State Legislature related short question pdf download

State Legislature related short question pdf download

1077. Which of the following are the discretionary powers given to the Governor of a State?
1. Sending a report to the President of India for imposing the President’s Rule.
2. Appointing the Ministers.
3. Reserving certain bills passed by the State Legislature for consideration of the President of India.
4. Making rules to conduct the business of the State Government. Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1 and 3
(C) Only 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


1078. Which is the Upper Chamber of State Legislature in India?
(A) Legislative Council
(B) Legislative Assembly
(C) Governor’s Office
(D) None of the above
Ans: (A)


1079. Given below are two statement, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R). Choose the correct answer from code given below. Assertion (A): “The President or a Governor cannot be sued in a Court of law for any act”. Reason (R): “The President can be impeached and the Governors may be dismissed for unconstitutional acts done”. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


1080. Which one of the following statements about the Chief Minister is not correct?
(A) He is normally selected by the Governor
(B) He is formally appointed by the Governor
(C) He is chosen by the members of the majority party in the Legislative Assembly
(D) His continuance is office depends upon many factors
Ans: (A)


1081. Which one of the following is the period for the Legislative Council to detain the ordinary bills?
(A) 3 months (B) 4 months
(C) 6 months (D) 14 days
Ans: (B)


1082. In which assembly of States, money Bills are proposed?
(A) Any one of the two
(B) Together in both
(C) Only in Legislative Assembly
(D) Only in upper chamber
Ans: (C)


1083. According to which Article of Constitution of India, the Chief Minister is appointed by the Governor of a State?
(A) Article 163 (B) Article 164
(C) Article 165 (D) Article 166
Ans: (B)


1084. Which Article of the Indian Constitution provides the provision of Vidhan Parishad in the State?
(A) Article 170 (B) Article 171
(C) Article 172 (D) Article 173
Ans: (B)


1085. No money Bill can be introduced in Assembly of a State, except on the recommendations of
(A) The Parliament
(B) The Governor of the State
(C) The President of India
(D) A special Committee of Ministers
Ans: (B)


1086. The provisions for creation and abolition of Legislative Councils in any State is included in Indian Constitution under
(A) Article 170 (B) Article 169
(C) Article 168 (D) Article 167
Ans: (B)


1087. What is the right method to establish or cancel the second chamber in States?
(A) Proposal in House of People with simple majority
(B) Proposal in Legislative Assembly with simple majority
(C) Proposal in Legislative Assembly with full majority alongwith law passed by Parliament
(D) Proposal in House of People with full majority
Ans: (C)


1088. In any State of India, Legislative Council can be created or can be abolished by
(A) The President on the recommendation of the Governor of the State
(B) The Parliament
(C) The Parliament as per Resolution passed by the Legislative Assembly of the State
(D) The Governor on the recommendation of the Council of Ministers
Ans: (C)


1089. Which one of the following legislative House can be abolished?
(A) Rajya Sabha
(B) Vidhan Sabha
(C) Lok Sabha
(D) Vidhan Parishad
Ans: (D)


1090. How many members are nominated in the Legislative Council of Uttar Pradesh by the State Governor?
(A) 1/10 of the total members
(B) 1/8 of the total members
(C) 1/7 of the total members
(D) 1/6 of the total members
Ans: (D)


1091. Under which one of the following Articles of the Indian Constitution, the Legislative Assembly is allowed to resolve for the creation of the Legislative Council?
(A) 168 (B) 169
(C) 170 (D) 171
Ans: (B)


1092. Which one of the following States of India does not have a Legislative Council so for even though the Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956 provides for it?
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans: (D)


1093. Which one of the following cannot be dissolved but can be abolished?
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) State Legislative Assemblies
(D) State Legislative Councils
Ans: (D)


1094. In which of the following States Legislative Council does not exist?
(A) Bihar (B) Maharashtra
(C) Rajasthan (D) Karnataka
Ans: (C)


1095. Which of the following States does not have Bi-cameral Legislature?
(A) Tamil Nadu (B) Uttar Pradesh
(C) Karnataka (D) Bihar
Ans: (A)


1096. Which of the following Articles of Indian Constitution consists the provision of the election of Legislative Assemblies of States
(A) Article 170 (B) Article 176
(C) Article 178 (D) None of these
Ans: (A)


1097. Which one of the following States does not have a bi-cameral legislature?
(A) U.P. (B) M.P.
(C) Bihar (D) Karnataka
Ans: (B)


1098. What can be the maximum number of members in the Legislative Assembly of a State in India?
(A) 400 (B) 450
(C) 500 (D) 550
Ans: (C)


1099. Which one of the following states is an exception to the provision of Article 170 which says that State Legislative Assembly of a State shall consist of not less than sixty members?
(A) Sikkim (B) Jharkhand
(C) Haryana (D) Uttarakhand
Ans: (A)


1100. Which state among the following has the maximum number of members in Legislative Assembly?
(A) Andhra Pradesh
(B) West Begal
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


1101. Who conducts the State Assembly Elections?
(A) Chief Justice of High Court
(B) State Election Commission
(C) Election Commission of India
(D) Governor of the State
Ans: (C)


1102. What is the minimum age limit prescribed for the membership of Legislative Assembly?
(A) 18 years
(B) 25 years
(C) 21 years
(D) No age limit
Ans: (B)


1103. Who among the following is the final authority to decide any question relating to disqualification of a Member of a House of Legislature of a State?
(A) Governor
(B) Speaker of the Legislative Assembly
(C) Chief Minister
(D) High Court
Ans: (A)


1104. The Speaker continues to be the Speaker even after the dissolution of the Assembly until
(A) Immediately before the first sitting of the new Assembly constituted after dissolution
(B) The election of the new Speaker
(C) He desires
(D) None of the above
Ans: (A)


