The Council of Ministers Related Questions PDF Download

The Council of Ministers Related Questions PDF Download

597. Who amongst the following elects the Vice-President of India?
1. Member of Lok Sabha
2. Members of Rajya Sabha
3. Members of Legislative Assemblies
4. Members of Legislative Councils Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1 and 3
(C) Only 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (A)


598. Which of the following is not true?
(A) The President or Governor is immune from legal action for officials acts
(B) No Court can compel a Governor to perform any duty
(C) A two month’s notice in writing must be delivered to a Governor for bringing civil proceedings in respect of their personal acts
(D) Courts are empowered to enquire the advice tendered by the Ministers to the President or Governor
Ans: (D)


599. Who among the following has held the office of the Vice-President of India?
1. Mohammad Hidayatullah
2. Fakhruddin Ali Ahmad
3. Neelam Sanjiva Reddy
4. Shankar Dayal Sharma Code
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1 and 4
(C) 2 and 3
(D) 3 and 4
Ans: (B)


600. Which of the following statements is correct about Prime Minister of India?
(A) Prime Minister is the nominal head of the Council of Ministers
(B) He is not responsible to the Parliament
(C) He cannot dismiss any of his ministers
(D) Prime Minister is the real head of the Council of Ministers
Ans: (D)


601. The Prime Minister of India is the head of the
(A) State Government
(B) Central Government
(C) Both State and Central Governments
(D) None of the above
Ans: (B)


602. Article 78 of the Constitution of India lays down the duties of the
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Chairman of Rajya Sabha
(C) Comptroller and Auditor General of India
(D) Prime Minister
Ans: (D)


603. Prime Minister of India is
(A) Elected (B) Selected
(C) Nominated (D) Appointed
Ans: (D)


604. Who exercises the actual/executive power under the parliamentary form of Government?
(A) Parliament
(B) Prime Minister
(C) President
(D) Bureaucracy
Ans: (B)


605. Cabinet includes
(A) Ministers with Cabinet-rank
(B) Minister of State level
(C) Cabinet Minister and State Minister
(D) Cabinet Minister, Minister of State with independent charge and Minister of State
Ans: (A)


606. Which Article of the Indian Constitution describes the appointment and disqualification of the Council of Ministers?
(A) Article 70
(B) Article 72
(C) Article 74
(D) Article 75
Ans: (D)


607. If the Prime Minister of India belongs to the Upper House of Parliament
(A) He will not be able to vote in his favour in the event of a noconfidence motion
(B) He will not be able to speak on the budget in the Lower House
(C) He can make statements only in the Upper House
(D) He will have to become a member of the Lower House within six months after being sworn in as the Prime Minister
Ans: (A)


608. Who is the President of the Council of Scientific and Industrial Research?
(A) President of India
(B) Vice-President of India
(C) Prime Minister of India
(D) Union Minister of Science and Technology
Ans: (C)


609. Prime Minister of India is generally
(A) Not a member of Parliament
(B) Member of Lok Sabha
(C) Member of Rajya Sabha
(D) Member of both the Houses
Ans: (B)


610. The Prime Minister of India, at the time of his/her appointment
(A) Need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months
(B) Need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of the Lok Sabha within six months
(C) Must be a member of one of the Houses of the Parliament
(D) Must be a member of the Lok Sabha
Ans: (A)


611. Who is the head of the National Defence Committee?
(A) Home Minister
(B) Prime Minister
(C) President
(D) Vice-President
Ans: (B)


612. The Office of the Deputy Prime Minister
(A) Was created under the original Constitution
(B) Is an extra-Constitutional growth
(C) Was created by 44th Amendment
(D) Was created by the 85th Amendment
Ans: (B)


613. What is the minimum age requirement to become the Prime Minister of India?
(A) 21 years (B) 25 years
(C) 30 years (D) 35 years
Ans: (B)


614. The Prime Minister is
(A) Elected by the Lok Sabha
(B) Elected by the Parliament
(C) Appointed by the President
(D) Nominated by the Party in Majority of Lok Sabha
Ans: (C)


