Sikh Sect related mcq pdf download

Sikh Sect related mcq pdf download

589. To which Sikh Guru, Akbar donated 500 Bighas of land?
(A) Arjun Dev
(B) Ramdas
(C) Har Rai
(D) Tegh Bahadur
Ans: (B)


590. Who had Guru Nanak appointed his successor?
(A) Guru Ramdas
(B) Guru Amardas
(C) Guru Har Rai
(D) Guru Angad
Ans: (D)


591. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Guru Amar Das : Miri and Piri
(B) Guru Arjun Dev : Adi Granth
(C) Guru Ramdas : Dal Khalsa
(D) Guru Gobind Singh : Manji
Ans: (B)


592. Which Sikh Guru helped rebel prince Khusrau with shelter and wealth?
(A) Guru Hargobind Singh
(B) Guru Gobind Singh
(C) Guru Arjun Dev
(D) Guru Tegh Bahadur
Ans: (C)


593. The city of Amritsar in Punjab was established by
(A) Guru Nanak
(B) Guru Gobind Singh
(C) Guru Tegh Bahadur
(D) Guru Ramdas
Ans: (D)


594. Aurangzeb is responsible for which Sikh prophet’s death?
(A) Guru Gobind Singh
(B) Guru Tegh Bahadur
(C) Guru Ramdas
(D) Guru Angad
Ans: (B)


595. Who of the following compiled ‘Adi Granth or Guru Granth Saheb’?
(A) Guru Nanak Dev
(B) Guru Tegh Bahadur
(C) Guru Gobind Singh
(D) Guru Arjun Dev
Ans: (D)


596. Which Sikh Guru was born in Patna?
(A) Nanak
(B) Tegh Bahadur
(C) Hargobind
(D) Gobind Singh
Ans: (D)


597. At which of the following places is a famous Sikh Gurudwara located?
(A) Roop Kund (B) Hem Kund
(C) Tara Kund (D) Brahm Kund
Ans: (B)


598. Guru Gobind Singh’s greatness lies in the fact that is
(A) He formed the military order of Sikhs
(B) He was the founder of Sikh state
(C) He made Sikhs peaceful
(D) He defeated Aurangzeb
Ans: (A)


599. Nanded is considered sacred by Sikhs due to whose Mausoleum?
(A) Guru Amardas
(B) Guru Angad
(C) Guru Arjun Dev
(D) Guru Gobind Singh
Ans: (D)


600. Which among the following Sikh Gurus instituted the Khalsa Panth?
(A) Guru Gobind Singh
(B) Guru Tegh Bahadur
(C) Guru Arjun Dev
(D) Guru Nanak Dev
Ans: (A)


601. How many years ago Khalsa Panth started?
(A) 150 (B) 300
(C) 200 (D) 400
Ans: (B)


602. Who was the last prophet of Sikhs?
(A) Guru Arjun Dev
(B) Guru Gobind Singh
(C) Guru Tegh Bahadur
(D) None of the above
Ans: (B)


603. Under which Sikh Guru the Sikhs were transformed into the ‘Khalsa’?
(A) Guru Teg Bahadur
(B) Guru Arjun
(C) Guru Gobind Singh
(D) Guru Nanak Dev
Ans: (C)


604. The original name of Banda Bahadur was
(A) Mahesh Das
(B) Lachhman Dev
(C) Dwarka Das
(D) Harnam Das
Ans: (B)


605. The Guru who founded the ‘Khalsa’ was
(A) Har Rai
(B) Har Kishan
(C) Tegh Bahadur
(D) Gobind Singh
Ans: (D)


606. Which of the following Sikh Gurus were penalised with death by the Rulers of the time?
1. Guru Angad
2. Guru Arjun Dev
3. Guru Har Gobind
4. Guru Tegh Bahadur Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 2 and 4 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1 and 2
Ans: (A)


607. The last king of the Sikh Kingdom was
(A) Dilip Singh
(B) Naunihal Singh
(C) Ranjit Singh
(D) Sher Singh
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mughal Period mcq short questions pdf

Next Story

Maratha State related mcq short questions pdf

Latest from Blog