Supreme Court related short questions pdf download

Supreme Court related short questions pdf download

971. With reference to the ‘Prohibition of Benami Property Transactions Act, 1988 (PBPT Act)’, consider the following statements.
1. A property transaction is not treated as a benami transaction if the owner of the property is not aware of the transaction.
2. Properties held benami are liable for confiscation by the Government.
3. The Act provides for three authorities for investigations but does not provide for any appellate mechanism. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 1 and 3 (D) Only 2 and 3
Ans: (B)


972. The Supreme Court consists of a Chief Justice and
(A) Seven Judges
(B) Nine Judges
(C) Thirty three Judges
(D) Twenty five Judges
Ans: (C)


973. The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India?
1. The right to a healthy environment, construed as a part of Right to life under Article 21.
2. Provision of grants for raising the level of administration in the scheduled Tribes under Article 275 (1).
3. Power and functions of Gram Sabha as mentioned under Article 243(A). Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 (B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


974. When was the Supreme Court inaugurated in India?
(A) 27 January, 1950
(B) 28 January, 1950
(C) 29 January, 1950
(D) 30 January, 1950
Ans: (B)


975. The current sanctioned strength of Judges of Supreme Court of India is
(A) 20 (B) 25
(C) 30 (D) 34
Ans: (D)


976. The status of women in Indian Society was glorified by a Judgment of a Court in September, 2003. The Court is
(A) Supreme Court of India
(B) Local Courts
(C) Special Courts
(D) High Court, U.P.
Ans: (A)


977. The sanctioned strength of Supreme Court of India is
(A) 24 (B) 20
(C) 18 (D) 34
Ans: (D)


978. Of the following statements, which one is not correct?
(A) Supreme Court was constituted in 1950
(B) Supreme Court is the highest Court of appeal in the country
(C) Supreme Court can hear from any High Court/Tribunals except Court-martial
(D) Supreme Court can hear from any High Court/Tribunals as well as from Court-martial
Ans: (C)


979. Supreme Court in India was established
(A) By an Act of Parliament in 1950
(B) Under Indian Independence Act, 1947
(C) Under Indian Government Act, 1953
(D) By the Indian Constitution
Ans: (D)


980. A Judge of the Supreme Court may resign his office by writing a letter to
(A) The Chief Justice
(B) The President
(C) The Prime Minister
(D) The Law Minister
Ans: (B)


981. The power to increase the number of Judges in the Supreme Court of India is vested in
(A) The President of India
(B) The Parliament
(C) The Chief Justice of India
(D) The Law Commission
Ans: (B)


982. A Judge of the Supreme Court can be removed by the President of India after
(A) As enquiry by C.B.I.
(B) An enquiry by Chief Justice of India
(C) A report by the Bar Council of India
(D) An impeachment by the Parliament
Ans: (D)


983. How can a Judge of the Supreme Court be removed?
(A) By the will of the Chief Justice
(B) By the President
(C) By the President on the recommendation of the Chief Justice of the Supreme Court
(D) By the President on the recommendation of the Parliament
Ans: (D)


984. Salaries of the Judges of the Supreme Court are determined by
(A) Pay Commission appointed by the President
(B) Law Commission
(C) Parliament
(D) Council of Ministers
Ans: (C)


985. The age of retirement in the Supreme Court is
(A) 62 years (B) 63 years
(C) 64 years (D) 65 years
Ans: (D)


986. Acting Chief Justice of the Supreme Court of India is appointed by
(A) Chief Justice of the Supreme Court
(B) Prime Minister
(C) President
(D) Law Minister
Ans: (C)


987. The Judges of the Supreme Court, after retirement, are permitted to carry on practice before
(A) Supreme Court only
(B) High Courts only
(C) Both Supreme Court and High Court
(D) None of the Courts
Ans: (D)


