The Planning Commission short questions pdf download

The Planning Commission short questions pdf download

1250. Which one of the following is an extra-Constitutional body?
(A) Finance Commission
(B) NITI Aayog
(C) Election Commission
(D) Inter-State Council
Ans: (B)


1251. Planning Commission was established by
(A) Issuing ordinance by the President
(B) Making a law by Parliament
(C) A special resolution passed by the federal cabinet
(D) None of the above
Ans: (C)


1252. When was the Planning Commission established?
(A) 10th March, 1950
(B) 15th March, 1950
(C) 16th March, 1951
(D) 20th March, 1950
Ans: (B)


1253. The Planning Commission has been abolished by Prime Minister
(A) Narendra Modi
(B) Morarji Desai
(C) Atal Bihari Vajpayee
(D) I.K. Gujral
Ans: (A)


1254. Which one of the following is not a Constitutional body?
(A) Union Public Service Commission
(B) Finance Commission
(C) Planning Commission
(D) Election Commission
Ans: (C)


1255. Who had suggested a merger of Finance and Planning Commission?
(A) D.D. Basu
(B) Bhalchandra Goswami
(C) M.V. Mathur
(D) Ashutosh Pandey
Ans: (C)


1256. Who works as the Chairman of the Planning Commission?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Vice-President
(D) Governor of Reserve Bank
Ans: (B)


1257. Who was the First Chairman of Planning Commission of India?
(A) M. Viswesvarya
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) P.C. Mahalanobis
(D) John Mathai
Ans: (B)


1258. Which one of the following is not correct about NITI Aayog?
(A) It was set up to replace the Planning Commission
(B) It has a full time Chairman
(C) It was set up in January 2015
(D) It is based on the principle of Cooperative Federalism
Ans: (B)


1259. The Ex-officio Chairman of Planning Commission is
(A) President
(B) Finance Minister
(C) Vice-President
(D) Prime Minister
Ans: (D)


1260. The Deputy Chairman of Planning Commission is equivalent to
(A) Vice-President
(B) Minister of the State
(C) Cabinet Minister
(D) Judge of the Supreme Court
Ans: (C)


1261. Who among the following is associated with ‘NITI’ Aayog?
(A) Narendra Modi
(B) Kaushik Basu
(C) Amartya Sen
(D) P. Chidambaram
Ans: (A)


1262. Who among the following has not been the Deputy Chairman of the Planning Commission in India?
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) Pranab Mukherjee
(C) P. Chidambaram
(D) Montek S. Ahluwalia
Ans: (C)


1263. The importance given to the Deputy Chairman of the Planning Commission in the official hierarchy of the Government is that of
(A) A Cabinet Minister in the Government of India
(B) A Supreme Court Judge
(C) Chairman of a Parliamentary Committee
(D) A Secretary to the Government of India
Ans: (A)


1264. National Development Council is primarily related to
(A) Approval of five year plans
(B) Execution of village development plans
(C) Formation of development plans
(D) The financial relation between States and Union
Ans: (A)


1265. Which one of the following statements is not true?
(A) Prime Minister is the Chairman of the Planning Commission of India
(B) Planning Commission is the highest decision-making body for planning in India
(C) Secretary of the Planning Commission is also the Secretary of the National Development Council
(D) The National Development Council is presided over by the Prime Minister of India
Ans: (B)


1266. Which among the following functions as a coordinator between the Planning Commission and State Governments?
(A) National Integration Council
(B) Finance Commission
(C) National Development Council
(D) None of the above
Ans: (C)


1267. Who acts as the Secretary of National Development Council (NDC)?
(A) Secretary, Ministry of Finance
(B) Secretary, Ministry of Planning
(C) Secretary, Planning Commission
(D) Secretary, Finance Commission
Ans: (C)


1268. When was the National Development Council formed in India?
(A) 26th January, 1950
(B) 2nd October, 1950
(C) 6th August, 1951
(D) 6th August, 1952
Ans: (D)


1269. Who presides over the meetings of the National Development Council of India?
(A) Deputy Chairman of Planning Commission of India
(B) Prime Minister of India
(C) Finance Minister of India
(D) Vice-President of India
Ans: (B)


1270. The National Development Council
(NDC)
1. Discusses the progress of the National Plan.
2. Suggests the ways to achieve the goals of the National Plan.
3. Gives guidelines to formulate the National Plan.
4. Suggests allocation of money in Planning. Considering the above statements, select the correct answer from the code given below.
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) All of the above
Ans: (A)


1271. Which of the following body/bodies does not/do not find mention in the Constitution?
1. National Development Council
2. Planning Commission
3. Zonal Councils Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) All of the above
Ans: (D)


1272. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Planning Commission has been defined as the economic cabinet, not merely for the Union but the States also. Reason (R): It formulates the five year plans for the balanced utilization of natural resources. In context of the above statements, which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


1273. Who among the following constitutes the National Development Council?
1. The Prime Minister
2. The Chairman, Finance Commission
3. Ministers of the Union Cabinet
4. Chief Ministers of the States Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1, 2 and 3
(B) Only 1, 3 and 4
(C) Only 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Finance Commission related short questions pdf

Next Story

Lokpal and Important Commissions mcq pdf

Latest from Blog