1105. If the Speaker of Legislative Assembly of a State wants to resign, he will give his resignation to
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Deputy Speaker
(D) President of India
Ans: (C)


1106. Pay and allowances of the Ministers of a State Government are determined by the
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Chief Secretary
(D) State Legislative Assembly
Ans: (D)


1107. How long can a Minister continue without being elected to the State Assembly?
(A) One year
(B) Six months
(C) Three years
(D) Three months
Ans: (B)


1108. After the Ayodhya incident in 1992, Vidhan Sabha in some States was dissolved. Out of the following, in which state the Vidhan Sabha was not dissolved?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Bihar
Ans: (D)


1109. Who prorogues the Vidhan Sabha of a State?
(A) Governor
(B) Vidhan Sabha Speaker
(C) Chief Minister
(D) Law Minister
Ans: (A)


1110. Which is the only State in India to have the Common Civil Code?
(A) Jammu and Kashmir
(B) Mizoram
(C) Nagaland
(D) Goa
Ans: (D)


1111. Which one of the following is responsible for establishing ‘the Contingency Fund of the State’?
(A) The Legislature of the State
(B) Parliament
(C) President
(D) None of the above
Ans: (A)


1112. Accounts of the States are controlled by the
(A) Governor
(B) Chief Minister
(C) State Finance Secretary
(D) Comptroller and Auditor General
Ans: (D)


1113. How many re-organised States had Bi-cameral Legislatures in 1956?
(A) 5 (B) 10
(C) 15 (D) 18
Ans: (A)


1114. Which one of the following statements about the Chief Minister of a State is not correct?
(A) The Chief Minister is appointed by the Governor
(B) The Chief Minister generally presides over the Cabinet Meetings
(C) The Governor has to exercise all his functions on the advice of the Chief Minister
(D) Ministers are appointed by the Governor on the advice of the Chief Minister
Ans: (C)


1115. The ‘Contingency Fund’ of the State is operated by
(A) The Governor of the State
(B) The Chief Minister of the State
(C) The State Finance Minister
(D) State Legislature
Ans: (D)


1116. Which Indian State had the first woman Chief Minister?
(A) U.P. (B) Bihar
(C) Tamil Nadu (D) Delhi
Ans: (A)


1117. Which Article of the Constitution defines the duties of the Chief Minister?
(A) Article 162 (B) Article 164
(C) Article 165 (D) Article 167
Ans: (D)


1118. The nomenclature of the Executive Head of the Government of Jammu and Kashmir was changed from Sadar-e-Riyasat to Governor in 1965 by
(A) A Lok Sabha Resolution
(B) The Executive Order of the President
(C) Th 6th Amendment in the State Constitution of J&K
(D) The State Government under Article 371
Ans: (C)


1119. The 1st Woman Chief Minister of an Indian State was
(A) Vijay Lakshmi Pandit
(B) Sucheta Kripalani
(C) Nandini Satipathi
(D) Sarojini Naidu
Ans: (B)


1120. Consider the following statements.
1. The Legislative Council of a State in India can be larger in size than half of the Legislative Assembly of that particular State.
2. The Governor of a State nominates the Chairman of Legislative Council of that particular State. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


1121. As per Indian Constitution, Legislature of States consists
1. Legislative Council and Governor
2. Legislative Assembly and Legislative Council
3. Legislative Assembly and Governor
4. Governor, Legislative Assembly and Legislative Council where it exists Select your answer out of the following codes.
(A) Only 3 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) Only 4
Ans: (D)


1122. What is correct about State Legislative Council?
1. Its tenure is 6 years.
2. It is a permanent House.
3. It cannot be dissolved.
4. 1/6 members are elected by local institutions.
5. 1/6 members are elected by legislative assembly.
6. Every two years 1/3 members are retired.
7. Deputy Governor is the Chairman of House.
8. The tenure of its members is 6 years. Code
(A) 1, 3, 4 and 5 (B) 3, 6, 7 and 8
(C) 2, 3, 6 and 8 (D) 2, 4, 1 and 8
Ans: (C)


1123. Legislative Council exists in which of the following States?
1. Kerala
2. Himachal Pradesh
3. Delhi
4. Bihar Select your answer from the following codes.
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) Only 4
Ans: (D)


1124. Select the Constitutional Duties of the Chief Minister from the following by using the code given below.
1. The Chief Minister communicates to the Governor all decisions of the Council of Ministers related to the administration of the affairs of the state.
2. The Chief Minister communicates to the Governor the proposals for legislation.
3. The Chief Minister participates in the meetings of National Development Council.
4. The Chief Minister submits for the consideration of the Council of Ministers any matter on which decision has been taken by a Minister but which has not been considered by the council if the Governor requires. Code
(A) 1 and 2 (B) 1 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 2 and 4
Ans: (D)


1125. Consider the following statements. The Constitution of India provides that
1. The Legislative Assembly of each State shall consist of not more than 450 members chosen by direct election from territorial constituencies in the State
2. A person shall not be qualified to be chosen to fill a seat in the Legislative Assembly of a State if he/she is less than 25 years of age. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


1126. Consider the following statements.
1. The Chief Secretary in a State is appointed by the Governor of that State.
2. The Chief Secretary in a State has a fixed tenure. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)


1127. State Legislative Assembly can participate in the election of which of the following.
1. President of India
2. Vice-President of India
3. Members of Rajya Sabha
4. Members of Legislative Council Select the correct answer.
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 3 and 4
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 4
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

governor related short questions pdf download

Next Story

High Court related short questions pdf download

Latest from Blog