988. Adhoc Judges are appointed in the Supreme Court when
(A) Some Judges go on long leave
(B) No one is available for permanent appointment
(C) There is an abnormal increase in cases pending before the Court
(D) There is no quorum of the Judges available to hold
Ans: (D)


989. The Judges of Supreme Court of India are appointed by the President
(A) After recommendation by Rajya Sabha
(B) On the advice of Lok Sabha
(C) On the advice of Prime Minister
(D) In consultation with the Chief Justice of the Supreme Court
Ans: (D)


990. In which year was the Collegium System for the appointment of Judges adopted by the Supreme Court of India?
(A) 1993 (B) 1996
(C) 2000 (D) 2004
Ans: (A)


991. The Indian Constitution provides for the appointment of ‘Adhoc Judges’ in
(A) Supreme Court
(B) High Courts
(C) District and Session Courts
(D) All of the above
Ans: (A)


992. The minimum number of Judges of the Supreme Court required for hearing any case involving interpretation of the Constitution is
(A) Ten (B) Nine
(C) Seven (D) Five
Ans: (D)


993. The Supreme Court’s Collegium comprises the Chief Justice of India and a few Senior Judges for recommending appointee to the Supreme Court. The number of such Senior Judges, who are part of this body, is
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans: (B)


994. The second largest bench Constituted by the Supreme Court till date was in the
(A) Golaknath Case
(B) Minerva Mills Case
(C) Bank Nationalisation Case
(D) T.M.A. Pai Foundation Case
Ans: (A)


995. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the State falls under its
(A) Advisory jurisdiction
(B) Appellate jurisdiction
(C) Original jurisdiction
(D) Constitutional jurisdiction
Ans: (C)


996. Which one of the following cases propounded the concept of ‘Basic Structure of the Indian Constitution’?
(A) Indira Sahni Case
(B) Shankari Prasad’s Case
(C) Rudal Shah’s Case
(D) Keshavananda Bharti’s Case
Ans: (D)


997. In which of the following cases, the Supreme Court of India enunciated the ‘Doctrine of Basic Structure’?
(A) Golaknath
(B) A.K. Gopalan
(C) Keshvanand Bharti
(D) Menka Gandhi
Ans: (C)


998. In which of the following cases, Supreme Court held that ‘Fundamental Rights enable a man to chalk out his life in the manner he likes best’?
(A) Indira Gandhi Vs. Raj Narain
(B) Golaknath Vs. The State of Punjab
(C) Bank Nationalization Case
(D) Azhar Vs. Municipal Corporation
Ans: (B)


999. The minimum number of Supreme Court Judges who can hear a case involving a substantial question of law as to the Interpretation of the Constitution is
(A) Five (B) Seven
(C) Eleven (D) Thirteen
Ans: (A)


1000. Which Article of the Constitution of India deals with the Appellate Jurisdiction of the Supreme Court in connection with Constitutional Cases?
(A) Article 131
(B) Article 132
(C) Article 132 read with Article 134A
(D) Article 133 read with Article 134A
Ans: (C)


1001. Identify the incorrect pair of Case and Ruling in that case by Supreme Court.
(A) Indira Sawhney Case – Creamy Layer for Other Backward Classes
(B) Vishakaha Case – Protection of working women against sexual harrassment at their place of work
(C) Maneka Gandhi Case – Articles 14, 19 and 21 are not mutually exclusive
(D) Bella Banerjee Case – Right to travel abroad in a part of personal liberty
Ans: (D)


1002. Consider the following statements and state which one of them is correct?
(A) Supreme Court of India has only Original Jurisdiction
(B) It has only Original and Appellate Jurisdiction
(C) It has only Advisory and Appellate Jurisdiction
(D) It has Original, Appellate as well as Advisory Jurisdiction
Ans: (D)


1003. All the cases regarding interpretation of the Constitution can be brought to the Supreme Court under its
(A) Original Jurisdiction
(B) Appellate Jurisdiction
(C) Advisory Jurisdiction
(D) None of the above
Ans: (B)


