The Constitutional Development of India MCQ PDF

The Constitutional Development of India MCQ PDF

1. In which of the following Acts, the provision was made for the establishment of Supreme Court at Calcutta?
(A) Regulating Act, 1773
(B) Pitt’s India Act, 1784
(C) Charter Act, 1813
(D) Charter Act, 1833
Ans: (A)

2. Which Act of British Parliament abolished the East India Company monopoly over trade in India?
(A) Regulating Act
(B) Pitt’s India Act
(C) Charter Act of 1813
(D) None of the above
Ans: (C)

3. By which one of the following Acts was the Federal Court in India created?
(A) Indian Council Act, 1861
(B) Government of India Act, 1909
(C) Government of India Act, 1919
(D) Government of India Act, 1935
Ans: (D)

4. The Federal Court of India was established in which of the following year?
(A) 1935 (B) 1937
(C) 1946 (D) 1947
Ans: (B)

5. By which of the following Act, Legislative Council of India received the power to discuss the budget?
(A) Indian Council Act, 1861
(B) Indian Council Act, 1892
(C) Indian Council Act, 1909
(D) Indian Council Act, 1919
Ans: (B)

6. Under which of the following Acts, Dyarchy was introduced at Central level?
(A) Act of 1909
(B) Government of India Act, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) Indian Independence Act, 1947
Ans: (C)

7. In the context of Indian history, the principle of ‘Dyarchy (diarchy)’ refers to
(A) Division of the central legislature into two houses
(B) Indtroduction of double government i.e., Central and State Governments
(C) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi
(D) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories
Ans: (D)

8. The Act of 1909 was associated with
(A) Introduction of separate electorate
(B) Decentralization
(C) Dyarchy
(D) Legislative Councils
Ans: (A)

9. Which of the following Acts set up Dyarchy System at the central level?
(A) Government of India Act, 1935
(B) Government of India Act, 1919
(C) Indian Councils Act, 1909
(D) Indian Councils Act, 1892
Ans: (A)

10. The Indian Legislature was made bi-cameral for the first time by
(A) Indian Council Act of 1892
(B) Indian Council Act of 1909
(C) The Government of India Act of 1919
(D) The Government of India Act of 1935
Ans: (C)

11. Which of the following Acts introduced the ‘Principle of Constitutional Autocracy’?
(A) The Indian Councils Act of 1909
(B) The Government of India Act of 1919
(C) The Government of India Act of 1935
(D) The Indian Independence Act of 1947
Ans: (C)

12. The power of the President to issue ordinance is a relic of
(A) G.O.I. Act, 1919
(B) G.O.I. Act, 1935
(C) G.O.I. Act, 1909
(D) Indian Independence Act, 1947
Ans: (B)

13. Which of the following Acts introduced a bi-cameral legislature at the Centre?
(A) 1961 Act
(B) 1917 Act
(C) 1919 Act
(D) 1915 Act
Ans: (C)

14. The distribution of power between Centre and States as in the Constitution of India is based on which of the following plans?
(A) Morely-Minto Reform, 1909
(B) Montagu-Chelmsford Reform, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) Indian Independence Act, 1947
Ans: (C)

15. Which Act for the first time made it possible for Indians to take some share in the administration of their country?
(A) Charter Act, 1833
(B) Charter Act, 1853
(C) Government of India Act, 1858
(D) Indian Councils Act, 1861
Ans: (A)

16. The provision for the establishment of All India Federation was included in the
(A) Government of India Act, 1935
(B) August Offer, 1940
(C) Government of India Act, 1919
(D) Cabinet Mission Proposal, 1946
Ans: (A)

17. A ‘Federal System’ and ‘diarchy’ at the ‘Centre’ was introduced in India by
(A) The Act of 1909
(B) The Act of 1919
(C) The Act of 1935
(D) None of the above
Ans: (C)

18. In the Federation established under the Act of 1935, residuary powers were given to the
(A) Federal Legislature
(B) Provincial Legislature
(C) Governor-General
(D) Provincial Governor
Ans: (C)

19. Which one of the following Acts provided for a federal polity in India?
(A) Government of India Act, 1909
(B) Government of India Act, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) India Independence Act, 1947
Ans: (C)

20. One amongst the following was not a salient feature of the Government of India Act, 1935.
(A) The Act provided for an All India Federation
(B) Residuary subjects were allocated to provincial Legislatures
(C) It marked the beginning of the Provincial Autonomy
(D) It abolished Diarchy at the Provincial level and introduced it at the Centre
Ans: (B)

