Pulses related gk mcq pdf download free

Pulses related gk mcq pdf download free

933. ‘Kaushal’ is an improved variety of
(A) Chickpea (B) Cotton
(C) Groundnut (D) Wheat
Ans: (C)


934. The largest pulses producing state in India
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (C)


935. Major oilseeds produced in India are
1. Sesame 2. Mustard
3. Groundnut 4. Soyabean Which of the following option represents correct decreasing order of the production of above oilseeds?
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 3, 2, 4, 1
(C) 2, 4, 3, 1
(D) 4, 3, 2, 1
Ans: (D)


936. Which one of the following countries is the major producer and consumer of pulses?
(A) U.S.A. (B) China
(C) England (D) India
Ans: (D)


937. Which of the following states was the largest producer of pulses?
(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Ans: (D)


938. The type of crop which is able to fix nitrogen from air is
(A) Wheat (B) Legumes
(C) Coffee (D) Rubber
Ans: (B)


939. Which among the following products is not usually exported from India?
(A) Wheat (B) Rice
(C) Sugar (D) Pulses
Ans: (D)


940. Which of the following is not correctly matched?
(A) Arhar – Neelam
(B) Groundnut – Chandra
(C) Lentil – Pant L-406
(D) Mustard – Varuna
Ans: (A)


941. Which nutrient is considered essential for growing pulse crop?
(A) Chromium (B) Cobalt
(C) Iodine (D) Sodium
Ans: (B)


942. The place of origin of red gram is
(A) America (B) India
(C) South Africa (D) Egypt
Ans: (B)


943. Balanced Fertilizers Ratio (NPK) for legume crops is
(A) 1 : 2 : 2 (B) 3 : 2 : 1
(C) 4 : 2 : 1 (D) 2 : 2 : 1
Ans: (A)


944. Which of the following is correctly matched?
(A) Arhar – Bahar
(B) Barley – PVW 343
(C) Gram – Aparna
(D) Paddy – NW 1014
Ans: (A)


945. Malaviya Chamatkar is a variety of
(A) Pea
(B) Pigeon-Pea (Arhar)
(C) Moong
(D) Wheat
Ans: (B)


946. The leafless variety of pea is
(A) Arkel (B) Azad Pea-I
(C) Aparna (D) L-116
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Oilseeds related gk mcq pdf download

Next Story

silk related gk mcq pdf free download

Latest from Blog