1004. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to review its judgement or order?
(A) Article 137
(B) Article 130
(C) Article 139
(D) Article 138
Ans: (A)


1005. Curative Petition in India can be filed in Supreme Court under Article
(A) 138 (B) 140
(C) 142 (D) 146
Ans: (C)


1006. In India, Judicial Review implies
(A) The power of the Judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders
(B) The power of the Judiciary to question the wisdom of the laws enacted by the Legislatures
(C) The power of the Judiciary to review all the legislative enactments before they are assented to by the President
(D) The power of the Judiciary to review its own judgments given earlier in similar or different cases
Ans: (A)


1007. Which one of the following is correct with regard to the power to review any judgement pronounced or order made by the Supreme Court of India?
(A) The President of India has the power of review such judgment or order
(B) The Supreme Court has the power to review its judgment or order
(C) The Cabinet has the power to review such judgment or order with the permission of the President of India
(D) The Supreme Court does not have the power to review its judgment or order
Ans: (B)


1008. Judicial Review implies the right of the Court to
(A) Declare any law or order invalid if it is in conflict with the Constitution
(B) Review the order of the Lower Courts
(C) Hear appeals against the decision of the Lower Courts
(D) Review the laws to see that they have been passed as per the procedure laid down
Ans: (A)


1009. Judicial Review means that the Supreme Court
(A) Has final authority over all issues
(B) Can charge allegations against President
(C) Can review the issues decided by High Courts
(D) Can declare illegal any law of the State
Ans: (D)


1010. Under which Article of the Constitution the Courts have been prohibited from imquiring the proceedings of the Parliament?
(A) Article 127 (B) Article 122
(C) Article 126 (D) Article 139
Ans: (B)


1011. The system of Judicial Review, is prevalent in
(A) India only
(B) U.K. only
(C) U.S.A. only
(D) Both in India and U.S.A.
Ans: (D)


1012. Judicial review in the Indian Constitution is based on
(A) Due Process of Law
(B) Procedure established by Law
(C) Rule of Law
(D) Precedents and conventions
Ans: (C)


1013. A Constitution (Amendment) Act may be declared unconstitutional by the Supreme Court of India if it
(A) Establishes three-tier federal set up in place of the existing two tier-set up
(B) Removes Right of Equality before the law from Part III and places it elsewhere in the Constitution
(C) Replaces Parliamentary System of Executive with the Presidential one
(D) Establishes a Federal Court of Appeal to lighten the burden of the Supreme Court
Ans: (B)


1014. Who is the custodian of Indian Constitution?
(A) President
(B) Parliament
(C) Council of Ministers
(D) Supreme Court
Ans: (D)


1015. Who has the last authority to explain the Constitution?
(A) President
(B) Attorney General of India
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Supreme Court
Ans: (D)


1016. Who has the right to seek advisory opinion of the Supreme Court on any question of law?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Any High Court
(D) All of the above
Ans: (B)


1017. Which of the following is the custodian of the Constitution of India?
(A) The President of India
(B) The Prime Minister of India
(C) The Lok Sabha Secretariat
(D) The Supreme Court of India
Ans: (D)


1018. The power to enlarge the jurisdiction of the Supreme Court of India with respect to any matter included in the Union List of Legislative Powers rests with
(A) The President of India
(B) The Chief Justice of India
(C) The Parliament
(D) The Union Ministry of Law, Justice and Company Affairs
Ans: (C)


1019. Under which Article, the President of India refer to the Supreme Court regarding the process of appointment and transfer of Judges in the Supreme Court and High Courts?
(A) Article 127 sub clause (1)
(B) Article 143 sub clause (1)
(C) Article 143 sub clause (11)
(D) Article 144 sub clause (a)
Ans: (B)