21. Which one of the following is not an important and permanent constituent in the Constitutional History of India as adopted in the Government of India Act, 1935?
(A) A written Constitution for the country
(B) Elected representation responsible to the Legislature
(C) Envisaging a scheme of Federation
(D) Nomination of official members to the Legislature
Ans: (A)

22. Which one of the following Acts led to the separation of Burma from India?
(A) The Indian Councils Act, 1909
(B) Government of India Act, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) Indian Independence Act, 1947
Ans: (C)

23. Why is the Government of India Act, 1935 important?
(A) It is the main source of the Constitution of India
(B) It gave Independence to India
(C) It envisages partition of India
(D) It abolished the Native States
Ans: (A)

24. The objective of Ilbert Bill in reference to colonial rule in India was
(A) To bring Indians and Europeans at equal status as far as the penal jurisdiction of courts was concerned
(B) To put a strict restriction on local press because they were considered anti to colonial rulers
(C) To conduct Administrative Service Exams in India to encourage Indians to participate in it
(D) To amend the Arms Act for weapon permit to Indians
Ans: (A)

25. The proposal for framing of the Constitution of India by an elected Constituent Assembly was made by
(A) Simon Commission
(B) Government of India Act, 1935
(C) Cripps Mission
(D) British Cabinet Delegation
Ans: (C)

26. Who among the following persons was not a member of the Cabinet Mission?
(A) William Wood
(B) Pethick Lawrence
(C) Stafford Cripps
(D) A.B. Alexander
Ans: (A)

27. As per Cabinet Mission plan, in the constituent assembly to decide alloted members seat in each province, one representative was in ratio to which population?
(A) 8 lakh (B) 10 lakh
(C) 12 lakh (D) 15 lakh
Ans: (B)

28. In the Interim Government formed in 1946, the Vice-President of the Executive Council was
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) C. Rajagopalachari
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (A)

29. Indian Constituent Assembly was established under
(A) Government of India Act, 1935
(B) Cripps Mission, 1942
(C) Cabinet Mission, 1946
(D) Indian Independence Act, 1947
Ans: (C)

30. Who gave the idea of a Constituent Assembly firstly for the formation of Constitution for India?
(A) Swaraj Party in 1934
(B) Congress Party in 1936
(C) Muslim League in 1942
(D) All Parties conference in 1946
Ans: (A)

31. Who of the following was not the member of the Interim National Government formed in August 1946 A.D.?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) Jagjiwan Ram
Ans: (C)

32. Member of constituent assembly, who drafted the Constitution of India, were
(A) Nominated by British Parliament
(B) Nominated by Governor- General
(C) Elected by legislative assemblies of various provinces
(D) Elected by Indian National Congress and Muslim League
Ans: (C)

33. Which one among the following is an incorrect statement about the Constituent Assembly?
(A) It worked with the help of a large number of committees, the most important among them being the Drafting Committee
(B) Minority communities like Christians, Anglo-Indians and Parsis were adequately represented in the Assembly
(C) It was elected on the basis of universal adult franchise
(D) Its electoral process was based on the sixth schedule of the Act of 1935 which allowed for a restricted franchise based on tax, property and educational qualification
Ans: (C)

34. How were the members of Constituent Assembly elected?
(A) Directly by public
(B) Nominated by Congress
(C) Nominated by Indian ruler
(D) By Provincial assemblies
Ans: (D)

35. With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were
(A) Directly elected by the people of those Provinces
(B) Nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
(C) Elected by the Provincial Legislative Assemblies
(D) Selected by the government for their expertise in constitutional matters
Ans: (C)

36. Who chaired the first meeting of Constituent Assembly?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. Bhimrao Ambedkar
(C) Dr. Sachchidanand Sinha
(D) Maulana Abul Kalam Azad
Ans: (C)

37. Who was the first elected Chairman of Constituent Assembly?
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Dr. Sachchidanand Sinha
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. S. Radhakrishnan
Ans: (C)

38. Constituent Assembly of India was established on
(A) 10 June, 1946
(B) 9 December, 1946
(C) 26 November, 1949
(D) 26 December, 1949
Ans: (B)

39. Who was the President of the Constituent Assembly of Independent India?
(A) Dr. Bhimrao Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) C. Rajagopalachari
(D) K. M. Munshi
Ans: (B)

40. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) B.R. Ambedkar
(C) B.N. Rao
(D) Mahatma Gandhi
Ans: (A)

41. The resolution for giving a Constitution to India was adopted by the Constituent Assembly on
(A) 22 January, 1946
(B) 22 January, 1947
(C) 20 February, 1947
(D) 26 July, 1946
Ans: (B)

42. How many Sessions of the Indian Constituent Assembly were conducted for the formulation of Indian Constitution?
(A) 7 (B) 9
(C) 12 (D) 15
Ans: (C)

