South India (Chola, Chalukya, Pallava and Sangam Period)

South India (Chola, Chalukya, Pallava and Sangam Period)

796. Brihadeshwara Temple of Thanjavur was built during the reign of Chola emperor
(A) Parantaka-I (B) Rajraja-I
(C) Rajendra-I (D) Rajadhiraja-I
Ans: (B)


797. Who among the following laid the foundation of the Chola Empire in the IXth century A.D.?
(A) Krishna-I
(B) Rajraja Chola
(C) Vijayalaya
(D) Parantaka
Ans: (C)


798. In which region, the Chola empire was expanded?
(A) Vijayanagara Area
(B) Malabar Coast
(C) Hoysala
(D) Coromandel Coast and some region of Deccan
Ans: (D)


799. The capital of Cholas was
(A) Kaveripattinam
(B) Mahabalipuram
(C) Kanchi
(D) Tanjore
Ans: (D)


800. Which one of the following temple complexes has a massive statue of Nandi, considered to be biggest in India?
(A) Brihadeshwara Temple
(B) Lingaraja Temple
(C) Kandariya Mahadev Temple
(D) Lepakshi Temple
Ans: (A)


801. The Chola era was famous for
(A) Religious development
(B) Village Assemblies
(C) Warfare with Rashtrakuta
(D) Trade from Sri Lanka
Ans: (B)


802. Which of the following was special feature of Chola administration?
(A) Division of empire into mandalam
(B) Autonomy of village administration
(C) Full powers to Ministers of State
(D) Cheap and proper tax collection method
Ans: (B)


803. Dynasty famous for efficient rural administration was
(A) Cholas (B) Rashtrakutas
(C) Chalukyas (D) Pallavas
Ans: (A)


804. Which Southern India state had excellent village administration?
(A) Chera (B) Chalukya
(C) Chola (D) Vatapi
Ans: (C)


805. During the rule of the Chola Kings which of the following Wariyams looked after garden administration?
(A) Pan Variyam
(B) Airi Variyam
(C) Thotta Variyam
(D) Samvatsara Variyam
Ans: (C)


806. A lot of details regarding the village administration under the Cholas is provided by the inscription at
(A) Thanjavur
(B) Uraiyur
(C) Kanchipuram
(D) Uttaramerur
Ans: (D)


807. Which one of the following is considered to be the world’s greatest iconographical creations made by sthapatis of South India, particularly during the Chola period?
(A) Mahishasuramardini
(B) Nataraja
(C) Rama
(D) Somaskanda
Ans: (B)


808. Bronze icons of Nataraja cast during the Chola period invariably show the deity with
(A) Eight hands (B) Six hands
(C) Four hands (D) Two hands
Ans: (C)


809. The famous bronze image of Nataraja is a fine example of
(A) Chola Art (B) Gandhara Art
(C) Gupta Art (D) Mauryan Art
Ans: (A)


810. Most famous sculptures of Cholas age were
(A) Stone sculptures
(B) Marble sculptures
(C) Vishnu sculptures
(D) Bronze sculptures of Nataraja Shiva
Ans: (D)


811. In whose tenure, 72 traders were sent to China?
(A) Kulottunga-I (B) Rajendra-I
(C) Rajaraja-I (D) Rajadhiraja-I
Ans: (A)


812. The ‘Dakshinamurti’ idol of Shiva depicts him in which form?
(A) Teacher (B) Dancing
(C) Reclining (D) Meditating
Ans: (A)


813. Which among the following dynasties, King declared their successor in own tenure?
(A) Chalukya (B) Chola
(C) Kadamba (D) Kalchuri
Ans: (B)


814. Which of the following South Indian state was famous for its naval power?
(A) Chola (B) Chera
(C) Pallava (D) Rashtrakuta
Ans: (A)


815. Who was the founder of ‘Gangai Konda Cholapuram’?
(A) Rajaraja-I
(B) Rajadhiraja
(C) Rajendra-I
(D) Vijayaditya
Ans: (C)


816. Who among the following Chola rulers converted the Bay of Bengal into a ‘Chola Lake’?
(A) Rajaraja-I (B) Rajendra-I
(C) Adhiraj (D) Kulottunga
Ans: (B)


817. Which Chola King started Naval Army?
(A) Rajendra Chola
(B) Parantak Chola
(C) Rajaraja-I
(D) Rajaraja-II
Ans: (C)


818. Who among the following Chola rulers is credited to have built a huge artificial lake known as Chola Gangam?
(A) Rajaraja-I (B) Rajendra
(C) Rajadhiraja (D) Rajaraja-II
Ans: (B)