1020. The advisory powers of the Supreme Court of India imply that it may
(A) Advise to the President on the issues of law or fact which are of public importance
(B) Advise to the government of India on all Constitution matters
(C) Advise to the Prime Minister on legal matters
(D) Advise to all the above persons
Ans: (A)


1021. By whom the jurisdiction of the Supreme Court of India can be enlarged?
(A) President of India
(B) Parliament by passing a resolution
(C) Parliament by making a law
(D) President in consultation with Chief Justice of India
Ans: (C)


1022. Who has the right under the Constitution to seek the opinion of the Supreme Court on the question of law?
(A) President
(B) Any High Court
(C) Prime Minister
(D) All of the above
Ans: (A)


1023. The Supreme Court of India tenders advice to the President on a matter of law or fact
(A) On its initiative
(B) Only if he seeks such advice
(C) Only if the matter relates to the Fundamental Rights of citizens
(D) Only if the issue poses a threat to the unity and integrity of the country
Ans: (B)


1024. Under which Article of the Constitution of India Supreme Court safeguards the Fundamental Rights of the Indian citizens?
(A) 74 (B) 56
(C) 16 (D) 32
Ans: (D)


1025. Under which Article of the Indian Constitution did the President make a reference to the Supreme Court to seek the Court’s opinion on the Constitutional validity of the Election Commission’s decision on defering the Gujarat Assembly Elections (in the year 2002)?
(A) Article 142
(B) Article 143
(C) Article 144
(D) Article 145
Ans: (B)


1026. Under which law is it prescribed that all proceedings in the Supreme Court of India shall be in English Language?
(A) The Supreme Court rules, 1966
(B) Article 145 of the Constitution of India
(C) A Legislation made by Parliament
(D) Article 348 of the Constitution of India
Ans: (D)


1027. To become a Judge of Supreme Court, a person must be an advocate in High Court for atleast how many years?
(A) 20 (B) 10
(C) 8 (D) 25
Ans: (B)


1028. Which of the following cases comes under the Jurisdiction of High Court and Supreme Court?
(A) Dispute between the Centre and States
(B) Dispute between States
(C) Enforcement of Fundamental Rights
(D) Protection from violation of the Constitution
Ans: (C)


1029. “I will bear true faith and allegiance to the Constitution of India….. uphold the Sovereignty and Integrity of India….. Perform the duties of my office….. uphold the Constitution and Law.” it is the form of Oath taken by
(A) The President of India
(B) The Chief Justice of India
(C) The Member of Parliament
(D) The Governor
Ans: (B)


1030. Under which article, Supreme Court recently declared Migrants
(Determination by Tribunal) Act, 1983 as unconstitutional for violation of the sacred duty of centre?
(A) Article 355 (B) Article 356
(C) Article 256 (D) Article 257
Ans: (A)


1031. Who has the right to transfer any case anywhere in India?
(A) President
(B) Supreme Court
(C) High Court
(D) None of the above
Ans: (B)


1032. The Supreme Court of India is a ‘Court of Record’. It implies that
(A) It has to keep a record of its decisions
(B) All its decisions have evidentiary value and cannot be questioned in any court
(C) It has the power to punish for its contempt
(D) No appeal can be made against its decisions
Ans: (B)


1033. The source of the ‘Basic Structure Theory of the Constitution’ in India is
(A) The Constitution
(B) Judicial Interpretation
(C) Opinion of the Jurists
(D) Parliamentary Statute
Ans: (B)


1034. Which one of the following is correct about the Supreme Court regarding its Judgment?
(A) It can change the Judgment
(B) It can not change the Judgment
(C) Only the Chief Justice of India can change the Judgment
(D) Only the Ministry of Law can change the Judgment
Ans: (A)


1035. Which of the following Courts in India is/are known as the Court(s) of Record?
(A) The High Courts only
(B) The Supreme Court only
(C) The High Courts and the Supreme Court
(D) The District Courts
Ans: (C)