43. Who of the following presented the objectives resolution?
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. C.D. Deshmukh
Ans: (B)

44. Who among the following was the chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
(A) B.R. Ambedkar
(B) J.B. Kripalani
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Alladi Krishnaswami Iyer
Ans: (C)

45. How much time the Constituent Assembly took to frame the Constitution of India?
(A) 2 years, 11 months, 18 days
(B) 2 years, 7 months, 23 days
(C) 3 years, 4 months, 14 days
(D) 3 years, 11 months, 5 days
Ans: (A)

46. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?
(A) Dr. Bhimrao Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sachchidanand Sinha
(D) C. Rajagopalachari
Ans: (A)

47. Who was the Chairman of the Provincial Constitution Committee of the Constituent Assembly?
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Sardar Patel
Ans: (D)

48. The Drafting Committee of the Constituent Assembly under Dr. B.
R. Ambedkar had how many other members?
(A) 7 (B) 6
(C) 5 (D) 4
Ans: (B)

49. Who was the Chairman of Advisory Committee on Fundamental Rights and Minorities constituted by the Constituent Assembly?
(A) Pandit Nehru (B) Sardar Patel
(C) B.N. Rao (D) Ambedkar
Ans: (B)

50. The Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar on
(A) 13th December, 1946
(B) 22nd January, 1947
(C) 3rd June, 1947
(D) 29th August, 1947
Ans: (D)

51. Who amongst the following was not a member of the Drafting Committee of the Constitution?
(A) Mohammad Sadullah
(B) K.M. Munshi
(C) A.K. Iyer
(D) Jawaharlal Nehru
Ans: (D)

52. The first draft of the Constitution was prepared by
(A) B.R. Ambedkar
(B) B.N. Rao
(C) K. Santhanam
(D) K.M. Munshi
Ans: (B)

53. Who was the Constitutional Advisor at the time of the formation of the Constitution?
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) B.N. Rao
(D) K.M. Munshi
Ans: (C)

54. Who was the Chairman of the National Flag Committee?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) J.B. Kripalani
(D) Dr. B.R. Ambedkar
Ans: (B)

55. When did the Constituent Assembly adopted the National Flag?
(A) 22 July, 1947
(B) 23 July, 1947
(C) 25 July, 1947
(D) 15 August, 1947
Ans: (A)

56. The Constitution of India was completed on
(A) January 26, 1950
(B) November 26, 1949
(C) February 11, 1948
(D) None of the above is correct
Ans: (B)

57. When was the third reading of the Indian Constituent Assembly started?
(A) 17th November, 1949
(B) 14th November, 1948
(C) 25th November, 1948
(D) 25th November, 1949
Ans: (A)

58. Constitution of India came in force on
(A) 26 January, 1950
(B) 23 January, 1950
(C) 15 August, 1947
(D) 26 December, 1949
Ans: (A)

59. Indian Constitution was adopted by the Constituent Assembly on
(A) 26 November, 1949
(B) 15 August, 1949
(C) 2 October, 1949
(D) 15 November, 1949
Ans: (A)

60. Indian Constitution was adopted by
(A) Constituent Assembly
(B) British Parliament
(C) Governor-General
(D) Indian Parliament
Ans: (A)

61. January 26 was selected as the date for the inauguration of the Constitution, because
(A) The Congress had observed it as the Independence Day in 1930
(B) On that day the Quit India Movement was started in 1942
(C) It was considered to be an auspicious day
(D) None of the above
Ans: (A)

62. Constitution Day of India is celebrated on
(A) 26th October
(B) 26th November
(C) 26th January
(D) 15th August
Ans: (B)

63. The Constitution of India was enacted on 26 November, 1949 by the
(A) Constituent Assembly
(B) Governor-General of India
(C) Parliament of India
(D) British Parliament
Ans: (A)

64. Year of birth and death of Dr. B.R. Ambedkar.
(A) 1886, 1951
(B) 1891, 1956
(C) 1877, 1961
(D) 1889, 1961
Ans: (B)

65. B.R. Ambedkar was elected to the Constituent Assembly from
(A) West Bengal
(B) Bombay Presidency
(C) Middle India
(D) Punjab
Ans: (B)

66. The state emblem was adopted by Govt. of India on
(A) 15th August, 1948
(B) 2nd October, 1947
(C) 26th January, 1948
(D) 26th January, 1950
Ans: (D)

67. In which year was ‘Jana Gana Mana’ adopted as the National Anthem of India?
(A) 1948 (B) 1949
(C) 1950 (D) 1951
Ans: (C)

