Vedic Age related short questions pdf

Vedic Age related short questions pdf

106. Which one of the following is the oldest Veda?
(A) Yajurveda (B) Rig Veda
(C) Samaveda (D) Atharvaveda
Ans: (B)


107. The term ‘Aryan’ denotes
(A) An ethnic group
(B) A nomadic people
(C) A speech group
(D) A superior race
Ans: (D)


108. ‘Trayi’ is a name for
(A) Three Vedas
(B) Dharma, Sangha and Buddha
(C) Three Gods in Hindu Pantheon
(D) Three seasons
Ans: (A)


109. In which Vedic text the term ‘Varna’ is found referred for the first time?
(A) Rig Veda (B) Atharvaveda
(C) Samaveda (D) Yajurveda
Ans: (A)


110. Meaning of the term ‘Arya’ in classical Sanskrit is
(A) Believer of the God
(B) A hereditary cast
(C) A believer in particular religion
(D) A Noble man
Ans: (D)


111. Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?
(A) Rig Veda (B) Yajurveda
(C) Atharvaveda (D) Samaveda
Ans: (C)


112. The ‘Purush Sukta’ related to Varna System is originally found in
(A) Atharvaveda (B) Samaveda
(C) Rig Veda (D) Manusmriti
Ans: (C)


113. The Rig Veda is the
(A) Collection of hymns
(B) Collection of stories
(C) Collection of words
(D) Text of war
Ans: (A)


114. In Rig Veda there are….. hymns.
(A) 1028 (B) 1017
(C) 1128 (D) 1020
Ans: (A)


115. ‘Gopatha Brahmana’ is associated with
(A) Yajurveda (B) Samveda
(C) Atharvaveda (D) Rig Veda
Ans: (C)


116. Which one of the following Brahmana texts belongs to the Rig Veda?
(A) Aitareya Brahmana
(B) Gopatha Brahmana
(C) Shatapatha Brahmana
(D) Taittriya Brahmana
Ans: (A)


117. The ninth Mandala of the Rig Veda Samhita is devoted wholly to
(A) Indra and his elephant
(B) Urvashi and the Heaven
(C) Gods related to plants and drugs
(D) ‘Soma’ and the god who is named after the drink
Ans: (D)


118. Which Mandala of Rig Veda is completely dedicated to ‘Soma’?
(A) Seventh Mandala
(B) Eighth Mandala
(C) Ninth Mandala
(D) Tenth Mandala
Ans: (C)


119. The compilation of which among the following is based upon the Rig Veda?
(A) Yajurveda (B) Samaveda
(C) Atharvaveda (D) None of these
Ans: (B)


120. Rights and Rituals related to Yajnas are mentioned in
(A) Rig Veda
(B) Samaveda
(C) Brahmin Granthas
(D) Yajurveda
Ans: (D)


121. Upanishads are books on
(A) Religion (B) Yoga
(C) Law (D) Philosophy
Ans: (D)


122. The earliest evidence of the use of iron in India has been discovered from
(A) Taxila (B) Atranjikhera
(C) Kaushambi (D) Hastinapur
Ans: (B)


123. Which one of the following Vedic literature talks about salvation?
(A) Rig Veda
(B) Later Samhitas
(C) Brahmins
(D) Upanishads
Ans: (D)


124. The main theme of Upanishads is
(A) Social structure
(B) Philosophy
(C) Law
(D) State
Ans: (B)


125. ‘Nachiketa’ Legend finds mention in
(A) Atharvaveda
(B) Satapatha Brahmin
(C) Kathopanishad
(D) Brihadaranyaka Upanishad
Ans: (C)


126. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the
(A) Brihadadranyaka Upanishad
(B) Chhandogyopanishad
(C) Kathopanishad
(D) Kenopanishad
Ans: (C)


127. Which of the following is the correct order of the Vedic literature?
(A) Vedic Samhitas, Brahmanas, Aranyakas, Upanishads
(B) Vedic Samhitas, Upanishads, Aranyakas, Brahmanas
(C) Vedic Samhitas, Aranyakas, Brahmanas, Upanishads
(D) Vedic Samhitas, Vedangas, Aranyakas, Smritis
Ans: (A)


128. King Asvapati of the Upanishadic period was the ruler of
(A) Kashi (B) Kekaya
(C) Panchala (D) Videha
Ans: (B)


129. Vedic river Askini is identified with which one of the following rivers?
(A) Beas (B) Ravi
(C) Chenab (D) Jhelum
Ans: (C)


