Rajya Sabha related short questions pdf download

Rajya Sabha related short questions pdf download

772. The members of Council of States are elected by
(A) Members of Legislative Assembly of States
(B) Members of Legislative Council of States
(C) Members of both Legislative Assembly and Council
(D) Members of Municipalities and Gram Panchayat
Ans: (A)


773. The Representation of States in Council of States is based on
(A) Equal for all States
(B) Ratio of their Population
(C) Ratio of their Area
(D) Ratio of their Revenue
Ans: (B)


774. The Rajya Sabha consists of
(A) 280 members of which 20 members are nominated by the President of India
(B) 275 members of which 18 members are nominated by the President of India
(C) 250 members of which 12 members are nominated by the President of India
(D) 252 members of which 12 members are nominated by the President of India
Ans: (C)


775. In which year was Rajya Sabha Constituted for the first time?
(A) 1950 (B) 1951
(C) 1952 (D) 1953
Ans: (C)


776. Member of Rajya Sabha is elected
(A) For four years
(B) For five years
(C) For six years
(D) For life long
Ans: (C)


777. What is the tenure of a member of Council of State?
(A) 3 years (B) 5 years
(C) 6 years (D) 2 years
Ans: (C)


778. According to our Constitution, the Rajya Sabha
(A) is dissolved once in two years
(B) is dissolved every five years
(C) is dissolved every six years
(D) is not subject of dissolution
Ans: (D)


779. Rajya Sabha is called Permanent House because
(A) All members are lifelong
(B) It cannot be dissolved
(C) Some members retire after every two years
(D) Both (B) and (C) are true
Ans: (B)


780. Which one of the following statements about Rajya Sabha is correct?
(A) It is not subject to dissolution
(B) Its members are chosen by direct election from territorial constituencies in the States
(C) It is required to choose, as soon as may be a member of the Rajya Sabha to be the Chairman thereof
(D) The Attorney General of India does not have the right to speak in Rajya Sabha
Ans: (A)


781. Right to dissolve the Rajya Sabha is vested in
(A) President
(B) Vice-President
(C) Supreme Court
(D) None of the above
Ans: (D)


782. The number of members nominated by the President in Rajya Sabha is
(A) 10 (B) 15
(C) 12 (D) 20
Ans: (C)


783. How is Rajya Sabha dissolved?
(A) At the end of Chairman’s tenure
(B) President dissolves after 5 years
(C) Dissolves with Lok Sabha automatically
(D) None of the above
Ans: (D)


784. Which of the following statements is correct regarding the Rajya Sabha?
(A) One-third of its members retire every two years
(B) One-half of its members retire every two years
(C) One-half of its members retire every three years
(D) One-third of its members retire every three years
Ans: (A)


785. The first actress to be nominated to Rajya Sabha
(A) Jayalalitha
(B) Nargis Dutt
(C) Vaijayanthimala
(D) Devika Rani
Ans: (B)


786. Which one of the following statements is not correct regarding the power of the Parliament to legislate on a matter in the State List?
(A) The Rajya Sabha has to declare that it would be necessary in the national interest
(B) A resolution has be passed by Rajya Sabha by not less than two-third of the members present and voting
(C) The legislation could be for the whole or any part of the Country
(D) Only the Rajya Sabha can make laws with respect to a matter in the State list in the national interest
Ans: (D)


787. Which one of the following comes under the exclusive power of the Council of States?
(A) Creation of new All India Services
(B) Election of Vice-President of India during casual vacancy
(C) Abolition of Legislative Council of any State
(D) Removal of its chairman
Ans: (A)


788. Which of the following special powers has been conferred on the Rajya Sabha by the Constitution of India?
(A) To change the existing territory of a State and to change the name of a State
(B) To pass a resolution empowering the Parliament to make laws in the State List and to create one or more All India Services
(C) To amend the election procedure of the President and to determine the pension of the President after his/her retirement
(D) To determine the functions of the Election Commission and to determine the number of Election Commissioners
Ans: (B)


789. The Parliament of India acquires the power to legislate on any item in the State List in the national interest if a resolution to that effect is passed by the
(A) Lok Sabha by a simple majority of its total membership
(B) Lok Sabha by a majority of not less than two-third of its total membership
(C) Rajya Sabha by a simple majority of its total membership
(D) Rajya Sabha by a majority of not less than two-third of its members present and voting
Ans: (D)


790. A resolution passed by the Rajya Sabha under Article 249 of the constitution empowering Parliament to legislate on a state subject in national interest remains in force for a period.
(A) Not exceeding six months
(B) Not exceeding two years
(C) Not exceeding one year
(D) Of unlimited time
Ans: (C)


