The President related mcq pdf download

The President related mcq pdf download

485. “To uphold and protect the Sovereignty, Unity and Integrity of India” is a provision made in the
(A) Preamble of the Constitution
(B) Directive Principles of State Policy
(C) Fundamental Rights
(D) Fundamental Duties
Ans: (D)


486. How is the President elected in India?
(A) Directly
(B) By Rajya Sabha Members
(C) By Lok Sabha Members
(D) By Indirect Election
Ans: (D)


487. Which of the following is/are among the Fundamental Duties of citizens laid down in the Indian Constitution?
1. To preserve the rich heritage of our composite culture.
2. To protect the weaker sections from social injustice.
3. To develop the scientific temper and spirit of inquiry.
4. To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2
(B) Only 2
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


488. Who among the following are not included in the Electoral College for the election of the President of India?
(A) Elected members of the House of the People
(B) Elected members of the Council of States
(C) Elected member of the Legislative Assemblies of the States
(D) Elected members of the Legislative Councils of the States
Ans: (D)


489. In India, the President is elected by
(A) Direct Election
(B) Single Transferable Vote System
(C) Proportional Vote System
(D) Open Ballot System
Ans: (B)


490. Which one of the following is not correct regarding Presidential election?
(A) Election of the successor must be held before the expiry of the term of the incumbent President
(B) The President shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office
(C) On the expiration of his term, he continues to hold office until his successor enters upon his office
(D) President’s election may be postponed on the ground that the electoral college is incomplete
Ans: (D)


491. The President of India is elected by
(A) Only the members of Rajya Sabha
(B) Only the members of Lok Sabha
(C) Only by the Members of State Legislative Assemblies and Lok Sabha
(D) The Elected Members of Rajya Sabha, Lok Sabha and State Legislative Assemblies
Ans: (D)


492. The Chief Minister of a State in India is not eligible to vote in the Presidential election if
(A) He is a candidate
(B) He is yet to prove his majority on the floor of the Lower House of the State Legislature
(C) He is a member of the Upper House of the State Legislature
(D) He is a member of the Lower House of the State Legislature
Ans: (C)


493. Minimum number of electors needed to be proposer of the presidential candidate is
(A) Fifty electors
(B) Twenty electors
(C) Five electors
(D) Fifteen electors
Ans: (A)


494. Which of the following is not an essential qualification for the candidature of President?
(A) Completion of 35 years
(B) Educated
(C) Qualified for election as a member of the House of the People
(D) Citizen of India
Ans: (B)


495. In the Presidential election in India, every elected member of the Legislative Assembly of a State shall have as many votes as there are multiples of one thousand in the quotient obtained by dividing the population of the State by the total number of the elected members of the Assembly. As at present
(1997), the expression ‘population’ here means the population as ascertained by the
(A) 1991 Census
(B) 1981 Census
(C) 1971 Census
(D) 1961 Census
Ans: (C)


496. Which Article of the Indian Constitution prescribes eligibility conditions for re-election to the post of the President of India?
(A) Article 52 (B) Article 54
(C) Article 55 (D) Article 57
Ans: (D)


497. A Member of Parliament or a State Legislature can be elected as President but
(A) He will have to resign from his seat before contesting the election
(B) He will have to relinquish his seat within 6 months of his election
(C) He will have to relinquish his seat as soon as he is elected
(D) An MP can contest but an MLA
Ans: (C)


498. Which of the following President was appeared before Supreme Court, when Supreme Court was hearing election dispute of the President?
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) V.V. Giri
(C) Fakharuddin Ali Ahmad
(D) Neelam Sanjiva Reddy
Ans: (B)


499. If there is any dispute regarding the Presidential election, it can be referred to
(A) Attorney General of India
(B) Parliament
(C) Supreme Court of India
(D) None of the above
Ans: (C)


500. To whom does the President of India address his resignation?
(A) Speaker of the Lok Sabha
(B) Vice-President of India
(C) Chief Justice of India
(D) Prime Minister of India
Ans: (B)


501. The President holds office for a term of 5 years from date on
(A) Which he/she is elected
(B) Which is decided by Parliament
(C) Which he enters upon his office/hold his office
(D) Which is decided by Election Commission
Ans: (C)


502. Under which one of the following Articles, the procedure for removal of the President of India through the process of impeachment has been laid down?
(A) Article 53 (B) Article 61
(C) Article 74 (D) Article 13
Ans: (B)