130. The river most mentioned in early Vedic literature is
(A) Sindhu (B) Shutudri
(C) Sarasvati (D) Ganga
Ans: (A)


131. The Vedic river Kubha was located in
(A) Afghanistan
(B) Chinese Turkistan
(C) Kashmir
(D) Punjab
Ans: (A)


132. Which of the following rivers mentioned in the Rig Veda indicates the relations of Aryans with Afghanistan?
(A) Askini
(B) Parushni
(C) Kubha, Kramu
(D) Vipasha, Shutudri
Ans: (C)


133. Which of the following custom emerged during the Tetrad post- Vedic period?
(A) Dharma, Artha, Kama, Moksha
(B) Brahmin, Kshatriya, Vaishya, Shudra
(C) Brahmcharya, Grihasthaashramas, Vanaprastha, Sanyasa
(D) Indra, Surya, Rudra, Maruta
Ans: (C)


134. In the period of Mahabharata, the name of Mahanadi was
(A) Kaveri
(B) Tapti
(C) Mahananda
(D) None of the above
Ans: (D)


135. Who among the following was a Brahmavadini who composed some hymns of the Vedas?
(A) Lopamudra (B) Gargi
(C) Leelavati (D) Savitri
Ans: (A)


136. Who among the following Vedic deities was believed to be their priest?
(A) Agni (B) Brihaspati
(C) Dyaus (D) Indra
Ans: (B)


137. During the Rig Vedic period Nishka was an ornament of
(A) Ear (B) Neck
(C) Arm (D) Wrist
Ans: (B)


138. During the Rigvedic Period word ‘Nishka’ was used for a Jewellery but in later period it was used for the meaning of
(A) Arms
(B) Farming equipment
(C) Script
(D) Coin
Ans: (D)


139. Boghaz-Koi is important because
(A) It was an important trading centre between Central Asia and Tibet
(B) Inscriptions were found which mentioned the names of Vedic Gods and Goddesses
(C) Original Texts of the Vedas were composed here
(D) None of the above
Ans: (B)


140. ‘Nishka’ in ancient India was known as
(A) Gold ornament
(B) Cows
(C) Copper Coins
(D) Silver Coins
Ans: (A)


141. An inscription of 14th century B.C. which describes the Vedic-Gods has been found in
(A) Ecbatana (B) Boghaz-Koi
(C) Babylon (D) Bisotun
Ans: (B)


142. Which of the following inscriptions tells about the Aryan’s movement of Aryan from Iran to India?
(A) Man Sehra (B) Shahbazgarhi
(C) Boghaz-Koi (D) Junagarh
Ans: (C)


143. The name of scripture in which ‘Purusha Medha’ was mentioned is
(A) Krishna Yajurveda
(B) Shukla Yajurveda
(C) Shatpath Brahmana
(D) Panchvish Brahmana
Ans: (C)


144. Who among the following wrote on the original homeland of the Aryans?
(A) Sankaracharya
(B) Annie Besant
(C) Vivekanand
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (D)


145. In the post-Vedic period which was considered as the axis of Aryan Culture?
(A) Anga, Magadha
(B) Kosal, Videha
(C) Kuru, Panchala
(D) Matsya, Shurasena
Ans: (A)


146. The priest associated with King Videgha Madhava referred in Shatapatha Brahmana was
(A) Rishi Bhardwaj
(B) Rishi Vashishta
(C) Rishi Vishwamitra
(D) Rishi Gautama Rahugana
Ans: (D)


147. The religion of early Vedic Aryans was primarily of
(A) Bhakti
(B) Image worship and yajnas
(C) Worship of nature and yajnas
(D) Worship of nature and bhakti
Ans: (C)


148. The word Gotra occurs for the first time in
(A) Atharvaveda (B) Rig Veda
(C) Samaveda (D) Yajurveda
Ans: (B)


149. Famous Battle of ‘Ten Kings’ was fought on the bank of the river
(A) The Ganges (B) Brahmaputra
(C) Kaveri (D) Parushni
Ans: (D)


150. In the Rigvedic period, people believed mainly in
(A) Idol worship
(B) One God belief
(C) Goddess worship
(D) Sacrifice and rituals
Ans: (D)


151. Which of the following river among the following referred as ‘Matetama’, ‘Devitama’ and ‘Naditama’ in the Rig Veda?
(A) Sindhu (B) Saraswati
(C) Vitasta (D) Yamuna
Ans: (B)


152. The famous battle of ‘Ten Kings’ as described in the Rig Veda was fought on the bank of
(A) Parushni (B) Saraswati
(C) Vipasa (D) Asikni
Ans: (A)