615. Prime Minister Manmohan Singh is a
(A) Member of Lok Sabha from Punjab
(B) Member of Rajya Sabha from Punjab
(C) Member of Rajya Sabha from Rajasthan
(D) Member of Rajya Sabha from Assam
Ans: (D)


616. In India, a minister who is not a member of either House of Parliament will cease to be a minister after
(A) Six months (B) One year
(C) Two years (D) Three years
Ans: (A)


617. Which one of the following statements is correct about the Prime Minister of India?
(A) He is free to choose his minister only from among those who are members of either House of the Parliament
(B) He can choose his cabinet colleagues after due counselling by the President of India in this regard
(C) He has full discretion in the choice of persons who are to serve as ministers in his cabinet
(D) He has only limited power in the choice of his cabinet colleague because of the discretionary powers vested in the President of India
Ans: (C)


618. To whom is the Council of Ministers responsible?
(A) Parliament
(B) President
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sabha
Ans: (A)


619. Which of the following statements is not true regarding the Parliament of India?
(A) The Constitution provides for a Parliamentary form of Government
(B) The function of the Parliament is to provide for a Cabinet
(C) The membership of the cabinet is restricted to the Lower House
(D) The cabinet enjoys the confidence of the majority in the popular chamber of the house
Ans: (C)


620. Which one of the following is not a correct situation arising after the resignation of the Council of Ministers?
(A) President’s Rule will be imposed
(B) The President will ask to continue till alternative arrangement
(C) The alternative arrangement means earliest possible General Election to be held to form a new Government
(D) Outgoing Council of Ministers may have had charge till the formation of the new Government
Ans: (A)


621. The Council of Ministers is collectively responsible to which of the following?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha
Ans: (D)


622. Which one of the following is not explicitly stated in the Constitution of India but followed as a convention?
(A) The Finance Minister is to be a Member of the Lower House
(B) The Prime Minister has to resign if he loses the majority in the Lower House
(C) All the parts of India are to be represented in the Councils of Ministers
(D) In the event of both the President and the Vice-President demitting office simultaneously before the end of the tenure, the Speaker of the Lower House of the Parliament will officiate as the President
Ans: (B)


623. Union Council of Ministers is collectively responsible to
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Parliament
(D) Only to Lok Sabha
Ans: (D)


624. The Council of Ministers has to resign if a no-confidence motion is passed by a majority of members of
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Both the Houses separately
(D) Both the Houses in Joint sitting
Ans: (A)


625. Which one of the following motions, the Council of Ministers in India can move?
(A) No-Confidence Motion
(B) Censure Motion
(C) Adjournment Motion
(D) Confidence Motion
Ans: (D)


626. The least number of members who can table the No-Confidence Motion against the Council of Ministers in Lok Sabha is
(A) 20 (B) 30
(C) 40 (D) 50
Ans: (D)


627. After resigning, whose permission does a minister require to give a statement in Lok Sabha?
(A) Prime Minister
(B) Speaker
(C) President
(D) Supreme Court
(E) None of the above
Ans: (B)


628. In Indian Polity, the executive is subordinate to the
(A) Judiciary
(B) Legislature
(C) Election Commission
(D) Union Public Service Commission
Ans: (B)


629. Who will decide the Office of Profit?
(A) President and Governor
(B) Union Parliament
(C) Supreme Court
(D) Union Public Service Commission
Ans: (B)


630. Who was the First Finance Minister of Independent India?
(A) Gulzari Lal Nanda
(B) R. K. Shanmukha Chetty
(C) Krishnamachari
(D) Sarojini Naidu
Ans: (B)


631. Which leader of Madhya Pradesh became the Defence Minister first and later Home Minister in Nehru’s Cabinet?
(A) Prakash Chandra Sethi
(B) Ravi Shankar Shukla
(C) Kailash Nath Katju
(D) Dwarka Nath Mishra
Ans: (C)


