South Indian Rivers related gk mcq pdf download

South Indian Rivers related gk mcq pdf download

375. The Narmada Valley lies between which of the following mountain ranges?
(A) Bhander and Maikal
(B) Satpura and Aravalli
(C) Satpura and Vindhyachal
(D) Vindhyachal and Aravalli
Ans: (C)


376. Which of the following rivers passes through rift valley?
(A) Krishna (B) Godavari
(C) Tapti (D) Cauvery
Ans: (C)


377. Which of the following rivers does not form delta?
(A) Mahanadi (B) Godavari
(C) Narmada (D) Cauvery
Ans: (C)


378. Which of the following districts is part of Narmada basin?
(A) Rajnandgaon (B) Raipur
(C) Bastar (D) Korba
Ans: (A)


379. Among the following which river flows in rift valley?
(A) Cauvery (B) Yamuna
(C) Son (D) Tapti
Ans: (D)


380. Narmada Valley is an example of
(A) Fault Scrap (B) Rift Valley
(C) Nappe (D) Horst
Ans: (B)


381. Which one of the following rivers originates at Amarkantak?
(A) Damodar (B) Mahanadi
(C) Narmada (D) Tapti
Ans: (C)


382. The river which flows through a fault trough, is
(A) Narmada (B) Brahmaputra
(C) Ganga (D) Krishna
Ans: (A)


383. Narmada river originates at
(A) Bhedaghat
(B) Shahdol
(C) Hoshangabad
(D) Amarkantak
Ans: (D)


384. Which one of the following rivers flows towards the West?
(A) Ganga (B) Narmada
(C) Godavari (D) Yamuna
Ans: (B)


385. Which of these West flowing rivers flows between two mountain ranges?
(A) Sharavati (B) Narmada
(C) Mahi (D) Sabarmati
Ans: (B)


386. Which of the following rivers falls into the Arabian Sea?
(A) Godavari
(B) Tapti
(C) Krishna
(D) Mahanadi
Ans: (B)


387. The River ‘Tawa’ is a tributary of
(A) Tapti
(B) Narmada
(C) Parvati
(D) Mahanadi
Ans: (B)


388. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few miles further on, thus forming the islands of Srirangappattanam, Sivasamudram and Srirangam?
(A) Cauvery
(B) Tungabhadra
(C) Krishna
(D) Godavari
Ans: (A)


389. Which of the following rivers does not fall into Bay of Bengal?
(A) Mahanadi
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari
Ans: (C)


390. River Cauvery flows through
(A) Gujarat, Madhya Pradesh, Tamil Nadu
(B) Karnataka, Kerala, Tamil Nadu
(C) Karnataka, Kerala, Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu
Ans: (B)


391. The source of Cauvery River lies in
(A) Sahyadri
(B) Brahmagiri Hills
(C) Gavaligarh Hills
(D) Amarkantak
Ans: (B)


392. Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?
(A) Cauvery and Tungabhadra
(B) Godavari and Krishna
(C) Mahanadi and Son
(D) Narmada and Tapti
Ans: (B)


393. Which one of the following rivers is called the Ganga of South?
(A) Cauvery (B) Krishna
(C) Godavari (D) Narmada
Ans: (A)


394. What is the correct sequence of the rivers – Godavari, Mahanadi, Narmada and Tapti in the descending order of their lengths?
(A) Godavari – Mahanadi – Narmada – Tapti
(B) Godavari – Narmada – Mahanadi – Tapti
(C) Narmada – Godavari – Tapti – Mahanadi
(D) Narmada – Tapti – Godavari – Mahanadi
Ans: (B)


395. Which one of the following Indian rivers forms an estuary?
(A) Godavari (B) Cauvery
(C) Tapti (D) Mahanadi
Ans: (C)


396. The rivers of South India mainly have which of the following drainage patterns?
(A) Radial (B) Intermittent
(C) Dendritic (D) Trellis
Ans: (C)


397. The correct sequence of the Eastward flowing rivers of the peninsular India from North to South is
(A) Subarnarekha, Mahanadi, Godavari, Krishna, Pennar, Cauvery and Vagai
(B) Subarnarekha, Mahanadi, Krishna, Godavari, Cauvery, Pennar and Vagai
(C) Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Cauvery, Pennar and Vagai
(D) Mahanadi, Subarnarekha, Krishna, Godavari, Cauvery, Vagai and Pennar
Ans: (A)


398. Son, Narmada and Mahanadi originate from
(A) Pulamu hills
(B) Amarkantak
(C) Eastern Ghats
(D) Aravali
Ans: (B)


399. Which one of the following statements is not correct?
(A) Mahanadi River rises from Chhattisgarh plateau
(B) Godavari River rises in Maharashtra
(C) Cauvery River rises in Andhra Pradesh
(D) Tapti River rises in Madhya Pradesh
Ans: (C)


400. Which of the following rivers does not make estuary?
(A) Narmada (B) Tapti
(C) Mandavi (D) Mahanadi
Ans: (D)


401. The river, which differs from others is
(A) Narmada (B) Indus
(C) Tapti (D) Mahanadi
Ans: (D)


402. At which one of the following places do two important rivers of India originate while one of them flows towards North and merges with another important river flowing towards Bay of Bengal, the other one flows towards Arabian Sea?
(A) Amarkantak
(B) Badrinath
(C) Mahabaleshwar
(D) Nasik
Ans: (A)


403. Which river forms its delta in Odisha?
(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Narmada
(D) Tapti
Ans: (B)


404. Which one of the following is longest river of the peninsular India?
(A) Krishna (B) Cauvery
(C) Godavari (D) Mahanadi
Ans: (C)


405. Which of the following rivers has largest catchment area?
(A) Narmada (B) Cauvery
(C) Godavari (D) Krishna
Ans: (C)


406. The longest peninsular river of India is
(A) Narmada (B) Godavari
(C) Mahanadi (D) Krishna
Ans: (B)


407. Which is the longest river in the peninsular India?
(A) Krishna (B) Narmada
(C) Godavari (D) Mahanadi
Ans: (C)


408. Assertion (A): While all major rivers of peninsular India flow into the Bay of Bengal, the Narmada and the Tapi flow into the Arabian sea. Reason (R): The Narmada and the Tapi rivers flow in rift valley. Select the correct answer using the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


409. Assertion (A): The rivers of Western Ghats do not form delta. Reason (R): They flow through short courses with high speed over hard-rocks. Select the correct answer from the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


410. Assertion (A): The Narmada forms a delta at its mouth. Reason (R): It flows through a rift valley. Select the correct answer from the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


411. The Narmada river flows in the West, while most other large peninsular rivers flow to the East, why?
1. It occupies a linear Rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the West from Central India. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) None of the above
Ans: (A)


412. Which of the following quays of Indian rivers have water deficiency?
1. Sabarmati 2. Tapti
3. Krishna 4. Cauvery Select the correct answer using code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 3 and 4
Ans: (A)


413. Westward flowing rivers are
1. Narmada 2. Tapti
3. Rapti Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


414. Consider the following rivers.
1. Vamsadhara 2. Indravati
3. Pranahita 4. Pennar Which of the above are tributaries of Godavari?
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 2 and 3
Ans: (D)


415. Consider the following statements.
1. There are no East flowing rivers in Kerala.
2. There is no West flowing river in Madhya Pradesh. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Brahmaputra Drainage System related gk mcq pdf download

Next Story

india important rivers related gk mcq pdf download

Latest from Blog