503. The President of India can be removed from his post by
(A) The Prime Minister of India
(B) Lok Sabha
(C) Chief Justice of India
(D) Parliament
Ans: (D)


504. By which House of Parliament, impeachment may be imposed on President?
(A) House of People
(B) Council of States
(C) By any House of Parliament
(D) None of the above
Ans: (C)


505. The President of India can be removed from office even before the expiry of the term.
(A) By the political party in power
(B) By the Prime Minister
(C) Through impeachment
(D) Through trial by court
Ans: (C)


506. The President can be impeached on the grounds of violating the Constitution by
(A) The Chief Justice of India
(B) The Vice-President of India
(C) The Speaker of the Lok Sabha
(D) The two Houses of Parliament
Ans: (D)


507. Which one of the following has the power to initiate the Motion of Impeachment of the President of India?
(A) Both the Houses of the Parliament
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (A)


508. Which one of the following is a part of the electoral college but not of the process of impeachment?
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) State Legislative Councils
(D) State Legislative Assemblies
Ans: (D)


509. Atleast how many days of prior notice is required for the impeachment of the President of India?
(A) 7 days (B) 14 days
(C) 21 days (D) 30 days
Ans: (B)


510. The vacant post of the President is to be filled within
(A) 90 days
(B) Six months
(C) Nine months
(D) One year
Ans: (B)


511. The procedure of Impeachment of the President of India is
(A) Quasi-Judicial Procedure
(B) Executive Procedure
(C) Judicial Procedure
(D) Legislative Procedure
Ans: (A)


512. For how long can the Vice- President act as President when the President cannot perform his duties for reasons of death resignation, removal or otherwise?
(A) 5 years
(B) 2 years
(C) 1 year
(D) 6 months
Ans: (D)


513. In the case of a vacancy arising from any cause other than the expiry of the term of the President in office an election to fill the vacancy must be held
(A) Within six months from the date of occurrence of the vacancy
(B) After one year from the date of vacancy
(C) After nine months from the date of vacancy
(D) After seven months from the date of vacancy
Ans: (A)


514. In case the post of President of India falls vacant and there is not Vice-President also, who among the following would be the acting President?
(A) Vice-Chairman of Rajya Sabha
(B) Attorney-General of India
(C) Lok Sabha Speaker
(D) Chief Justice of the Supreme Court
Ans: (D)


515. In case the post of President of India falls vacant due to his death, resignation or removal from office, who will occupy that post?
(A) Prime Minister
(B) Chief Justice of the Supreme Court
(C) Vice-President
(D) None of the above
Ans: (C)


516. If in India the office of President and Vice-President falls vacant at one point of time, the office of the President will temporarily be held by
(A) The Prime Minister
(B) The Chief Justice of Supreme Court
(C) The Chief of Armed Forces
(D) None of the above
Ans: (B)


517. If the position of President and Vice-President are vacant, who officiates as the President of India?
(A) The Prime Minister
(B) The Chief Justice of India
(C) The Speaker of Lok Sabha
(D) None of the above
Ans: (B)


518. Which one of the following Articles of the Constitution vests the executive power of the Union in the President?
(A) Article 51 (B) Article 52
(C) Article 53 (D) Article 54
Ans: (C)


519. Who is the Executive Head of State in India?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Leader of the Opposition
(D) Chief Secretary, Government of India
Ans: (A)


520. President of India exercises his powers
(A) either directly or through officers subordinate to him
(B) through Ministers
(C) through Prime Minister
(D) through Cabinet
Ans: (A)


521. Who of the following has been vested with the executive powers of the central government under the Constitution of India?
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Central Cabinet
(D) All of the above
Ans: (A)


522. Which one of the following amendments to the Indian Constitution empowers the President to send back any matter for reconsideration by the Council of Ministers?
(A) 39th (B) 40th
(C) 42nd (D) 44th
Ans: (D)


523. Who amongst the following is the head of Indian Republic?
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Cabinet
(D) Political head alongwith the Council of Ministers
Ans: (A)


524. The President of India can dissolve the Lok Sabha on the recommendation of
(A) Rajya Sabha
(B) Election Commission
(C) Chief Justice of India
(D) Cabinet
Ans: (D)


525. The President can dissolve Lok Sabha on
(A) Recommendation of Chief Justice of India
(B) Lok Sabha’s recommendation
(C) Recommendation of the Union Cabinet
(D) Rajya Sabha’s recommendation
Ans: (C)


