Tughluq Dynasty mcq pdf download

Tughluq Dynasty mcq

78. The most learned ruler of the Delhi sultanate who was well versed in various branches of learning including Astronomy, Mathematics and Medicine was
(A) Iltutmish
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Sikandar Lodi
Ans: (C)


79. The Sultans of which dynasty ruled the country for the longest period?
(A) Khalji dynasty
(B) Lodi dynasty
(C) Slave dynasty
(D) Tughluq dynasty
Ans: (D)


80. Ghazi Malik was the founder of which dynasty?
(A) Tughluq (B) Khalji
(C) Sayyid (D) Lodi
Ans: (A)


81. Who amongst the following Generals of Alauddin Khalji, ultimately became the first Sultan of Tughluq dynasty?
(A) Ghazi Malik (B) Malik Kafur
(C) Zafar Khan (D) Ubigh Khan
Ans: (A)


82. Which Sultan of Delhi had established a separate Agriculture Department and had planned the ‘rotation of crops’?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Muhammad-Bin-Tughluq
Ans: (D)


83. Which Sultan introduced new Department ‘Aamir-e-Kohi’?
(A) Alauddin Khalji
(B) Firuz Shah Tughluq
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Sikandar Lodi
Ans: (C)


84. Muhammad-Bin-Tughluq had transferred his capital from Delhi to
(A) Daulatabad
(B) Kalinjeb
(C) Kannauj
(D) Lahore
Ans: (A)


85. Diwan-E-Kohi is associated with
(A) Muhammad-Bin-Tughluq
(B) Firuz Shah Tughluq
(C) Akbar
(D) Alauddin Khalji
Ans: (A)


86. For the first time the token currency was introduced in India by
(A) Akbar
(B) Alauddin Khalji
(C) Bahlol Lodi
(D) Muhammad-Bin-Tughluq
Ans: (D)


87. The transfer of capital from Delhi to Daulatabad was ordered by
(A) Sultan Firuz Tughluq
(B) Sultan Ghiyasuddin Tughluq
(C) Sultan Mubarak
(D) Sultan Muhammad-Bin-Tughluq
Ans: (D)


88. Who of the following has given a detailed description of the postal system obtaining during the Sultanate period?
(A) Amir Khusrau
(B) Ibn Battuta
(C) Sultan Firuz Shah
(D) Ziyauddin Barani
Ans: (B)


89. Ibn Battuta, the Moorish traveller, visited India during the reign of
(A) Muhammad-Bin-Tughluq
(B) Babar
(C) Akbar
(D) Mahmud Ghazni
Ans: (A)


90. On the death of which Muslim ruler a historian said ‘the king was freed from his people and they from their king’?
(A) Balban
(B) Muhammad-Bin-Tughluq
(C) Alauddin Khalji
(D) Sher Shah
Ans: (B)


91. Who was the first Sultan of Delhi to participate in the public celebration of Holi?
(A) Firuz Shah Tughluq
(B) Muhammad-Bin-Tughluq
(C) Sikandar Lodi
(D) Ibrahim Lodi
Ans: (B)


92. Who among the following Sultans of Delhi established an ‘Employment Exchange’ to help the unemployed?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Shah Tughluq
Ans: (D)


93. Which one of the following sultans provided employment to the unemployeds?
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammad-Bin-Tughluq
(C) Firuz Tughluq
(D) Sher Shah Suri
Ans: (C)


94. Which of the following Sultan had most numbers of slaves in his court?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Tughluq
Ans: (D)


95. The Sultan of Delhi who was very concerned about charity and alms and established a department called ‘Diwan-i-Khairat’ for it, was
(A) Iltutmish
(B) Firuz Tughluq
(C) Ghiyasuddin Shah
(D) Bahlol Lodi
Ans: (B)


96. Public Works Department was primarily established by
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Firuz Shah Tughluq
Ans: (D)


97. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statements is correct?
(A) Alauddin Khalji first set up a separate Ariz’s department
(B) Balban introduced the branding system of horses of his military
(C) Muhammad-Bin-Tughluq was succeeded by his uncle to the military
(D) Firuz Tughluq set up a separate department of slaves
Ans: (D)