632. Which one of the following terms does not appear in the Constitution of India?
(A) Annual Financial Statement
(B) Appropriation Bill
(C) Budget
(D) Consolidated Fund of India
Ans: (C)


633. Who was the Law Minister in the first Cabinet of post-independence India?
(A) K.M. Munshi
(B) S.P. Mukherjee
(C) Baldev Singh
(D) B.R. Ambedkar
Ans: (D)


634. Which Prime Minister died outside India?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Morarji Desai
(C) Lal Bahadur Shastri
(D) Charan Singh
Ans: (C)


635. Who was the 12th Prime Minister of India?
(A) Chandra Shekhar
(B) Deve Gowda
(C) I.K. Gujral
(D) A.B. Vajpayee
Ans: (B)


636. Who among the following was the member of Lok Sabha during his Prime Ministership?
(A) Deve Gowda
(B) I.K. Gujral
(C) Chandra Shekhar
(D) Dr. Manmohan Singh
Ans: (C)


637. Which of the following person was not a Chief Minister of any state before holding the office of Prime Minister?
(A) Morarji Desai
(B) P.V. Narasimha Rao
(C) Charan Singh
(D) Chandra Shekhar
Ans: (D)


638. The word ‘mantrimandal’ (cabinet) is mentioned only once in Constitution and that is in
(A) Article 352 (B) Article 74
(C) Article 356 (D) Article 76
Ans: (A)


639. Which one of the following Prime Ministers of India, never attended the Parliament during his tenure?
(A) Atal Bihari Vajpayee
(B) V.P. Singh
(C) Chandra Shekhar
(D) Chaudhari Charan Singh
Ans: (D)


640. Which of the following statements is not true for Dr. Manmohan Singh?
(A) Former Finance Minister of India
(B) Former Governor of Reserve Bank of India
(C) Former Chairman of Finance Commission
(D) Former Representative of India at the IMF
Ans: (C)


641. The Policy of Liberalisation, Privatisation and Globalisation was announced as New Economic Policy by Prime Minister
(A) Rajeev Gandhi
(B) Vishwanath Pratap Singh
(C) P.V. Narsimha Rao
(D) Atal Bihari Vajpayee
Ans: (C)


642. Which of the following official documents is related with India?
(A) Green paper (B) White paper
(C) Yellow book (D) Blue book
Ans: (B)


643. Which one of the following Constitutional Amendments states that the total number of Ministers, including the Prime Minister in the Council of Ministers, shall not exceed fifteen percent of the total number of members of the House of the People?
(A) 90th (B) 91st
(C) 92nd (D) 93rd
Ans: (B)


644. The Reorganization of Union Cabinet is based on the Report of
(A) Gopalaswami Ayyangar
(B) K.M. Munshi
(C) T.T. Krishnamachari
(D) B.C. Roy
Ans: (A)


645. Which Article of the Indian Constitution describes “The Executive power of every State shall be so exercised as not impede or prejudice the exercise of the Executive power of the Union”?
(A) Article 257 (B) Article 258
(C) Article 355 (D) Article 356
Ans: (A)


646. Who gave the slogan ‘Jai Jawan, Jai Kisan’?
(A) J.L. Nehru
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Chaudhari Charan Singh
(D) Indira Gandhi
Ans: (B)


647. Which one of the following is not correctly matched?
(A) J.L. Nehru – Shanti Van
(B) L.B. Shastri – Vijaya Ghat
(C) Indira Gandhi – Shakti Sthal
(D) Rajiv Gandhi – Karam Bhumi
Ans: (D)


648. The Council of Ministers is collectively responsible
1. To the House of the People
2. Under a Constitutional Obligation
3. As per Article 75(3)
4. As per Article 74(3) Which of the above statements are correct?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


649. Consider the following statements.
1. The President shall make rules for more convenient transaction of the business of the Government of India and for the allocation among Ministers of the said business.
2. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the Prime Minister. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)


