Shah Jahan related mcq short questions pdf

Shah Jahan related MCQ short questions pdf

468. Who had led a deputation of Banaras pandits before the Mughal emperor to seek the abolition of pilgrim tax on Banaras and Allahabad?
(A) Haranth
(B) Jagannath
(C) Kavindracharya
(D) Kavi Hariram
Ans: (C)


469. The motive behind Shah Jahan’s Balkh campaign was to
(A) Secure a friendly ruler in Balkh and Badakshan which bordered Kabul
(B) Conquer Samarqand and Ferghana, the Mughal homelands
(C) Fix the Mughal frontier on the ‘scientific line’ the Amu Daria
(D) Expand the Mughal Empire beyond the sub-continent
Ans: (A)


470. The loss of Qandahar was a big blow to the Mughal empire from the view point of
(A) Natural resources
(B) Buffer territory
(C) Communication
(D) Strategic stronghold
Ans: (D)


471. What was the root of the dispute between the Shah of Iran and Mughal rulers?
(A) Kabul (B) Qandahar
(C) Kunduz (D) Ghazni
Ans: (B)


472. The actual name of Mumtaz Mahal was
(A) Arjumand Bano Begum
(B) Ladli Begum
(C) Mehrunnisa
(D) Roshan Ara
Ans: (A)


473. Who was the ‘Poet-Laureate’ of Shah Jahan’s reign?
(A) Kalim (B) Kashi
(C) Qudsi (D) Munir
Ans: (A)


474. Which of the following among Mughal Emperor constructed Jama Mosque of Delhi?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (C)


475. The coordination of Hindu and Iranian architecture can be seen in
(A) Taj Mahal
(B) Red Fort
(C) Panch Mahal
(D) Tomb of Sher Shah
Ans: (A)


476. Who among the following deserves the credit for the construction of ‘Lal Qila’?
(A) Sikandar Lodi
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan
Ans: (D)


477. Who among the following shifted the capital of the Empire from Agra to Delhi?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (C)


478. Who among the following was given the title of ‘Shah Buland Iqbal’ by Shah Jahan?
(A) Dara Shikoh
(B) Shuja
(C) Aurangzeb
(D) Murad
Ans: (A)


479. Upanishads were translated into Persian during the reign of
(A) Shah Jahan (B) Akbar
(C) Jahangir (D) Aurangzeb
Ans: (A)


480. Who was the author of Sirr-i- Akbar?
(A) Abul Fazl
(B) Dara Shikoh
(C) Mullah Shah Badakhshi
(D) Shah Waliullah
Ans: (B)


481. The Upanishads were translated into Persian by Dara Shikoh under the title
(A) Al-Fihrist
(B) Kitab-al-Bayan
(C) Majma-ul-Bahrain
(D) Sirr-i-Akbar
Ans: (D)


482. Who among the following historians declared the regime of Shah Jahan to be the Golden Era of the Mughal period?
(A) V.A. Smith
(B) J.N. Sarkar
(C) A.L. Srivastava
(D) None of the above
Ans: (C)


483. The First Muslim to study Hindu scriptures was
(A) Amir Khusrau
(B) Dara Shikoh
(C) Amir Hasan
(D) Shuja
Ans: (B)


484. Which Mughal Emperor abolished the Persian Court Custom of ‘Sijda’ which was begun by Balban?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) Aurangzeb
Ans: (C)


485. The famous diamond ‘Kohinoor’ was presented to Shahjahan by
(A) Aurangzeb
(B) Murad
(C) Mir Jumla
(D) Abul Hasan Qutb Shah
Ans: (C)


486. The shaded area in the map shows the empire of Kabul Balochistan Bay of Arabian Bengal Sea Bijapur Sri Lanka Golkunda
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammad Tughluq
(C) Shah Jahan
(D) Aurangzeb
Ans: (C)


487. Who among the following was the governor of Deccan for the major part of Shah Jahan’s Reign?
(A) Dara Shikoh
(B) Murad Baksh
(C) Shah Shuja
(D) Aurangzeb
Ans: (D)


488. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the list. List-I (Monuments)
(a) Alai Darwaza, Delhi
(b) Buland Darwaza, Fatehpur Sikri
(c) Moti Masjid, Agra
(d) Moti Masjid, Delhi List-II (Builders)
1. Alauddin Khalji
2. Akbar
3. Shah Jahan
4. Aurangzeb Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 1 4 2 3
(C) 1 2 3 4 (D) 4 2 3 1
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

jahangir related mcq pdf free download

Next Story

Aurangzeb related mcq short questions pdf

Latest from Blog