526. Which one of the following statements about the President of India is not correct?
(A) He is a constituent part of Parliament
(B) He participates in the discussion in the both Houses
(C) He addresses the joint meeting of both the Houses every year
(D) He can promulgate ordinances in certain situations
Ans: (B)


527. The Joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha under Article 108 is summoned by
(A) Chairman of Rajya Sabha
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Prime Minister
(D) President
Ans: (D)


528. Who among the following Presidents exercised a power which is ‘Pocket veto’ in Constitutional terminology?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) V.V. Giri
(C) Gyani Zail Singh
(D) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
Ans: (C)


529. The only instance when the President of India exercised his power of veto, is related to
(A) The Hindu Code Bill
(B) The PEPSU Appropriation Bill
(C) The Indian Post Office
(Amendment) Bill
(D) The Dowry Prohibition Bill
Ans: (C)


530. Who amongst the following has the power to withhold assent to a Bill, after it has been passed by the two Houses of Parliament?
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Speaker of the Lok Sabha
(D) The Chairman of the Rajya Sabha
Ans: (A)


531. Under which Article of the Indian Constitution, the President of India enjoys the power to withhold his assent to any Bill passed by both the Houses of the Parliament?
(A) Article 63
(B) Article 108
(C) Article 109
(D) Article 111
Ans: (D)


532. Under which Article of the Indian Constitution did the President give his assent to the Ordinance on electoral reforms when it was sent back to him by the Union Cabinet without making any changes (in the year 2002)?
(A) Article 121 (B) Article 142
(C) Article 123 (D) Article 124
Ans: (C)


533. On which matter, it is not essential to take advice from the Council of Ministers for the President?
(A) Appointment of Ambassadors
(B) To assent to Bills
(C) To assent to Bills referred by Governors
(D) To dissolve Lok Sabha
Ans: (B)


534. An ordinance promulgated by the President must be placed before the Parliament within what time frame after the start of its session?
(A) 1 month (B) 6 weeks
(C) 8 weeks (D) 6 months
Ans: (B)


535. Under which of the following Articles of the Constitution, the President of India has been empowered to promulgate an ordinance?
(A) Article 360
(B) Article 123
(C) Article 200
(D) Article 356
Ans: (B)


536. Which one of the following is not appointed by the President of India?
(A) Vice-President
(B) Prime Minister
(C) Governor
(D) Chief Election Commissioner
Ans: (A)


537. Who among the following is appointed by the President?
(A) Attorney General of India
(B) Comptroller and Auditor General
(C) Governor of State
(D) All of the above
Ans: (D)


538. Indian Constitution doesn’t empower the President of India with the right of
(A) Appointment of Prime Minister
(B) Appointment of Chief Minister in states
(C) Being the Supreme Commander of Defence Forces
(D) Executing emergency in any part of the country
Ans: (B)


539. The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governors in extraordinary circumstances under
(A) Article 160 (B) Article 162
(C) Article 165 (D) Article 310
Ans: (A)


540. Which of the following is incorrect about the powers of the President of India?
(A) The President should accept the advice of Supreme Court
(B) Emergency powers
(C) Power of extension of President’s Rule in States
(D) President can accept or reject the advice of the Supreme Court
Ans: (A)


541. Which Article of the Indian Constitution empowers the President to consult the Supreme Court?
(A) Article 129 (B) Article 132
(C) Article 143 (D) Article 32
Ans: (C)


542. The President of India does not have the right to
(A) Give Pardon
(B) Remove a judge of Supreme Court
(C) Declare emergency
(D) Pass ordinances
Ans: (B)


543. According to the Constitution, which among the following is literally not a ‘Power’ of the President of India?
(A) Promulgation of Ordinances
(B) To consult the Supreme Court
(C) To send messages to Houses of Parliament
(D) To grant Pardon
Ans: (C)


544. Which of the following Article of Indian Constitution mentions the ‘Doctrine of Pleasure’?
(A) Article 200 (B) Article 301
(C) Article 310 (D) Article 311
Ans: (C)


545. Power of the President to grant pardons etc., is a
(A) Legislative Power
(B) Judicial Power
(C) Executive Power
(D) None of the above
Ans: (B)


546. Who prepares the President’s address to Parliament?
(A) President himself
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Rajya Sabha
(D) Central Cabinet
Ans: (D)