68. Who amongst the following advised that the Indian National Congress should be disbanded as a political party after the independence of India?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Jai Prakash Narayan
(C) Acharya Kripalani
(D) Mahatma Gandhi
Ans: (D)

69. Deferment of Adult Franchise for fifteen years was advocated in Constituent Assembly by
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Maulana Azad
(D) Dr. Bhim Rao Ambedkar
Ans: (C)

70. “Constituent Assembly was Congress and Congress was India”, who said this?
(A) Austin
(B) C.R. Attlee
(C) Winston Churchill
(D) Lord Mountbatten
Ans: (A)

71. “In their nationalist reaction, the Founding Fathers of Indian Constitution tended to minimize the importance of minority interests and emotions”. This view is credited to
(A) Morris Jones
(B) Hardgrave Junior
(C) Alexandrovitz
(D) Ivor Jennings
Ans: (D)

72. The States and the Central Government derive power from
(A) The Constitution of India
(B) The President of India
(C) The Prime Minister of India
(D) The Parliament of India
Ans: (A)

73. How many women members were there in the Indian Constituent Assembly?
(A) 15 (B) 13
(C) 12 (D) 10
Ans: (A)

74. Which of the following is/are the principal feature(s) of the Government of India Act, 1919?
1. The introduction of dyarchy in the executive Government of the provinces.
2. The introduction of separate communal electorates for Muslims.
3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces. Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 1 (B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)

75. In how many provinces was the Congress Ministry formed in the election of the year 1937?
(A) 11 (B) 9
(C) 8 (D) 3
Ans: (C)

76. In relation to formation of the Constitution of India, which of the following sentences is/are correct?
1. Resolution of objectives by Nehru affected the making of the Constitution.
2. Preamble fulfills various important objectives/aims.
3. Peoples of India ordered/ directed the Constitution.
4. Head of the state is elected by the people directly. Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4 (D) All of these
Ans: (A)

77. Which of the following statements is/are not true in relation to Constituent Assembly?
1. Assembly was not based on adult suffrage.
2. The assembly was a result of direct election.
3. Assembly was a multiparty body.
4. Assembly worked through various committees. Choose the correct answer by using the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (A)

78. Consider the following statements.
1. The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India on 22nd July, 1947.
2. The wheel in National Flag has 21 spokes.
3. The ratio of the width of the National Flag to its length is 3 : 4. Which of the above statements is/ are correct?
(A) 1 and 2 (B) Only 1
(C) 2 and 3 (D) Only 2
Ans: (B)

79. Who among the following were the members of the drafting committee of the Constitution?
1. N. Gopalaswami
2. Jawaharlal Nehru
3. Alladi Krishnaswami Iyer
4. Sardar Patel Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1, 3 and 4 (B) 1 and 4
(C) 1 and 3 (D) 2, 3 and 4
Ans: (C)

80. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Establishment of Board of Control
(b) Establishment of Supreme Court
(c) Permission to English Missionaries to work in India
(d) Appointment of Law Member in Governor-General Council List-II
1. Regulating Act, 1773
2. Pitt’s India Act, 1784
3. Charter Act, 1813
4. Charter Act, 1833 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 3 4
(C) 1 2 4 3 (D) 2 4 1 3
Ans: (B)

81. Consider the following statements.
1. The discussions in the Third Round Table Conference eventually led to the passing of the Government of India Act, 1935.
2. The Government of India Act, 1935 provided for the establishment of an All India Federation to be based on a Union of the Provinces of British India and the Princely States. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

82. Match List-X with List-Y and select the correct answer using the code given below the lists. List-X
(a) First Vice-President of Constituent Assembly
(b) Originally the only Congress Member of Drafting Committee
(c) Member of Constituent Assembly representing Rajasthan’s Princely State
(d) Chairman of Union Constitution Committee List-Y
1. V.T. Krishnamachari
2. Jawaharlal Nehru
3. K.M. Munshi
4. H.C. Mukherjee Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 4 3 1 2
(C) 1 2 3 4 (D) 3 4 1 2
Ans: (B)

83. Assertion (A): According to the Wavell Plan, the number of Hindu and Muslim members in the Executive Council was to be equal. Reason (R): Wavell thought that this arrangement would have avoided the partition of India. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

84. Consider the following statements and choose the correct answer by using the codes given below. Assertion (A): India is a democratic country. Reason (R): India has a constitution of its own. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)

85. Here are two statements. Assertion (A): The Constitution of India provides for all necessities of the country. Reason (R): It is known or called as ‘Adopted’ Constitution. In relation to aforesaid which one is true?
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ram mandir Ayodha Related Short Questions PDF

Next Story

Foreign Impact on the Constitution MCQ PDF

Latest from Blog