Transport system in world mcq short questions pdf

Transport system in world mcq short questions pdf

1014. Which of the following is busiest sea route of the world?
(A) Indian Ocean
(B) North Atlantic Ocean
(C) South Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean
Ans: (B)


1015. The shortest air-route from Perth to London is
(A) Perth, Bombay, Rome, London
(B) Perth, Ankara, Paris, London
(C) Perth, Aden, Paris, London
(D) Perth, Mombasa, Rome, London
Ans: (A)


1016. Which one of the following is the busiest ocean trade route?
(A) Cape of Good Hope
(B) Panama Canal
(C) Suez Canal
(D) North Atlantic
Ans: (D)


1017. The correct sequence in descending order of the given countries in terms of railway length in the world is
(A) India, U.S.A., Germany, Canada
(B) Canada, Germany, U.S.A., India
(C) U.S.A., Russia, China, India
(D) Germany, U.S.A., Canada, India
Ans: (C)


1018. Which country’s airlines is ‘Lufthansa’?
(A) Germany (B) France
(C) Yugoslavia (D) Spain
Ans: (A)


1019. Euro tunnel for fast running trains joins
(A) Holland – England
(B) England – France
(C) Belgium – Holland
(D) France – Luxembourg
Ans: (B)


1020. The Canadian Pacific Railway runs between
(A) Edmonton and Halifax
(B) Montreal and Vancouver
(C) Ottawa and Prince Rupert
(D) Halifax and Vancouver
Ans: (B)


1021. Rail-road tunnel Seikan is in
(A) China (B) South Korea
(C) Japan (D) Malaysia
Ans: (C)


1022. The longest rock tunnel of the world is located in
(A) Finland (B) New York
(C) Japan (D) Sweden
Ans: (B)


1023. Assertion (A): North Atlantic sea route is the busiest sea route in the world. Reason (R): It connects two major industrial zones of the world. In the context of above statements, which of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


1024. Which country has the world’s longest network of bullet train?
(A) Russia (B) Japan
(C) U.S.A. (D) China
Ans: (D)


1025. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) European trans-Continental railway
(b) Trans-Andean railway
(c) Trans-Siberian railway
(d) Orient Express List-II
1. Paris to Istanbul
2. Leningrad to Vladivostok
3. Leningrad to Volgograd
4. Buenos Aires to Valparaiso
5. Paris to Warsaw Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 4 2 1 (B) 1 4 3 2
(C) 5 1 2 3 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


1026. During a flight from Delhi to Tokyo the following are the landing airports.
1. Hong Kong 2. Hanoi
3. Taipei 4. Bangkok The correct sequence of the landing at these airports during an onward journey is
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 4, 1, 2 (D) 4, 1, 2, 3
Ans: (B)


1027. The given map shows location of airports labelled as 1, 2, 3, 4 and
5. What is the correct sequence of the airports in which the hijacked Indian Airlines plane IC-814 landed after its initial take off from Kathmandu in December 1999? 1 2 3 4 5
(A) 3, 1, 2, 4 (B) 2, 4, 1, 3
(C) 5, 4, 2, 3 (D) 5, 1, 3, 2
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

City and Industries mcq short questions pdf

Next Story

Important Ports and Harbours in world mcq pdf

Latest from Blog