547. Which one of the following is not Constitutional Prerogative of the President of India?
(A) Returning an ordinary Bill for reconsideration
(B) Returning a financial bill for reconsideration
(C) Dissolving the Lok Sabha
(D) Appointing the Prime Minister
Ans: (B)


548. The fourth President of India was
(A) Sir V.V. Giri
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) Dr. Zakir Hussain
(D) Dr. Fakhruddin Ali Ahmad
Ans: (A)


549. The First President of Independent India hailed from
(A) Uttar Pradesh
(B) Andhra Pradesh
(C) Bihar
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)


550. The single instance of the unanimous election of the President of India so far was the election of
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. Radhakrishnan
(C) Dr. Zakir Hussain
(D) Neelam Sanjiva Reddy
Ans: (D)


551. Which President of India completed two successive terms?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Dr. Zakir Hussain
(D) Both (A) and (B)
Ans: (B)


552. Among the following Presidents of India, who is known as the Philosopher King or the Philosopher Ruler?
(A) Dr. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Dr. Zakir Hussain
(D) Dr. Abdul Kalam
Ans: (A)


553. Who of the following before becoming the President of India did not hold the office of Vice- President?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Zakir Hussain
(C) Neelam Sanjiva Reddy
(D) R. Venkatraman
Ans: (C)


554. Which President of India was called the ‘Missile Man’?
(A) Dr. Radhakrishnan
(B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) Dr. Shankar Dayal Sharma
(D) None of the above
Ans: (B)


555. Who of the following President of India was associated with Trade Union Movement?
(A) V.V. Giri
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) K.R. Narayanan
(D) Zakir Hussain
Ans: (A)


556. Choose the odd one.
(A) Rajendra Prasad
(B) Radhakrishnan
(C) Zakir Hussain
(D) Jawaharlal Nehru
Ans: (D)


557. Who of the following Chief Justices of India acted as the President of India also?
(A) Justice M.C. Mahajan
(B) Justice M. Hidayatullah
(C) Justice P.N. Bhagwati
(D) Justice B.K. Mukherjee
Ans: (B)


558. What was the sequence number of Ms. Pratibha Patil as the President of the Republic of India?
(A) 10th (B) 11th
(C) 12th (D) 13th
Ans: (C)


559. Which of the following statements is not true?
(A) To hold the office of President Candidate should have the minimum age of 35 years
(B) Vice-President is Chairman of Rajya Sabha
(C) Vice-President is appointed by the President of India
(D) First President of India was Dr. Rajendra Prasad
Ans: (C)


560. Who has the Constitutional Power to declare a geographical area as a ‘Scheduled Area’?
(A) Governor
(B) Chief Minister
(C) Prime Minister
(D) President
Ans: (D)


561. A Bill presented in Parliament becomes an Act after
(A) It is passed by Both the Houses
(B) The President has given his Assent
(C) The Prime Minister has signed it
(D) The Supreme Court has declared it to be within the competence of the Union Parliament
Ans: (B)


562. Which one of the following President of India has been the Governor of Bihar?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. S.D. Sharma
(C) Dr. Zakir Hussain
(D) V.V. Giri
Ans: (C)


563. “He represents the nation but does not lead the nation” — this dictum applies to whom of the following?
(A) Speaker of the Lok Sabha
(B) President
(C) Prime Minister
(D) Chief Justice of India
Ans: (B)


564. The electoral college of President consists of
1. Elected members of both houses of Parliament.
2. Elected members of both houses of State Legislatures.
3. Elected members of the Legislative Assemblies of all states.
4. Elected members of legislative assemblies of Delhi and Pondicherry. Code
(A) 1, 2, and 3 are right
(B) 1 and 3 are right
(C) 1, 2 and 4 are right
(D) 1, 3 and 4 are right
Ans: (D)


565. Rashtrapati Bhavan was designed by
(A) Edward Stone
(B) Le Corbusier
(C) Edwin Lutyens
(D) Tarun Dutt
Ans: (C)


566. The members of board election of the President of India are
1. Elected members of Lok Sabha
2. Elected members of Rajya Sabha
3. Elected members of Vidhan Sabha
4. Elected members of Vidhan Parishad Code
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 3 and 4
Ans: (C)


567. Which of the following are the members of the electoral college for electing the President of India?
1. All the members of the two Houses of Parliament.
2. All the elected members of the State Legislative Assemblies.
3. All the elected members of the U.T. Assemblies.
4. All the Governors and Lt. Governors. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