819. Which one of the Chola Kings conquered Ceylon?
(A) Aditya-I (B) Rajaraja-I
(C) Rajendra-I (D) Vijayalaya
Ans: (C)


820. Name the Chola King who conquered the Northern part of Sri Lanka?
(A) Rajaraja-I (B) Rajendra-I
(C) Parantaka-I (D) Aditya-I
Ans: (A)


821. Which one of the following trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi?
(A) Tagara (B) Sripur
(C) Tripuri (D) Tamralipti
Ans: (A)


822. Who was the Chola monarch who gave complete freedom to Sri Lanka and got his daughter married to the Sinhala Prince?
(A) Kulottunga I
(B) Rajendra
(C) Adhirajendra
(D) Rajadhiraja I
Ans: (A)


823. Which of the following dynasties frequently assigned to the ladies high ranking positions in administration?
(A) Chola (B) Chalukya
(C) Pala (D) Sena
Ans: (B)


824. Who was the greatest king of Chalukya dynasty?
(A) Vikramaditya
(B) Manglesh
(C) Pulakesin-II
(D) Pulakesin-I
Ans: (C)


825. The name of poet Kalidasa is mentioned in the
(A) Allahabad Pillar Inscription
(B) Aihole Inscription
(C) Alapadu Grant
(D) Hanumankonda Inscription
Ans: (B)


826. Where was the capital of Chalukyas located?
(A) Vatapi (B) Shravasti
(C) Kanchi (D) Kannauj
Ans: (A)


827. The term ‘Yavanapriya’ mentioned in ancient Sanskrit text denoted
(A) A fine variety of Indian muslim
(B) Ivory
(C) Damsels sent to the Greek court for dance performance
(D) Pepper
Ans: (D)


828. The Sanskrit poet and dramatist Kalidasa finds a mention in
(A) Aihole inscription of Pulakesin- II
(B) Gwalior inscription of Mihir Bhoja
(C) Karamdanda Sivalinga inscription of Kumargupta-I
(D) Mathura Pillar inscription of Chandragupta-II
Ans: (A)


829. In Sangam Literature ‘Tolkappiyam’ is a text of
(A) Tamil poetry
(B) Tamil grammar
(C) Tamil architecture
(D) Tamil polity
Ans: (B)


830. Tolkappiyam text deals with
(A) Administration
(B) Law
(C) Grammar and Poetry
(D) All of the above
Ans: (C)


831. From the excavations of which ancient site, information has been gathered regarding brisk trade relations between India and Rome, during the early centuries of Christian era
(A) Madurai (B) Tamralipti
(C) Tondi (D) Arikamedu
Ans: (D)


832. The author of the Silapadikaram was
(A) Ilango
(B) Parmara
(C) Karikala
(D) Vishnu Swami
Ans: (A)


833. The Roman settlement has been found?
(A) Kalibangan (B) Arikamedu
(C) Rangpur (D) Satara
Ans: (B)


834. Which one of the following ports was known as Poduke to the author of ‘The Periplus of the Erythrean Sea’?
(A) Arikamedu (B) Tamralipti
(C) Korkai (D) Barbaricum
Ans: (A)


835. Which of the following dynasties is not mentioned in Sangam literature?
(A) Kadamb (B) Chera
(C) Chola (D) Pandya
Ans: (A)


836. Amphora Jar is a
(A) Perforated Jar
(B) Tall double handle jar
(C) Painted grey jar
(D) Black and red ware jar
Ans: (B)


837. Religious anthology ‘Kural’ composed in which language?
(A) Greek (B) Tamil
(C) Telugu (D) Pali
Ans: (B)


838. Which one of the following was not a ruling dynasty of the Tamil country during the Sangam Age?
(A) Chera (B) Chola
(C) Pallava (D) Pandya
Ans: (C)


839. Who among the following was the author of the Tamil Ramayanam or Ramavataram?
(A) Kamban (B) Kuttan
(C) Nannaya (D) Tikkana
Ans: (A)


840. Which one of the following Tamil Texts has been called Laghuveda?
(A) Nandhikalambagam
(B) Kalingattuparani
(C) Periyapuranam
(D) Kural
Ans: (D)


841. Famous South Indian ‘The Battle of Takkolam’ was fought between
(A) Chola and North Chalukyas
(B) Chola and Rashtra-kutas
(C) Chola and Hoysala
(D) Chola and Pandya
Ans: (B)


842. Which one of the following was a corporation of merchants in ancient India?
(A) Chaturvedimangalam
(B) Parishad
(C) Ashtadiggaja
(D) Manigramam
Ans: (D)


