States and the Union Territories Short Questions PDF

States and the Union Territories Short Questions PDF

263. Which is the National Flower of India?
(A) Sunflower (B) Lotus
(C) Rose (D) Marigold
Ans: (B)


264. Who among the following has the executive power to admit a State in the Union or establish new States?
(A) Parliament
(B) Lok Sabha
(C) Political Parties
(D) Central Government
Ans: (A)


265. A complete or formal rendition of national anthem takes
(A) 50 seconds (B) 45 seconds
(C) 52 seconds (D) 55 seconds
Ans: (C)


266. Indian Parliament has the power to create a new State under which of the following Constitutional provisions?
(A) Article 1 (B) Article 2
(C) Article 3 (D) Article 4
Ans: (C)


267. According to Article 1 of Indian Constitution, India is
(A) Group of States
(B) Federation of States
(C) Confederation of States
(D) The Union of States
Ans: (D)


268. Which one of the following is not correct in the matter of formation of new States?
(A) Parliament may by law form a new State
(B) Such law shall contain provisions for the amendment of the First Schedule and the Fourth Schedule of the Constitution
(C) Such law shall be deemed to be an amendment of the Constitution for the purpose of Article 368
(D) No Bill for enacting such law shall be introduced in the Parliament unless it has been referred to the Legislature of the States, whose areas, boundaries or name is affected
Ans: (C)


269. Which one of the following is empowered to alter the boundaries of States under the Constitution of India?
(A) Parliament
(B) Lok Sabha
(C) President
(D) Supreme Court
Ans: (A)


270. Creation of a new state requires a ………. majority for Constitutional Amendment.
(A) Simple
(B) Two-third
(C) Three-fourth
(D) Two-third plus ratification by half of all states
Ans: (A)


271. A Bill for the purpose of creating a new State in India must be passed by
(A) A simple majority in Parliament and ratification by not less than two-third of the States
(B) A simple majority in Parliament
(C) A two-third majority in Parliament and ratification by not less than two-third of the States
(D) None of the above
Ans: (B)


272. Which among the following is not a ‘constitutional provision for the formation of new States’?
(A) Increase the area of any State
(B) Diminish the area of any State
(C) Alter the name of any State
(D) A State may include a Union territory
Ans: (D)


273. Union Territories in India are administered by
(A) The President
(B) The Lt. Governor
(C) Home Minister
(D) Administrator
Ans: (A)


274. If a new state is to be formed, which schedule of the constitution will need to be amended?
(A) Fifth (B) Third
(C) Second (D) First
Ans: (D)


275. Power to include or admit any State into Union of India is given to
(A) President of India
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Supreme Court
Ans: (C)


276. How many States and Union Territories are there in India?
(A) 25 States and 7 Union Territories
(B) 28 States and 8 Union Territories (including national capital territory-1)
(C) 24 States and 6 Union Territory
(D) None of the above
Ans: (B)


277. How many States and UTs did the States Reorganisation Commission create in 1956?
(A) 14 States and 6 UTs
(B) 17 States and 6 UTs
(C) 14 States and 8 UTs
(D) 17 States and 8 UTs
Ans: (A)


278. Which of the following is not a Union Territory?
(A) The Andaman and Nicobar Islands
(B) Jammu and Kashmir
(C) Goa
(D) Puducherry
Ans: (C)


279. In which year were the Indian States reorganized on the recommendation of the State Reorganisation Commission?
(A) 1947 (B) 1951
(C) 1956 (D) 1966
Ans: (C)


280. Delhi is a/an
(A) State
(B) Union Territory
(C) Autonomous Council
(D) None of the above
Ans: (B)


281. The capital of which state has not been renamed after the attainment of freedom?
(A) Tamil Nadu
(B) West Bengal
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
Ans: (D)


282. Which one of the following statements is incorrect?
(A) Goa attained full statehood in 1987
(B) Diu is an island in the Gulf of Khambhat
(C) Daman and Diu were separated from Goa by the 56th Amendment of the Constitution of India
(D) Dadra and Nagar Haveli were under French colonial rule till 1954
Ans: (D)


283. By which Constitutional amendment Delhi was given the status of National Capital Region?
(A) 67th (B) 69th
(C) 68th (D) 70th
Ans: (B)


284. Which of the following Constitutional Amendments integrated Sikkim as a full-fledged State of the Indian Union?
(A) 34th (B) 35th
(C) 36th (D) 37th
Ans: (C)


285. Sikkim became a state of India under
(A) 30th Amendment
(B) 32nd Amendment
(C) 35th Amendment
(D) 40th Amendment
Ans: (C)