568. Consider the following statements about the President of India.
1. He should be citizen of India by birth.
2. He should have completed the age of 35 years.
3. He should be qualified for election as a member of Parliament. Which of these statement is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) 1 and 2 (D) 1 and 3
Ans: (B)


569. Consider the following statements. In the electoral college for Presidential Election in India.
1. The value of the vote of an elected Member of Legislative Assembly equals State Population divided by Number of elected Member of the state assembly × 100.
2. The value of the vote of an elected Member of Parliament equals the total value of the votes of all elected MLAs divided by total number of elected MP’s.
3. There were more than 5000 voters in the latest elections. Which of these statement(s) is/are correct?
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) 1 and 3 (D) Only 3
Ans: (B)


570. Which of the following are the discretionary powers of the President?
1. Appointment of Council of Ministers
2. To return a Bill with objections
3. To detain a Bill
4. To pardon
5. To summon for joint session
6. To send message to Parliament
7. Appointment of Judges Code
(A) 1, 3 and 4 (B) 2, 5 and 7
(C) 3, 6 and 7 (D) 2, 3 and 6
Ans: (D)


571. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.
1. The executive power of the Union is vested in the Prime Minister.
2. The Prime Minister is appointed by the President.
3. The Prime Minister is the head of the Council of Ministers.
4. The Prime Minister, at the time of his appointment, needs not be a member of either House of Parliament. Code
(A) Only 1, 2 and 4 are correct
(B) Only 1, 2 and 3 are correct
(C) Only 2, 3 and 4 are correct
(D) Only 1, 3 and 4 are correct
Ans: (C)


572. Which of the following doesn’t consists in the power ‘To Pardon’ of President?
1. Pardon
2. Commutation
3. Remission
4. Respite
5. Reprieve
6. Detention
7. Continuation
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 4 and 5 (D) 6 and 7
Ans: (D)


573. Which among the following is/ are appointed by the President of India?
1. Chairman of the Finance Commission
2. Vice-Chairman of the Planning Commission
3. Chief Ministers of the Union Territories Select the correct answer by using the following code.
(A) 1 is correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 2 and 3 are correct
Ans: (D)


574. According to the Constitution of India, it is the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament which of the following?
1. The Recommendations of the Union Finance Commission
2. The Report of the Public Accounts Committee
3. The Report of the Comptroller and Auditor General
4. The Report of the National Commission for Scheduled Castes Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 (B) 2 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


575. Which of the following types of authority are attributed to the President of the India?
1. Real and Popular
2. Titular (formal) and Dejure
3. Political and Nominal
4. Constitutional and Nominal Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) 2 and 4
Ans: (D)


576. Assertion (A): The President of India is elected by indirect election. Reason (R): There is a provision of Electoral College consisting of the elected members of both Houses of Parliament and elected members of the Legislative Assemblies of the States. In the context of above statements select the correct answer.
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not the correct explanation of (A)
Ans: (C)


577. Given below are two statements. Assertion (A): The Union Executive is headed by the President of India. Reason (R): There is no limitation on the power of the President. In the context of the above which of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


578. Consider the following statements. Assertion (A): President of India is different from the British King. Reason (R): Office of Indian President is similar to that of America. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


579. Given below are two statements. Assertion (A): The executive power of the Union is vested in the President of India. Reason (R): The executive power is concerned with carrying on the business of the Government. In the context of the above, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


580. Consider the following statements. Assertion (A): The Supreme Command of the Defence Forces is vested in the President. Reason (R): The President’s powers as Commander-in-Chief are independent of Legislative Control. In the context of the above, which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


581. Consider the following statements. Assertion (A): The President is the part of the Parliament. Reason (R): A Bill passed by the two Houses of Parliament cannot become law without the assent of the President. In the context of the above, which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


582. Assertion (A): During the term of office no litigation can be instituted in any court of law against the President of India. Reason (R): President’s office is above the Constitution. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


583. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (President)
(a) Fakhruddin Ali Ahmad
(b) N. Sanjiva Reddy
(c) Dr. Zakir Hussain
(d) V.V. Giri List-II (Term)
1. 1969-1974
2. 1974-1977
3. 1977-1982
4. 1967-1969 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 2 3 1 4
(C) 2 3 4 1 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Fundamental Duties related indian polity mcq pdf

Next Story

The Vice-President related mcq pdf download

Latest from Blog