Towns and Cities along the Bank of Rivers mcq pdf

/

Towns and Cities along the Bank of Rivers

553. Paris the capital of France, is located on the bank of
(A) Rhone (B) Rhine
(C) Seine (D) Sone
Ans: (C)


554. ‘River Seine’ flows through the town
(A) London (B) Paris
(C) Rome (D) Frankfurt
Ans: (B)


555. Which one of the following pairs is not correctly matched? City River
(A) Berlin – Rhine
(B) London – Thames
(C) New York – Hudson
(D) Vienna – Danube
Ans: (A)


556. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Khartoum – Nile
(B) New York – Hudson
(C) Berlin – Spree
(D) Sidney – Seine
Ans: (D)


557. Correct pair is
(A) Paris – Swan
(B) Perth – Seine
(C) Cairo – Congo
(D) Budapest – Danube
Ans: (D)


558. Which of the following is not correctly matched?
(A) Bonn – Rhine
(B) Cairo – Nile
(C) New York – Hudson
(D) Vienna – Volga
Ans: (D)


559. Which of the following capitals is not situated on the banks of Daunbe river?
(A) Belgrade (B) Budapest
(C) Rome (D) Vienna
Ans: (C)


560. Which of the following is correctly matched?
(A) Hamburg – Elbe river
(B) Belgrade – Seine river
(C) Kiev – Don river
(D) Lahore – Satluj river
Ans: (A)


561. Which one of the following pair is not correctly matched?
(A) Belgrade – Danube
(B) Lisbon – Tiber
(C) Warsaw – Vishtula
(D) Washington – Potomac
Ans: (B)


562. Huangpu river flows through which one of the following cities?
(A) Beijing
(B) Ho Chi Minh City
(C) Shanghai
(D) Manila
Ans: (C)


563. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (City)
(a) Washington D.C.
(b) Berlin
(c) Paris
(d) Madrid List-II (Location)
1. River Manzanares
2. River Seine
3. River Spree
4. River Potomac Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 4 1 2 3
(C) 2 1 4 3 (D) 4 3 2 1
Ans: (D)


564. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (City)
(a) Khartoum
(b) Brazzaville
(c) Rotterdam
(d) Paris List-II (River)
1. Zaire 2. Nile
3. Seine 4. Rhine Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (A)


565. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (City)
(a) Bangkok (b) Phnom-Penh
(c) Hanoi (d) Yangon List-II (River)
1. Irrawaddy
2. Mekong
3. Menam (Chao Phraya)
4. Red River Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 4 1 3 2
(C) 3 1 4 2 (D) 4 2 3 1
Ans: (A)


566. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Town)
(a) Berlin (b) Lahore
(c) New York (d) Rome List-II (River)
1. Tiber 2. Hudson
3. Ravi 4. Spree Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 1 4 2 3
Ans: (B)


567. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (City)
(a) London (b) Antwerp
(c) Rotterdam (d) Hamburg List-II (River)
1. Rhine 2. Scheldt
3. Thames 4. Elbe Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 3 4 2 1
(C) 3 1 2 4 (D) 3 2 1 4
Ans: (D)


568. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (River)
(a) Potomac (b) Nile
(c) Tigris (d) Thames List-II (Country)
1. England 2. USA
3. Iraq 4. Sudan Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 2 4 1 3
(C) 2 4 3 1 (D) 3 4 2 1
Ans: (C)


569. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (City)
(a) Rotterdam (b) Paris
(c) Budapest (d) Washington List-II (River)
1. Seine 2. Potomac
3. Rhine 4. Danube Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 1 3 4 2
(C) 3 1 4 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)

570. Grand Canyon is
(A) a gorge
(B) a large cannon
(C) a river
(D) an old cannon
Ans: (A)


571. Formation of delta is affected by
(A) Rocks
(B) Tide-ebb
(C) Strong winds
(D) Deep sea
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important Rivers of the World mcq pdf download

Next Story

Important Islands in world mcq pdf download

Latest from Blog