286. Which one of the following is the correct chronological order of the formation of the following states as full States of the Indian Union?
(A) Sikkim – Arunachal Pradesh – Nagaland – Haryana
(B) Nagaland – Haryana – Sikkim – Arunachal Pradesh
(C) Sikkim – Haryana – Nagaland – Arunachal Pradesh
(D) Nagaland – Arunachal Pradesh – Sikkim – Haryana
Ans: (B)


287. A separate Vananchal State carved out of Bihar can be made possible by
(A) Passing the legislation in State Assembly
(B) Passing the ordinance by the Governor
(C) Completing Constitutional formalities
(D) Parliament under Article 3 of the Constitution
Ans: (D)


288. Uttarakhand State was created in
(A) the year 1999
(B) the year 2000
(C) the year 2001
(D) the year 2002
Ans: (B)


289. Chhattisgarh State came into existence on
(A) 1 November, 2000
(B) 9 November, 2000
(C) 10 November, 2000
(D) 1 January, 2000
Ans: (A)


290. The correct sequence of the formation of the following States in descending order is
(A) Maharashtra, Rajasthan, Haryana
(B) Haryana, Rajasthan, Maharashtra
(C) Rajasthan, Maharashtra, Haryana
(D) Haryana, Maharashtra, Rajasthan
Ans: (C)


291. The correct sequence of formation of the following States in ascending order is
(A) Nagaland, Meghalaya, Sikkim, Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland, Sikkim
(C) Arunachal Pradesh, Nagaland, Sikkim, Meghalaya
(D) Sikkim, Nagaland, Arunachal Pradesh, Meghalaya
Ans: (A)


292. One of the following statements is incorrect. Point out
(A) The State of Mysore was renamed as Tamil Nadu
(B) Goa was separated from Daman and Diu
(C) The State of Bombay was split into Gujarat and Maharashtra
(D) Himachal Pradesh was previously in the list of Union Territories
Ans: (A)


293. Which of the following Province of India was formed in 1948?
(A) West Bengal
(B) Assam
(C) Punjab
(D) Himachal Pradesh
Ans: (D)


294. ‘People’s War Group’ a terrorist organization is based in
(A) Tripura
(B) Assam
(C) Nagaland
(D) Andhra Pradesh
Ans: (D)


295. ‘ULFA’ extremist are related to which state
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Jammu and Kashmir
Ans: (A)


296. The Commission for Reorganisation of States on the basis of language was established in
(A) 1856 (B) 1956
(C) 1953 (D) 1960
Ans: (C)


297. The Cauvery River Water dispute is among which of the following states?
(A) Karnataka – Maharashtra – Goa – Andhra Pradesh
(B) Karnataka – Tamil Nadu – Maharashtra – Kerala
(C) Karnataka – Tamil Nadu – Kerala – Andhra Pradesh
(D) Karnataka – Tamil Nadu – Puducherry – Kerala
Ans: (D)


298. In which year were the States reorganized on linguistic basis?
(A) 1947 (B) 1951
(C) 1956 (D) 1966
Ans: (C)


299. The States were reorganised on the basis of language in
(A) 1956 (B) 1960
(C) 1962 (D) 1973
Ans: (A)


300. Andhra Pradesh was created as a language based state in
(A) 1950 (B) 1953
(C) 1956 (D) 1961
Ans: (B)


301. Which state enjoys the distinction of first being created on linguistic basis in India?
(A) West Bengal
(B) Punjab
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh
Ans: (D)


302. Which one of the following is the correct chronological order of the formation of the following Indian States?
1. Chhattisgarh
2. Arunachal Pradesh
3. Jharkhand
4. Sikkim Use the code given below to select the correct answer. Code
(A) 4, 1, 3, 2 (B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 2, 1, 4 (D) 1, 4, 2, 3
Ans: (B)


303. Consider the following statement and answer using codes given below.
1. The term Union of States, has been used in the constitution because Indian States, have no right of separation.
2. S.K. Dhar Commission had given preference to administrative convenience rather language for reorganisation of States.
3. Congress Committee including Jawaharlal Nehru, Sardar Patel and Pattabhi Sitaramayya was not in favour of reorganisation of States on the basis of language. Code
(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) Only 1 and 3
(D) All of the above
Ans: (D)


304. Identify the correct chronological order in which the following States were created in India from the code given below.
1. Andhra Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Haryana
4. Sikkim Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 1, 3, 2, 4
(C) 4, 3, 1, 2 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (B)

 

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Governance System related short questions pdf

Next Story

The Citizenship related short questions pdf

Latest from Blog