650. Consider the following statements.
1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament.
2. The Union Ministers shall hold the office during the pleasure of the President of India.
3. The Prime Minister shall communicate to the President about the proposals for Legislation. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) All of these
Ans: (B)


651. Consider the following statements in the context of Indian Constitution.
1. The Union Council of Ministers shall be collectively responsible to the Lok Sabha.
2. Union Ministers shall hold office during the pleasure of the Prime Minister. Of these
(A) Only 1 is correct
(B) Both 1 and 2 are correct
(C) Neither 1 nor 2 is correct
(D) Only 2 is correct
Ans: (A)


652. Match the Prime Ministers with their tenure. List-I (Prime Minister)
(a) Deve Gowda
(b) Chandra Shekhar
(c) Atal Bihari Vajpayee
(d) Inder Kumar Gujral
(e) Vishwanath Pratap Singh List-II (Tenure)
1. 1999-2004 2. 1989-90
3. 1990-91 4. 1996-97
5. 1997-98 Code
(a) (b) (c) (d) (e)
(A) 1 2 3 4 5 (B) 5 4 3 2 1
(C) 3 1 2 5 4 (D) 4 3 1 5 2
Ans: (D)


653. Consider the following statements regarding a ‘No-Confidence Motion’ in India.
1. There is no mention of a ‘No- Confidence Motion’ in the Constitution of India.
2. A Motion of No-Confidence can be introduced in the Lok Sabha only. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


654. Who among the following occupied the office of the Prime Minister of India more than once with gaps in between their political career?
1. Jawaharlal Nehru
2. Lal Bahadur Shastri
3. Gulzari Lal Nanda
4. Indira Gandhi
5. Atal Bihari Vajpayee Code
(A) Only 1, 2 and 3
(B) Only 1, 3 and 4
(C) Only 3, 4 and 5
(D) Only 1, 2, 4 and 5
Ans: (C)


655. Who among the following held the office of the Prime Minister of India more than once?
1. Jawaharlal Nehru
2. Indira Gandhi
3. Gulzari Lal Nanda
4. Atal Bihari Vajpayee Choose the correct order.
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 1, 2 and 4 (D) All of these
Ans: (D)


656. Assertion (A): Ministers make policy and civil servants adhere to that policy. Reason (R): Parliamentary form of government works on the Principle of ‘Cabinet Collective Responsibility’. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


657. Who among the following have been the Union Finance Ministers of India?
1. V.P. Singh
2. R. Venkataraman
3. Y.B. Chavan
4. Pranab Mukherjee Select the correct answer by using the code given below.
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 3 and 4
(C) 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


658. Consider the following statements and choose the correct answer from the code given below. Assertion (A): Describing a person as Deputy Prime Minister is a political decision. Reason (R): It does not confer on him any power of the Prime Minister. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


659. Assertion (A): The Council of Ministers in the Union of India is collectively responsible both to the Lok Sabha and the Rajya Sabha. Reason (R): The members of both the Lok Sabha and the Rajya Sabha are eligible to be the Ministers of the Union Government. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


660. With reference to Union Government, consider the following statements.
1. The Constitution of India provides that all Cabinet Ministers shall be compulsorily the sitting members of Lok Sabha only.
2. The Union Cabinet Secretariat operates under the direction of the Ministry of Parliamentary Affairs. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


661. Consider the following statements.
1. The Executive Power of the Union of India is vested in the President.
2. The Cabinet Secretary is the ex-officio Chairman of the Civil Services Board. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


662. Which of the following is/are the function/functions of the Cabinet Secretariat?
1. Preparation of agenda for Cabinet Meetings
2. Secretariat assistance to Cabinet Committees
3. Allocation of financial resources to the Ministries Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 (B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 2 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


663. With reference to Union Government, consider the following statements.
1. The number of Ministries at the Centre on 15th August, 1947 was 18.
2. The number of Ministries at the Centre at present is 36. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Vice-President related mcq pdf download

Next Story

The Attorney General and C.A.G. related pdf download

Latest from Blog