153. In the ancient period chieflivelihood of the Aryans was
(A) Agriculture (B) Hunting
(C) Artcraft (D) Business
Ans: (B)


154. Give the name of the tribe which is not related to the ‘Panchjana’ of the Rig Veda Aryans?
(A) Yadu (B) Puru
(C) Turvasa (D) Kikat
Ans: (D)


155. The System of Governance prevalent in the Vedic era was
(A) Autocratic
(B) Democratic
(C) Republic
(D) Descended monarchy
Ans: (D)


156. The word ‘Yava’ mentioned in Rig Veda is used for which agricultural product?
(A) Barley
(B) Gram
(C) Rice
(D) Wheat
Ans: (A)


157. The Rigvedic tribal assembly associated with judicial function was
(A) Sabha (B) Samiti
(C) Vidhata (D) All of these
Ans: (A)


158. Assembly of Vedic-era
(A) Was an institution of mercantile people of the villages
(B) Was a royal court
(C) Was council of ministers
(D) National Assembly of all the people of the state
Ans: (C)


159. ‘Ayurveda’ that is ‘Science of Life’ appeared first in
(A) Aranyaka (B) Samveda
(C) Yajurveda (D) Atharvaveda
Ans: (D)


160. In which of the Vedas, Sabha and Samiti are called as two daughters of Prajapati?
(A) Rig Veda (B) Samveda
(C) Yajurveda (D) Atharvaveda
Ans: (D)


161. The largest number of Rigvedic hymns are devoted to
(A) Agni (B) Indra
(C) Rudra (D) Vishnu
Ans: (B)


162. Rig-vedic religion was
(A) Polytheistic (B) Monotheistic
(C) Monistic (D) Libertarian
Ans: (A)


163. Who among the following is regarded as War-God in the Rig Veda?
(A) Agni (B) Indra
(C) Surya (D) Varuna
Ans: (B)


164. The largest number of the Mantras in Rig Veda belongs to
(A) Agni (B) Varuna
(C) Vishnu (D) Yama
Ans: (A)


165. Who among the following was the most popular God of the early Vedic Aryans?
(A) Varuna (B) Vishnu
(C) Rudra (D) Indra
Ans: (D)


166. Who of the following Gods was considered as War-God in the Vedic Pantheon?
(A) Varuna (B) Indra
(C) Agni (D) Mitra
Ans: (B)


167. Gayatri Mantra is found in which book?
(A) Upanishad (B) Bhagwatgita
(C) Rig Veda (D) Yajurveda
Ans: (C)


168. 800 B.C. to 600 B.C. is related to which era?
(A) Brahmin (B) Sutra
(C) Ramayana (D) Mahabharata
Ans: (A)


169. Who composed the Gayatri Mantra?
(A) Vasishtha (B) Vishwamitra
(C) Indra (D) Parikshit
Ans: (B)


170. The ‘Mantra’ famous with the name of ‘Gayatri Mantra’ found in which of the following scriptures?
(A) Bhagwatgita (B) Atharvaveda
(C) Rig Veda (D) Manusmriti
Ans: (C)


171. The number of Puranas is
(A) 16 (B) 18
(C) 19 (D) 21
Ans: (B)


172. Sarga, Pratisarga, Vansa, Manvantara and Vanshanucharita are the indicators of
(A) Vedas (B) Puranas
(C) Upanishads (D) Sutras
Ans: (B)


173. Originally, the Mahabharata was known as
(A) Brihatkatha
(B) Brahmins
(C) Brihatsamhita
(D) Jayasamhita
Ans: (D)


174. In which language was the ‘Shrimad Bhagavad Gita’ originally written?
(A) Sanskrit (B) Urdu
(C) Pali (D) Hindi
Ans: (A)


175. According to Hindu mythology, which serpent offered himself as a rope for churning the ocean?
(A) Kalia (B) Vasuki
(C) Pushkar (D) Sheshnag
Ans: (B)


176. In Mahabharat by what name were the Kuninda-kings known?
(A) Sarvasrestha (B) Madhyam
(C) Dwij Srestha (D) Dwij
Ans: (C)


177. From which Upanishad, the words ‘Satyameva Jayate’ have been taken?
(A) Mandukopanishad
(B) Kathopnishad
(C) Chhandogyopanishad
(D) None of the above
Ans: (D)


178. In which phase, the concept of untouchability was put clearly?
(A) Rigvedic phase
(B) Later Vedic phase
(C) Later Gupta phase
(D) Dharmashastra phase
Ans: (D)


