rock and type of rock mcq pdf download

rock and type of rock mcq pdf download

211. Which of the following rocks is not likely to contain fossils?
(A) Conglomerate
(B) Granite
(C) Shale
(D) Sandstone
Ans: (B)


212. Which statement of the following is true for igneous rocks?
(A) These have little fossils
(B) They have porous for water
(C) They are both crystal and noncrystal
(D) These rocks have no silicas
Ans: (C)


213. Sandstone is flasky rock, because
(A) It is formed in desert
(B) It is formed due to heat
(C) It is formed under water
(D) It is formed on the mountain
Ans: (C)


214. Regarding sedimentary rocks which of the following statements is true?
(A) These are such rocks whose structure depend on temperature and pressure
(B) These rocks are crystal
(C) These rocks are deposited in layers
(D) These rocks cannot be formed in water
Ans: (C)


215. Which one of the following is not an example of Metamorphic rock?
(A) Marble (B) Quartzite
(C) Slate (D) Granite
Ans: (D)


216. Origin of Metamorphic rocks occurs from…… rock.
(A) Igneous
(B) Sedimentary
(C) Both Igneous and Sedimentary
(D) None of the above
Ans: (C)


217. Consider the following statements about the sedimentary rocks.
1. Sedimentary rocks are formed at Earth’s surface by the hydrological system.
2. The formation of sedimentary rocks involves the weathering of preexisting rocks.
3. Sedimentary rocks contain fossils.
4. Sedimentary rocks typically occur in layers. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 2 (B) 1 and 4
(C) 2, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


218. Which one of the following is not associated to the ‘group’?
(A) Gneiss (B) Sandstone
(C) Limestone (D) Shale
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Earth related multiple choice questions pdf

Next Story

Volcano related multiple choice questions pdf

Latest from Blog