791. Which of the following Articles of the Indian Constitution empowers the Parliament to legislate on any matter in the State List?
(A) Article 115 (B) Article 116
(C) Article 226 (D) Article 249
Ans: (D)


792. Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India?
(A) It lists the distribution of powers between the Union and the States
(B) It contains the languages listed in the Constitution
(C) It contains provisions for the administration of Tribal areas
(D) It allocates seats in the Council of States
Ans: (D)


793. What is the consequence of the failure of Government in Rajya Sabha?
(A) Prime Minister gives his resignation
(B) Parliament will dissolve
(C) The operation of President Rule
(D) None of the above
Ans: (D)


794. Seats allocated to Uttar Pradesh in the Council of States are the total number of seats allocated to
(A) Andhra Pradesh and Madhya Pradesh
(B) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(C) Bihar and Gujarat
(D) Maharashtra and Karnataka
Ans: (D)


795. Which one of the following pairs of states has equal representation in the Council of States?
(A) Andhra Pradesh and Maharashtra
(B) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(C) Gujarat and Madhya Pradesh
(D) Maharashtra and Tamil Nadu
Ans: (C)


796. Which among the following States has the lowest number of elected members in the Rajya Sabha?
(A) Chhattisgarh
(B) Himachal Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Gujarat
Ans: (B)


797. Given below is a list of States alongwith seats allotted to them in the Council of States. Which one of them is not matched?
(A) Madhya Pradesh – 16
(B) Maharashtra – 19
(C) Tamil Nadu – 18
(D) West Bengal – 16
Ans: (A)


798. In which House is the presiding officer not a member of that House?
(A) Rajya Sabha
(B) Lok Sabha
(C) Vidhan Sabha
(D) Vidhan Parishad
Ans: (A)


799. The Chairman of Council of States
(Rajya Sabha) is
(A) Appointed by President
(B) Elected by Parliament
(C) Vice-President is ex-officio Chairman
(D) Elected by members of State Council
Ans: (C)


800. Which one of the following Houses is presided over by a non-Member?
(A) Lok Sabha
(B) State Legislative Assembly
(C) Rajya Sabha
(D) None of the above
Ans: (C)


801. The ex-officio Chairman of the Rajya Sabha is
(A) The Vice-President
(B) The President
(C) The Prime Minister
(D) The Speaker
Ans: (A)


802. Who among the following can participate in the deliberations of Lok Sabha while being a member of Rajya Sabha?
(A) Nominated member of Rajya Sabha who is an expert in a field
(B) Deputy Chairperson of Rajya Sabha
(C) Minister who is a member of Rajya Sabha
(D) Leader of the House in Rajya Sabha
Ans: (C)


803. Which one of the following is Chairman of Rajya Sabha?
(A) Prime Minister
(B) Vice President of India
(C) The person elected to this post/ office
(D) President of India
Ans: (B)


804. What is the fixed strength of Rajya Sabha?
(A) 220 (B) 230
(C) 210 (D) 250
Ans: (D)


805. The minimum age required to be a candidate for Council of States is
(A) 25 years (B) 30 years
(C) 32 years (D) 35 years
Ans: (B)


806. Consider the following statements.
1. Union Territories are not represented in the Rajya Sabha.
2. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes.
3. According to the Constitution of India, the Parliament consist of the Lok Sabha and the Rajya Sabha only. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) None of the above
Ans: (D)


807. What will follow if money bill is substantially amended by Rajya Sabha?
(A) Lok Sabha may still proceed with the bill accepting or not accepting the recommendations of Rajya Sabha
(B) Lok Sabha cannot consider the bill further
(C) Lok Sabha may send the bill to Rajya Sabha for reconsideration
(D) President may call a joint sitting for passing the bill
Ans: (A)


808. Consider the following statements with respect to qualification to become the member of Rajya Sabha and select the correct answer from the code given below.
1. Should be atleast 30 years of age.
2. Should be registered as a voter on the list of voters in the state from which the candidate is to be elected.
3. Should not hold office of profit under the state. Code
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct
Ans: (B)


809. Consider the following statements.
1. The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.
2. The Rajya Sabha cannot vote on the Demands for Grants.
3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statements. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


810. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (States)
(a) Gujarat (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Odisha List-II (No. of members in Rajya Sabha)
1. 9 2. 11
3. 12 4. 10 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2 (B) 3 2 4 1
(C) 2 3 1 4 (D) 1 2 3 4
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Lok Sabha related Short Questions pdf download

Next Story

Indian Parliament related short questions pdf download

Latest from Blog