Provincial Dynasty of North India and Deccan Province mcq pdf

Provincial Dynasty of North India and Deccan Province

228. Who was the last ruler of ‘Jaunpur’ state?
(A) Mohammad Shah
(B) Hussain Shah
(C) Mubarak Shah
(D) Ibrahim Shah
Ans: (B)


229. Which one of the following places was known as ‘Shiraz of East’ during the regime of Sharqi Rulers?
(A) Agra (B) Delhi
(C) Jaunpur (D) Varanasi
Ans: (C)


230. Who had established Jaunpur?
(A) Muhammad-Bin-Tughluq
(B) Firuz Shah Tughluq
(C) Ibrahim Shah Sharqi
(D) Sikandar Lodi
Ans: (B)


231. The city of Jaunpur was founded in the memory of
(A) Ghiyasuddin Tughluq
(B) Muhammad-Bin-Tughluq
(C) Firuz Shah Tughluq
(D) Akbar
Ans: (B)


232. Ruler of Kashmir who was also known as ‘Akbar of Kashmir’ was
(A) Shamshuddin Shah
(B) Sikandar Butshikan
(C) Haidar Shah
(D) Zain-ul-Abidin
Ans: (D)


233. Who were Polygars of South India?
(A) Ordinary Zamindars
(B) Mahajans
(C) Territorial Administrative and Military Governors
(D) Newly enriched traders
Ans: (C)


234. Who amongst the following scholars was not in the Court of Kumbha?
(A) Muni Sunder Suri
(B) Natha
(C) Tilla Bhatt
(D) Muni Jin Vijay Suri
Ans: (D)


235. Which among of the following ruler abolished Jizya first time?
(A) Zain-ul-Abidin
(B) Muhammad-Bin-Tughluq
(C) Hussain Shah Sharqi
(D) Akbar
Ans: (A)


236. The Bahmani Kingdom was founded in the year
(A) 1336 (B) 1338
(C) 1347 (D) 1361
Ans: (C)


237. Bahmani State was established by
(A) Alauddin Hasan
(B) Ali Abid Shah
(C) Hussain Nizam Shah
(D) Mujahid Shah
Ans: (A)


238. Who among the following was founder of the Bahmani Kingdom in Deccan?
(A) Malik Ambar
(B) Hasan Gangu
(C) Muhammad Diwan
(D) Sikandar Shah
Ans: (B)


239. Which of the following was the first capital of the Bahmani Kingdom?
(A) Bidar (B) Gulbarga
(C) Daulatabad (D) Hussainabad
Ans: (B)


240. Who was the founder of Bahmani Kingdom?
(A) Alauddin Hasan
(B) Firoz Shah
(C) Mahmud Gaonwa
(D) Asaf Khan
Ans: (A)


241. Bahmani Kingdom was founded in
(A) 15th century A.D.
(B) 14th century A.D.
(C) 13th century A.D.
(D) 16th century A.D.
Ans: (B)


242. How did the dynasty of Nizam Shahi of Ahmednagar come to an end?
(A) Ahmednagar was annexed to Mughal empire and Hussain Shah was consigned to life imprisonment
(B) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul-Mulk of Ahmednagar
(C) Fateh Khan usurped the throne from Nizam-ul-Mulk
(D) Malik Ambar was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire royal family was killed by the Mughal troops
Ans: (A)


243. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the ‘Jagadguru’ by his Muslim subject because of his belief in secularism?
(A) Hussain Shah
(B) Zain-ul-Abidin
(C) Ibrahim Adil Shah
(D) Mahmud II
Ans: (C)


244. What is Golconda called at present?
(A) Hyderabad (B) Karnataka
(C) Bijapur (D) Banglore
Ans: (A)


245. Name the pair which is not correctly matched.
(A) Baz Bahadur – Malwa
(B) Qutub Shah – Golconda
(C) Sultan Muzaffar Shah – Gujarat
(D) Yusuf Adil Shah – Ahmednagar
Ans: (D)


246. ‘Dwarasamudra’ was the capital of which dynastic power?
(A) Ganga (B) Kakatiya
(C) Hoysala (D) Kadamba
Ans: (C)


247. Which one of the following is correctly matched?
(A) Kakatiya : Devgiri
(B) Hoysala : Dwarasamudra
(C) Yadava : Warangal
(D) Pandya : Madurai
Ans: (B)


248. What is modern name of Hoysaleshvara’s ancient capital of Dwarasamudra?
(A) Sringeri
(B) Belur
(C) Halebid
(D) Somnathpur
Ans: (C)


249. Hoysala monuments are found in
(A) Hampi and Hospet
(B) Halebid and Belur
(C) Mysore and Bangalore
(D) Sringeri and Dharwar
Ans: (B)


250. Who built Gujari Mahal?
(A) Suraj Sen
(B) Man Singh
(C) Tej Karan
(D) Akbar
Ans: (B)


251. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?
(A) Tomb of Sher Shah, Sasaram
(B) Jama Masjid, Delhi
(C) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughluq, Delhi
(D) Gol Gumbad, Bijapur
Ans: (D)


252. Consider the following pairs. Medieval Present Indian State Region
1. Champaka – Central India
2. Durgara – Jammu
3. Kuluta – Malabar Which of the above pairs is/are correctly matched?
(A) 1 and 2
(B) Only 2
(C) 1 and 3
(D) Only 3
Ans: (B)


253. Consider the following statements. The striking feature of the Jama Masjid in Kashmir completed by Zain-ul-Abidin include(s)
1. Turret
2. Similarity with Buddhist pagodas
3. Persian style Which of the above statements is/ are correct?
(A) Only 1
(B) 1, 2 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1 and 3
Ans: (B)


254. Match the following monuments with their concerned ruler and select the correct code given below. List-I
(a) Double dome
(b) Octagonal tomb
(c) True arch tomb
(d) Gol Gumbad List-II
1. Sher Shah
2. Muhammad Adil Shah
3. Balban
4. Sikandar Lodi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 4 1 3 2
(C) 1 3 4 2 (D) 2 3 1 4
Ans: (B)


255. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below. List-I
(a) Adil Shahi (b) Qutub Shahi
(c) Nizam Shahi (d) Sharqi Shahi List-II
1. Ahmednagar 2. Bijapur
3. Golconda 4. Jaunpur Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2 (D) 2 3 1 4
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Delhi Sultanate : Miscellaneous related mcq pdf

Next Story

Bhakti and Sufi Movement related mcq pdf

Latest from Blog