98. Who was the first Sultan of Delhi to have levied ‘Haqq-i-Sharb’ or irrigation tax?
(A) Alauddin Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughluq
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Tughluq
Ans: (D)


99. The Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was
(A) Iltutmish
(B) Ghiyasuddin Tughluq
(C) Firuz Shah Tughluq
(D) Sikandar Lodi
Ans: (C)


100. Which one of the following Sultans of Delhi introduced measures for improving the quality of fruits?
(A) Muhammad-Bin-Tughluq
(B) Firuz Tughluq
(C) Sikandar Lodi
(D) Sher Shah Suri
Ans: (B)


101. Which Sultan of Delhi had levied ‘Jizya’ on Brahmins?
(A) Balban
(B) Firuz Tughluq
(C) Alauddin Khalji
(D) Muhammad-Bin-Tughluq
Ans: (B)


102. Which Sultan of Delhi brought Ashoka’s Pillar to Delhi?
(A) Firuz Shah Tughluq
(B) Jalaluddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Qutbuddin Aibak
Ans: (A)


103. Who brought two Ashoka Pillars to Delhi from Topra and Meerut?
(A) Alauddin Khalji
(B) Firuz Shah Tughluq
(C) Muhammad Ghori
(D) Sikandar Lodhi
Ans: (B)


104. The first Indian ruler to organise Haj pilgrimage from the State Exchequer was
(A) Alauddin Khalji
(B) Firuz Tughluq
(C) Akbar
(D) Aurangzeb
Ans: (B)


105. Which Sultan of Delhi established a ‘Translation Department’ to help both communities to understand each others’ ideas better?
(A) Alauddin Khalji
(B) Firuz Tughluq
(C) Iltutmish
(D) Sikandar Lodi
Ans: (B)


106. Who was the last ruler of the Tughluq dynasty of the Delhi Sultanate?
(A) Firuz Shah Tughluq
(B) Ghiyasuddin Tughluq Shah-II
(C) Nasiruddin Mahmud
(D) Nusrat Shah
Ans: (C)


107. What was ‘Dar-ul-Shafa’ established by Firuz Tughluq?
(A) An almshouse
(B) A free hospital
(C) A library
(D) A guest house for pilgrims
Ans: (B)


108. In which year did Timur Lung attack India?
(A) 1210 A.D.
(B) 1398 A.D.
(C) 1492 A.D.
(D) 1526 A.D.
Ans: (B)


109. In whose reign did Timur invaded India?
(A) Alauddin Khalji
(B) Bahlol Lodi
(C) Firuz Tughluq
(D) Nasiruddin Tughluq
Ans: (D)


110. Ain-ul-Mulk Multani did not serve under which of the following rulers?
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammad-Bin-Tughluq
(C) Firuz Tughluq
(D) Iltutmish
Ans: (D)


111. Which one of the following dynasties ruled over India after the invasion of Timur?
(A) Lodi Dynasty
(B) Sayyid Dynasty
(C) Tughluq Dynasty
(D) Khalji Dynasty
Ans: (B)


112. Assertion (A): Muhammad-Bin- Tughluq issued a new gold coin which was called Dinar by Ibn Battuta. Reason (R): Muhammad-Bin- Tughluq wanted to issue token currency in gold coins to promote trade with West Asian and North- African countries. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


113. Consider the following statements. Assertion (A): The scheme of the token currency of Muhammad Tughluq proved unsuccessful. Reason (R): Muhammad Tughluq did not have the proper control over currency issue. Choose the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


114. Arrange the following in their chronological order
1. Rukn-ud-din
2. Mubarak Khan
3. Firuz Shah Tughluq
4. Alam Shah Select the correct answer from the code given below.
(A) 2, 1, 4, 3 (B) 1, 2, 4, 3
(C) 1, 2, 3, 4 (D) 2, 1, 3, 4
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Khalji Dynasty related mcq pdf

Next Story

Lodi Dynasty related mcq short questions pdf

Latest from Blog