1036. In which of the following cases the Supreme Court observed that Central Bureau of Investigation is a ‘Caged Parrot’?
(A) Rail Board Bribery Case
(B) Vineet Narayani Vs. Union of India
(C) 2G Spectrum Scam Case
(D) Coal Gate Scam Case
Ans: (D)


1037. The Supreme Court holds its meetings in New Delhi, but it can meet elsewhere
(A) With the approval of President
(B) If the majority of Judges of Supreme Court so decide
(C) With the approval of Parliament
(D) On the request of State Legislature
Ans: (A)


1038. Public Interest Litigations was introduced by
(A) A Parliamentary Act
(B) A Constitutional Amendment
(C) Judicial initiative
(D) None of the above
Ans: (C)


1039. TDSAT judgments can be challenged in the
(A) TRAI, High Court, Supreme Court
(B) TRAI and Supreme Court
(C) High Court and Supreme Court
(D) Supreme Court only
Ans: (D)


1040. Where can the Public Interest Litigation (PIL) be filed?
(A) Only in Supreme Court of India
(B) Only in High Courts of States
(C) In Central Administrative Tribunals
(D) Both in High Courts and Supreme Court
Ans: (D)


1041. PIL is
(A) Public Interest Litigation
(B) Public Inquiry Litigation
(C) Public Investment Litigation
(D) Private Investment Litigation
Ans: (A)


1042. ‘Judicial Activism’ in India is related to
(A) Committed Judiciary
(B) Public Interest Petition
(C) Judicial Review
(D) Judicial Independence
Ans: (B)


1043. The concept of Public Interest Litigation originated in
(A) Australia
(B) India
(C) The United States
(D) The United Kingdom
Ans: (C)


1044. Which of the following are included in the original jurisdiction of the Supreme Court?
1. A dispute between the Government of India and one or more States.
2. A dispute regarding elections to either House of the Parliament or that of Legislature of a state.
3. A dispute between the Government of India and a Union Territory.
4. A dispute between two or more States. Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 4 (D) 3 and 4
Ans: (C)


1045. What is the provision to safeguard the autonomy of the Supreme Court of India?
1. While appointing the Judges of the Supreme Court, the President of India has to consult the Chief Justice of India.
2. The Judges of the Supreme Court can be removed by the Chief Justice of India only.
3. The salaries of the Judges are charged on the Consolidated Fund of India to which the Legislature does not have to vote.
4. All appointments of officers and staffs of the Supreme Court of India are made by the Government only after consulting the Chief Justice of India. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1 and 3 (B) Only 3 and 4
(C) Only 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (A)


1046. Consider the following statements. The Supreme Court of India tenders advice to the President of India on matters of law or fact.
1. On its initiative (on any matter of larger public interest).
2. If he seeks such advice.
3. Only if the matters is related to the Fundamental Rights of the citizens. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3 (D) 1 and 2
Ans: (B)


1047. Which of the following statements regarding the Advisory Jurisdiction of the Supreme Court is correct?
1. It is binding on the Supreme Court to give its opinion on any matter referred to it by the President.
2. The full bench of the Supreme Court hears any reference made to it under its power of Advisory Jurisdiction.
3. The opinion given by the Supreme Court on a reference under Advisory Jurisdiction is not binding on the Government.
4. Not more than one reference at a time can be made to the Supreme Court under its power of Advisory Jurisdiction. Select the answer from the codes given below.
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 2 and 4
Ans: (C)


1048. Consider the following statements.
1. The Parliament cannot enlarge the Jurisdiction of the Supreme Court of India as its Jurisdiction is limited to that conferred by the Constitution.
2. The officers and servants of the Supreme Court and High Courts are appointed by the concerned Chief Justice and the administrative expenses are charged on the Consolidated Fund of India. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian Parliament related short questions pdf download

Next Story

governor related short questions pdf download

Latest from Blog