


200. The ideals and objectives outlined in the Preamble of the Indian Constitution have been further elaborated in
(A) The Chapter on Fundamental Rights
(B) The Chapter on Directive Principles of State Policy
(C) The Chapter on Directive Principles of State Policy, Fundamental Rights and Fundamental Duties
(D) Nowhere else in the text of the Constitution
Ans: (C)


201. ‘Economic Justice’ as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in
(A) The Preamble and the Fundamental Rights
(B) The Preamble and the Directive Principles of State Policy
(C) The Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy
(D) None of the above
Ans: (B)


202. The objective of Indian Constitution is reflected in which of the following?
(A) Fundamental Rights
(B) Preamble of the Constitution
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Parliament
Ans: (B)


203. The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?
(A) The Preamble
(B) The Fundamental Rights
(C) The Directive Principles of State Policy
(D) The Fundamental Duties
Ans: (A)


204. One of the implications of equality in society is the absence of
(A) Privileges (B) Restraints
(C) Competition (D) Ideology
Ans: (A)


205. How many types of justice has been enshrined in the Preamble of the Constitution of India?
(A) Two (B) Three
(C) One (D) Four
Ans: (B)


206. Consider the following words.
1. Socialist 2. Democratic
3. Sovereign 4. Secular Choose the correct sequence of words as given in the Preamble.
(A) 3, 1, 4 and 2 (B) 3, 4, 1 and 2
(C) 3, 4, 2 and 1 (D) 4, 1, 3 and 2
Ans: (A)


207. Which of the following is correct?
(A) Social equality is not guaranteed in our Constitution
(B) Social equality already existed in our country
(C) Social equality is guaranteed in our Constitution
(D) None of the above
Ans: (C)


208. Consider the following statements in regards to The Preamble of Constitution and give correct answer using the code given below.
1. The objectives Resolution by Jawaharlal Nehru finally became Preamble.
2. It is non-Justiciable.
3. It can’t be amended.
4. Preamble cannot override the specific provision of the Constitution. Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 4
(C) Only 1, 2 and 3
(D) Only 2, 3 and 4
Ans: (B)


209. Which of the following words have been added to the Preamble by the 42nd Amendment?
1. Socialist
2. Gram Swarajya
3. Secular
4. Sovereign Select the correct answer by using the code given below.
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 3
(C) 1, 2 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (B)


210. The goal of Constitution is to secure/assure for all its citizens.
1. Justice Social and Economic
2. Liberty of Thought and Expression
3. Equality of Opportunity
4. Dignity of the Individual Choose the correct answer by using code.
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) All of these
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Articles and Schedules in the Constitution of India MCQ

Next Story

The Governance System related short questions pdf

Latest from Blog