Snow Lines and Glaciers in india mcq pdf

Snow Lines and Glaciers in india mcq pdf

163. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mountain Pass)
(a) Banihal (b) Nathu La
(c) Niti (d) Shipki List-II (State)
1. Himachal Pradesh
2. Jammu and Kashmir
3. Sikkim
4. Uttarakhand Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 2 3 4 1
(C) 4 3 1 2 (D) 3 4 2 1
Ans: (B)


164. Which amongst the following is the largest glacier?
(A) Sasaini (B) Gangotri
(C) Zemu (D) Siachin
Ans: (A)


165. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mountain Pass)
(a) Mana (b) Nathula
(c) Zozila (d) Shipki La List-II (State)
1. Sikkim
2. Jammu and Kashmir
3. Himachal Pradesh
4. Uttarakhand Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 4 3 2 1
(C) 4 1 2 3 (D) 4 1 3 2
Ans: (C)


166. The snow-line in Himalayas lies between
(A) 4300 to 6000 metre in East
(B) 4000 to 5800 metre in West
(C) 4500 to 6000 metre in West
(D) None of the above
Ans: (A)


167. Which of the following is the largest glacier?
(A) Kanchenjunga
(B) Rundun
(C) Gangotri
(D) Kedarnath
Ans: (C)


168. Chaurabari Glacier is located towards
(A) South of Kedarnath temple
(B) West of Kedarnath temple
(C) North of Kedarnath temple
(D) East of Kedarnath temple
Ans: (C)


169. Which of the following is largest glacier?
(A) Siachen (B) Baltoro
(C) Chogo Lungma
(D) Biafo
Ans: (A)


170. Which one of the following glaciers is located in Kumaun region of Uttarakhand?
(A) Hispar (B) Zemu
(C) Milam (D) Rupal
Ans: (C)


171. The rate of melting of Himalayan glaciers is
(A) Lowest in the world
(B) Highest in the world
(C) Same as of the glaciers of other parts of the world
(D) No information is available about the melting rate of Himalayan glaciers
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India important passes related mcq pdf download

Next Story

India important plateaus mcq questions pdf download

Latest from Blog