The Attorney General and C.A.G. related pdf download

The Attorney General and C.A.G. related pdf download

664. Who amongst the following is considered to be the first law officer of the Govt. of India?
(A) Chief Justice of India
(B) Solicitor General
(C) Attorney General
(D) Advocate General
Ans: (C)


665. How is the Attorney General of India appointed?
(A) By the Parliament
(B) By the President
(C) By the President on the recommendation of the Parliament
(D) By the Chief Justice
Ans: (B)


666. Who among the following holds his/her office during the pleasure of the President?
(A) Comptroller and Auditor General of India
(B) Chief Election Commissioner
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Attorney General of India
Ans: (D)


667. Who advises the Government of India on legal matters?
(A) Attorney General
(B) Chief Justice of the Supreme Court
(C) Chairman, Law Commission
(D) None of the above
Ans: (A)


668. Who among the following shall have the right of audience in all courts in the territory of India in the performance of his duties?
(A) Advocate General
(B) Attorney General
(C) Additional Advocates General
(D) None of the above
Ans: (B)


669. The Chief Legal Advisor to Government of India is
(A) Solicitor General of India
(B) Chief Justice of Supreme Court
(C) Secretary Ministry of Law
(D) Attorney General of India
Ans: (D)


670. Which officer of the Government of India has the right to take part in the proceedings of Parliament of India even though he is not a member?
(A) Vice-President
(B) Attorney General of India
(C) Comptroller and Auditor General
(D) Election Commissioner
Ans: (B)


671. Who can attend either House of Parliament without being a member?
(A) Chief Justice of India
(B) Attorney General of India
(C) Chief Election Commissioner
(D) Chairman of National Human Rights Commission
Ans: (B)


672. Who among the following can participate in the proceedings of both the Houses of Parliament?
(A) Vice-President
(B) Solicitor General
(C) Chief Justice
(D) Attorney General
Ans: (D)


673. Who among the following has a right to speak and otherwise take part in the proceedings of the either House of Parliament and to be a member of any parliamentary committee but is not entitled to vote?
(A) The Comptroller and Auditor General of India
(B) The Chief Election Commissioner of India
(C) The Chairman of Finance Commission of India
(D) The Attorney General of India
Ans: (D)


674. The Solicitor General of India is
(A) An Administrative Officer
(B) A Legal Advisor
(C) An advisor to Prime Minister
(D) A Law officer for giving advice to the President of India
Ans: (B)


675. Who among the following has right to address the Parliament?
(A) Attorney General of India
(B) Chief Election Commissioner of India
(C) Chief Justice of India
(D) National Security Advisor
Ans: (A)


676. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by
(A) President
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Planning Commission
(D) Finance Minister
Ans: (A)


677. Who among the following is the legal advisor of a State Government?
(A) The Advocate General
(B) The Attorney General
(C) The Solicitor General
(D) The Comptroller and Auditor General
Ans: (A)


678. The Reports of the Comptroller and Auditor General of India relating to the accounts of the Union are submitted first of all to which of the following?
(A) The Chairman of Public Accounts Committee
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Law Minister of India
(D) President of India
Ans: (D)


679. Under which Article of the Indian Constitution is the Comptroller and Auditor General of India appointed?
(A) Article 146 (B) Article 147
(C) Article 148 (D) Article 149
Ans: (C)


680. The tenure of Comptroller and Auditor General of India is
(A) 4 years (B) 5 years
(C) 6 years (D) 7 years
Ans: (C)


681. The office of the Comptroller and Auditor General of India was created
(A) Through an Act of the Parliament
(B) By the Constitution
(C) Through a Cabinet Resolution
(D) None of the above
Ans: (B)


682. Which one of the following duties is not performed by Comptroller and Auditor General of India?
(A) To audit and report on all expenditure from the Consolidated Fund of India
(B) To audit and report on all expenditure from the Contingency Funds and Public Accounts
(C) To audit and report on all trading, manufacturing, profit and loss accounts
(D) To control the receipt and issue of public money and to ensure that the public revenue is lodged in the Exchequer
Ans: (D)


683. Which of the following is not true about the Comptroller and Auditor General of India?
(A) He is appointed by the President
(B) His salary is equal to that of the Judge of Supreme Court
(C) He is disqualified for any further Government office after retirement
(D) He can be removed by the President
Ans: (D)


684. Who amongst the following attends the meetings of the Public Accounts Committee of the Parliament?
(A) Attorney General of India
(B) Solicitor General of India
(C) Comptroller and Auditor General of India
(D) None of the above
Ans: (C)


685. The ultimate responsibility of taking due action on the comments of the Comptroller and Auditor General vests with
(A) President of India
(B) Supreme Court
(C) Parliament
(D) National Development Council
Ans: (C)


686. The Comptroller and Auditor General of India is a friend and guide of
(A) Select Committee
(B) Estimates Committee
(C) Prime Minister
(D) Public Accounts Committee
Ans: (D)


687. The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed
(A) By the President
(B) On an address from both Houses of Parliament
(C) By the Supreme Court
(D) On the recommendation of the President by the Supreme Court
Ans: (B)


688. Who is called the Guardian of Public Purse?
(A) President
(B) Comptroller and Auditor General
(C) Parliament
(D) Council of Ministers
Ans: (B)


689. The Amendment to (CAG Duties, Power and Condition of Service Act) 1971 separates Accounts from Audit and relieves the CAG of his responsibility in the matters of preparation of Accounts. The amendments were made in the year
(A) 1972 (B) 1976
(C) 1980 (D) 1987
Ans: (B)


690. Which of the following options is not correct? Public Finance Studies financial activities of the Government. It consists of…..
(A) Analysis of Public Expenditure
(B) Public Revenue
(C) Financial Administration
(D) Functioning of Commercial Bank
Ans: (D)


691. C.A.G. (Comptroller and Auditor General) of India acts as
(A) The Guardian of people’s liberties
(B) The Guardian of Public Finance
(C) The Chief Legal Advisor of the Government
(D) The guardian of all these
Ans: (B)


692. Consider the following statements. Attorney General of India can
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha.
2. be a member of a committee of the Lok Sabha.
3. speak in the Lok Sabha.
4. vote in the Lok Sabha. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 2 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) 1 and 3
Ans: (C)


693. Consider the following statements about the Attorney General of India.
1. He is appointed by the President of India.
2. He must have the same qualifications as are required for a Judge of the Supreme Court.
3. He must be a member of either House of Parliament.
4. He can be removed by impeachment by Parliament. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) 3 and 4
Ans: (A)


694. Consider the following statements.
1. The Advocate General of a State in India is appointed by the President of India upon the recommendation of the Governor of the concerned State.
2. As provided in Civil Procedure Code, High Courts have original appellate and advisory jurisdiction at the State level. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


695. In India, other than ensuring that public funds are used efficiently and for the intended purpose, what is the importance of the office of the Comptroller and Auditor General
(CAG)?
1. CAG exercises exchequer control on behalf of the Parliament when the President of India declares national emergency/ financial emergency.
2. CAG reports on the execution of projects or programmes by the ministries are discussed by the Public Accounts Committee.
3. Information from CAG reports can be used by investigating agencies to press charges against those who have violated the law while managing public finances.
4. While dealing with the audit and accounting of government companies, CAG has certain judicial powers for prosecuting those who violate the law. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) 1, 3 and 4 (B) Only 2
(C) 2 and 3 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Council of Ministers Related Questions PDF Download

Next Story

Lok Sabha related Short Questions pdf download

Latest from Blog