Special Provision for Certain Class mcq pdf

Special Provision for Certain Class mcq pdf

1601. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Local Bodies)
(a) Zila Parishad at Sub divisional level
(b) Mandal Praja Parishad
(c) Janajati Parishad
(d) The absence of Gram Panchayats List-II (State)
1. Andhra Pradesh
2. Assam
3. Mizoram
4. Meghalaya Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 1 2 4 3
(C) 3 2 1 4 (D) 2 1 3 4
Ans: (A)


1602. Scheduled Tribe status is
(A) Restricted to Hindus
(B) Religiously neutral
(C) Restricted to Hindus and Christians
(D) Restricted to Hindu and Muslims
Ans: (B)


1603. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below. Assertion (A): The Union Finance Commission does not have any role in considering measures for providing financial assistance to local bodies. Reason (R): Inspite of 73rd and 74th Constitutional Amendments, local government continues to be a state subject in the Seventh Schedule of the Constitution. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


1604. Which statement is not correct?
(A) The lists of Scheduled Castes and Scheduled Tribes have been made by and order of the President issued in 1950 for each State after consultation with the Governor of that State
(B) Amendments in these lists can only be made by Parliament by framing an Act
(C) The lists of Scheduled Castes and Scheduled Tribes are prepared and amended by the concerned State Governments
(D) A tribe can be declared as a Scheduled Tribe for only a part of a State
Ans: (C)


1605. State having maximum Scheduled Tribes is
(A) Bihar
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Andhra Pradesh
Ans: (B)


1606. The Provision of National Commission for Scheduled Tribes is given in which Article of the Constitution?
(A) Article 338A
(B) Article 341
(C) Article 16
(D) Article 82
Ans: (A)


1607. In which of following there is no reservation for any caste?
(A) Rajya Sabha
(B) Legislative Assembly of Jammu and Kashmir
(C) State Legislative Council
(D) All of the above
Ans: (D)


1608. Under which Article of the Constitution, there is a provision for the establishment of a Commission for Scheduled Tribes?
(A) Article 338-A
(B) Article 337
(C) Article 338
(D) Article 339
Ans: (A)


1609. Provision for constitution of a National Commission for SC’s and ST’s has been made in the Constitution under Article
(A) 338 and 338A
(B) 337
(C) 334
(D) 339
Ans: (A)


1610. Which one of the following Articles provides reservation of seats for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Panchayats?
(A) 243(D) (B) 243(C)
(C) 243(B) (D) 243(A)
Ans: (A)


1611. Under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989, in which section there is a provision for the arrangement of a special court?
(A) 14 (B) 17
(C) 21(1) (D) 21(3)
Ans: (A)


1612. Under Indian Constitution, Provision for Scheduled Tribes in Lok Sabha has been made under
(A) Article 330
(B) Article 331
(C) Article 332
(D) Article 333
Ans: (A)


1613. In how many days will the investigation officer submit his report for the offences committed under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989?
(A) 15 (B) 20
(C) 25 (D) 30
Ans: (D)


1614. Provision for the representation of Anglo-Indian Community in the Lok Sabha has been made in the Constitution under Article
(A) 331 (B) 221
(C) 121 (D) 139
Ans: (A)


1615. Part XVI (from Article 330 to 342) of the Indian Constitution deals with
(A) Administrative Tribunals
(B) All India Services
(C) Finance Commission
(D) Reservation of seats for SC/ST and representation of Anglo- Indian Community in the House of people
Ans: (D)


1616. The constitutional authority, vested with the power of declaring castes and tribes as the Scheduled Castes and Scheduled Tribes, is the
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Minister of Social Welfare
(D) Chairman, SC/ST Commission
Ans: (A)


1617. The Authority to specify as to which castes shall be deemed to be Scheduled Castes rests with the
(A) Commission of Scheduled Castes and Tribes
(B) Prime Minister
(C) Governor of the State
(D) President
Ans: (D)


1618. What is correct about the powers of Zila Panchayats of Scheduled Areas?
(A) To plan minor water bodies
(B) To control over institutions in all social sectors
(C) To control on tribal sub plans
(D) All of the above
Ans: (D)


1619. After the Amendment in Indian Constitution by the Parliament on 14 August, 2007 the number of castes in the list of Scheduled Caste is
(A) 607 (B) 1206
(C) 1410 (D) 1500
Ans: (B)


1620. Given below are two statements, in which one is Assertion (A) and second is Reason (R). Assertion (A): The definition of term ‘Minority’ is not given in the Constitution of India. Reason (R): Minority Commission is not a Constitutional body. Which of the following is correct in regards to the statements above? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


1621. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(Human Rights Documents)
(a) The National Commission for Backward Classes Act
(b) Child Labour (Prohibition and Regulation) Act
(c) Person with Disabilities (Equal opportunities, Protection of Rights and full Participation) Act
(d) The National Commission for Minorities Act List-II (Year)
1. 1990 2. 1995
3. 1986 4. 1992 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 1 2 4 (D) 3 1 4 2
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Panchayati Raj and Community Development mcq pdf

Next Story

Indian Polity Miscellaneous short questions pdf

Latest from Blog