179. ‘Satyamev Jayate’ which is engraved on the Indian Emblem has been taken from
(A) Rig Veda
(B) Bhagavad Gita
(C) Mundakopanishad
(D) Matsya Purana
Ans: (C)


180. From where the word ‘Satyameva Jayate’ taken?
(A) Manusmriti
(B) Bhagavad Gita
(C) Rig Veda
(D) Mundakopanishad
Ans: (D)


181. The legend of Satyakam Jabal, which challenges the stigma of being an unmarried mother, is mentioned in
(A) Jabal Upanishad
(B) Prashnopanishad
(C) Chhandogya Upanishad
(D) Kathopanishad
Ans: (C)


182. The Statement ‘Tamsoma Jyotirgamaya’ was originally mentioned in
(A) Upanishadas
(B) Mahakavyas
(C) Puranas
(D) Shaddarshanas
Ans: (A)


183. Fundamental or basic script of the ‘Rig Veda’ was
(A) Devnagri
(B) Kharoshthi
(C) Pali
(D) Brahmi
Ans: (D)


184. The literal meaning of which Upanishada is white horse?
(A) Kathopanishad
(B) Chhandogya Upanishad
(C) Taittriya Upanishad
(D) Shavetashvatara
Ans: (D)


185. There is a similarity in Avesta and the Rig Veda, from which region the Avesta is related to
(A) India (B) Iran
(C) Israel (D) Egypt
Ans: (B)


186. In the Vedic rituals HOTA is associated with the
(A) Rig Veda
(B) Yajurvaveda
(C) Samaveda
(D) Atharvaveda
Ans: (A)


187. Aghanya in Rig Veda is mentioned for
(A) Goat (B) Cow
(C) Elephant (D) Horse
Ans: (B)


188. Which of the following animals was considered as ‘Aghanya’ during the Vedic period?
(A) Bull (B) Sheep
(C) Cow (D) Elephant
Ans: (C)


189. In the early Rigvedic period, what was considered to be the most valuable property?
(A) Land (B) Cow
(C) Women (D) Water
Ans: (B)


190. The name ‘Aghanya’ mentioned in many passages of the Rig Veda refers to
(A) Priest (B) Women
(C) Cow (D) Brahmanas
Ans: (C)


191. In the context of ancient Indian society which one of the following terms does not belong to the category of the other three?
(A) Kula (B) Vansha
(C) Kosa (D) Gotra
Ans: (C)


192. In context on Indian culture ‘Rit’ means
(A) Natural law (B) Artificial law
(C) Human law (D) Social law
Ans: (A)


193. The teacher who taught ‘Ved- Vedanga’ for livelihood, was called
(A) Acharya (B) Adhvaryu
(C) Upadhyaya (D) Purohita
Ans: (C)


194. What is the total number of Sanskaras?
(A) 10 (B) 12
(C) 15 (D) 16
Ans: (D)


195. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I
(a) Rig Veda (b) Yajurveda
(c) Samaveda (d) Atharvaveda List-II
1. Musical hymns
2. Hymns and rituals
3. Charms and spells
4. Hymns and prayers Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 3 2 4 1
(C) 4 1 2 3 (D) 2 3 1 4
Ans: (A)


196. Match the following. List-I
(a) Atharvaveda (b) Rig Veda
(c) Yajurveda (d) Samaveda List-II
1. God Grace
2. Sacrifice process
3. Medicine
4. Music Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 1 2 3 4
(C) 2 3 4 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (A)


197. Match the List-I and List-II and choose the correct answer from the code given below. List-I (Vedic Rivers)
(a) Kubha (b) Parushni
(c) Sadaneera (d) Shutudri List-II (Modern Name)
1. Gandak 2. Kabul
3. Ravi 4. Sutlej Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 2 3 1 4
(C) 3 4 2 1 (D) 4 1 3 2
Ans: (B)


198. Match the List-I and List-II and choose your answer from the code given below. List-I
(a) Rig Veda (b) Samaveda
(c) Atharvaveda (d) Yajurveda List-II
1. Gopatha 2. Shatpatha
3. Aitariya 4. Panchvisha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 2 4 3 1
(C) 3 4 1 2 (D) 1 2 4 3
Ans: (C)


199. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


200. The ‘dharma’ and ‘rita’ depict a central idea of ancient Vedic civilization of India. In this context, consider the following statements.
1. ‘Dharma’ was a conception of obligations and the discharge of one’s duties to oneself and to others.
2. ‘Rita’ was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Both 1 and 2 (D) None of these
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indus valley Civilization related short questions pdf

Next Story

buddhism related short questions pdf download

Latest from Blog