843. Why was ‘Uraiyur’ famous in Sangam Era?
(A) An important trade centre of spices
(B) An important trade centre of cotton
(C) An important centre of foreign trade
(D) An important centre of domestic trade
Ans: (B)


844. Who devastated Chola dynasty eventually?
(A) Mahmud Ghaznavi
(B) Bakhtiyar Khalji
(C) Muhammad Gauri
(D) Malik Kafur
Ans: (D)


845. According to the Sangam texts the terms Kon, Ko and Mannan were attributed to which of the following?
(A) Prime Minister
(B) Revenue Minister
(C) Commander of the army
(D) King
Ans: (D)


846. Which river was the lifeline of Pandya state?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Tungabhadra
(D) Vengi
Ans: (D)


847. The sage who is said to have Aryanized South India was
(A) Vishwamitra (B) Agastya
(C) Vashishtha (D) Sambhara
Ans: (B)


848. Third Sangam was held at
(A) Arikamedu (B) Ernakulam
(C) Madurai (D) Tuticorin
Ans: (C)


849. Who of the following Chinese travellers has given an account of the relationship of China with India during the reign of Chalukyas?
(A) Fa-Hien
(B) Hiuen-Tsang
(C) It-Sing
(D) Matwalin
Ans: (D)


850. Which of the following pair (A State of South India from 6th to 12th century and its Capital) is not correctly matched?
(A) Pallava-Kanchipuram
(B) Pandya-Madurai
(C) Chera-Puducheri
(D) Chola-Tanjvur
Ans: (C)


851. The capital of Kadamba Kings was
(A) Tanjore (B) Vanavasi
(C) Kanchi (D) Badami
Ans: (B)


852. Which dynasty did not rule over North India?
(A) Chalukyas (B) Rajputs
(C) Gupta (D) Mauryas
Ans: (A)


853. Meenakshi Mandir is located at
(A) Madurai
(B) Pudukottai
(C) Sri Rangam
(D) Thanjavur
Ans: (A)


854. A king of South India sent an ambassador to the kingdom of Rome in 26 B.C. to which dynasty did he belong?
(A) Chola (B) Chera
(C) Pandya (D) Chalukya
Ans: (C)


855. Which of the following Sangam ports were situated on the Western coast?
1. Korkai 2. Puhar
3. Tondi 4. Mushiri Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 3 and 4
(D) Only 4 and 1
Ans: (C)


856. Match List-I with List-II and select the correct answer using code given below the lists. List-I
(a) Gupta (b) Chandela
(c) Chalukya (d) Pallava List-II
1. Badami 2. Panamalai
3. Khajuraho 4. Deogarh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 4 2 3 1
(C) 2 3 4 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (A)


857. Match the following. List-I
(a) Meenakshi Mandir
(b) Venkateswara Mandir
(c) Mahakal Mandir
(d) Bellore Matha List-II
1. Tirumala (Andhra Pradesh)
2. Madurai (Balaji Vishwanath)
3. Howrah (West Bengal)
4. Ujjain Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2 (D) 3 4 2 1
Ans: (B)


858. Match List-I with List-II and select correct answer with the help of code given below. List-I
(a) Chalukyas (b) Pallava
(c) Harsha (d) Pandya List-II
1. Madurai 2. Kannauj
3. Badami 4. Kanchipuram Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 4 3 2 1
(C) 1 4 2 3 (D) 1 3 2 4
Ans: (A)


859. In the context of the history of India, consider the following pairs. Term Description
1. Eripatti : Land, revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank
2. Taniyurs : Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins
3. Ghatikas : Colleges generally attached to the temples Which of the pairs given above is/ are correctly matched?
(A) 1 and 2 (B) Only 3
(C) 2 and 3 (D) 1 and 3
Ans: (D)


860. Consider the following statements.
1. The Cholas defeated Pandya and Chera rulers and established their domination over peninsular India in the early medieval times.
2. The Cholas sent an expedition against Sailendra empire of South East Asia and conquered some of the areas. Which of these statements is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


861. With reference to the cultural history of medieval India, consider the following statements.
1. Siddhas (Sittars) of Tamil region were monotheistic and condemned idolatry.
2. Lingayats of Kannada region questioned the theory of rebirth and rejected the caste hierarchy. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


862. Match item of List-I with those of List-II and select your correct answer from the code given below in the lists. List-I
(a) Thirukural
(b) Tolkappiyam
(c) Silapadikaram
(d) Manimekalai List-II
1. Love Story
2. Philosophy
3. Merchant Story
4. Grammar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 2 3 4 1
(C) 4 2 3 1 (D) 2 4 1 3
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Architecture in Ancient India short questions pdf

Next Story

Ancient Literature and Litterateur mcq pdf

Latest from Blog