Tropic cancer related gk mcq pdf download

Tropic cancer related gk mcq pdf download

7. 70º East longitude passes through
(A) Jodhpur
(B) Jaisalmer
(C) Dholpur
(D) Nagpur
Ans: (B)


8. The expansion of India is between
(A) 37º 17′ 53” North and 8º 6′ 28” South
(B) 37º 17′ 53” North and 8º 4′ 28” South
(C) 37º 17′ 53” North and 8º 28” North
(D) 37º 6′ North and 8º 4′ North
Ans: (D)

9. The latitude that passes through Sikkim also passes through
(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Himachal Pradesh
(D) Jammu & Kashmir
Ans: (A)


10. The state of India through which Tropic of Cancer passes is
(A) Jammu and Kashmir
(B) Himachal Pradesh
(C) Bihar
(D) Jharkhand
Ans: (D)


11. The Tropic of cancer passes through which of the following states?
1. Gujarat 2. Chhattisgarh
3. Uttar Pradesh 4. Jharkhand Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1, 2 and 4 (B) 1, 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (A)


12. Tropic of a Cancer passes through
(A) Madhya Pradesh
(B) Tripura
(C) Mizoram
(D) All of the above
Ans: (D)


13. Through how many Indian states does the Tropic of Cancer pass?
(A) 6 (B) 8
(C) 7 (D) 9
Ans: (B)


14. Which one of the following towns is nearest to the Tropic of Cancer?
(A) Agartala (B) Gandhinagar
(C) Jabalpur (D) Ujjain
Ans: (B)


15. The Tropic of Cancer passes through which of the following states?
(A) Odisha
(B) Jharkhand
(C) Himachal Pradesh
(D) Andhra Pradesh
Ans: (B)


16. Which important latitude divides India into almost two equal parts?
(A) 20º30′ South (B) 33º 30′ North
(C) 0º (D) 23º 30′ North
Ans: (D)


17. Among the following cities, which one is nearest to the Tropic of Cancer?
(A) Delhi (B) Kolkata
(C) Jodhpur (D) Nagpur
Ans: (B)


18. Which among the following places, will have maximum day length in the month of June?
(A) Hyderabad (B) Chennai
(C) Bhopal (D) Delhi
Ans: (D)


19. Which of the following Indian state lies North of the Tropic of Cancer?
(A) Jharkhand (B) Manipur
(C) Mizoram (D) Tripura
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian Area related gk mcq pdf

Next Story

Indian Standard Time related mcq questions pdf

Latest from Blog