Vijayanagara Empire related mcq pdf

Vijayanagara Empire related MCQ pdf

126. The lady poet who described the victorious expeditions of her husband in her work ‘Madhura- Vijayam’ was
(A) Bharati
(B) Ganga Devi
(C) Varadambika
(D) Vijjika
Ans: (B)


127. Who of the following founded a new city on the South bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land South of the river Krishna was supposed to belong?
(A) Amoghavarsha I
(B) Ballala II
(C) Harihara I
(D) Prataparudra II
Ans: (C)


128. The ‘Vijayanagara’ Kingdom was founded by
(A) Harihara and Bukka
(B) Krishnadeva Raya
(C) Pushyamitra
(D) Bhadrabahu
Ans: (A)


129. The kingdom of Vijayanagara was founded by
(A) Vijay Raya
(B) Harihara II
(C) Harihara and Bukka
(D) Bukka II
Ans: (C)


130. With whom the king of Vijayanagara, Krishnadeva Raya fought the battle of Golconda?
(A) Quli Qutb Shah
(B) Qutbuddin Aybak
(C) Ismail-Adil Khan
(D) Gajapati
Ans: (A)


131. Identify the first ruler of Vijaynagara who captured Goa from Bahamani’s?
(A) Harihara I (B) Harihara II
(C) Bukka II (D) Devaraya II
Ans: (B)


132. Who among these known as ‘Andhra Bhoj’?
(A) Krishnadeva Raya
(B) Rajendra Chola
(C) Harihara
(D) Bukka
Ans: (A)


133. Who were the ‘Ashtadiggajas’ in the court of Krishnadev Raya?
(A) Eight ministers
(B) Eight Telugu poets
(C) Eight great warriors
(D) Eight advisors
Ans: (B)


134. The ruling period of Krishnadeva Raya was the golden age of which literature?
(A) Konkani (B) Malayalam
(C) Tamil (D) Telugu
Ans: (D)


135. The ‘Ashta Diggajas’ were associated with which of the following rulers?
(A) Shivaji
(B) Krishnadeva Raya
(C) Rajendra-I
(D) Yashovarman
Ans: (B)


136. The famous Hazara temple of Vijayanagara was built during the reign of
(A) Krishnadeva Raya
(B) Deva Raya I
(C) Deva Raya II
(D) Harihara I
Ans: (A)


137. Which city was founded by Krishnadeva Raya?
(A) Warangal (B) Nagalapura
(C) Udayagiri (D) Chandragiri
Ans: (B)


138. Which among the following King’s region persian traveller ‘Abdur Razzaq’ came to India?
(A) Dev Raya I
(B) Krishnadev Raya I
(C) Dev Raya II
(D) Krishna Raya II
Ans: (C)


139. Abdur Razzaq visited Vijayanagara during the reign of
(A) Deva Raya I
(B) Deva Raya II
(C) Krishnadeva Raya
(D) Vira Vijaya
Ans: (B)


140. Sayana, the famous commentator of the Vedic texts, was patronized by
(A) Paramara rulers
(B) Satavahana rulers
(C) Vijayanagara rulers
(D) Vakataka rulers
Ans: (C)


141. Who was Nicolo Conti?
(A) A famous painter
(B) An Italian traveller who visited Vijayanagara empire
(C) A Portuguese traveller
(D) A Persian traveller
Ans: (B)


142. Who was enthroned 500 years ago?
(A) Harihara I
(B) Krishnadeva Raya
(C) Kulottunga I
(D) Raja Raya I
Ans: (B)


143. Sayana, the famous commentator of the Vedic texts, flourished during the reign of
(A) The Chola kings
(B) The Gupta kings
(C) The Satavahana kings
(D) The Vijayanagara kings
Ans: (D)


144. The Battle of Talikota was fought between
(A) Akbar and Sultan of Malwa
(B) Vijayanagara and the Bahmani Kingdom
(C) Vijayanagara and combined forces of Bijapur, Ahmadnagar and Golconda
(D) Sher Shah and Humayun
Ans: (C)


145. The famous battle held in 1565 is
(A) Ist Battle of Panipat
(B) Battle of Khanwa
(C) IInd Battle of Panipat
(D) Battle of Talikota
Ans: (D)


146. When Raja Wodeyar founded the Kingdom of Mysore, who was the ruler of the Vijayanagara Empire?
(A) Sadasiva (B) Tirumala
(C) Ranga II (D) Venkata II
Ans: (D)


147. The Battle of Talikota was fought in
(A) 1526 A.D. (B) 1565 A.D.
(C) 1576 A.D. (D) 1586 A.D.
Ans: (B)


148. Ruins of which of the following represent the old capital of Vijayanagara?
(A) Ahmednagar (B) Bijapur
(C) Golconda (D) Hampi
Ans: (D)


149. What was the chief characteristic of the financial system of Vijayanagara Empire?
(A) Surplus rent
(B) Land Revenue
(C) Income from seaports
(D) Monetary system
Ans: (B)


150. Where is the famous Vijaya Vitthal Temple, having its 56 carved pillars emitting musical notes located?
(A) Belur
(B) Bhadrachalam
(C) Hampi
(D) Srirangam
Ans: (C)


151. Which ruler of Vijayanagara had sent his ambassador to the emperor of China?
(A) Harihara I
(B) Bukka I
(C) Krishnadeva Raya
(D) Saluva Narasimha
Ans: (B)


152. Who among these was famous for Telugu translation?
1. Kamban 2. Kuttan
3. Nannaya 4. Tikkan Choose the answer from the code.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 4 and 1
Ans: (C)


153. Consider the following statements.
1. Narasimha Saluva ended the Sangama dynasty and seized the throne for himself and started the Saluva dynasty.
2. Vira Narasimha deposed the last Saluva ruler and seized the throne for himself.
3. Vira Narasimha was succeeded by his younger brother, Krishnadeva Raya.
4. Krishnadeva Raya was succeeded by his half-brother, Achyuta Raya. Which of the statements given above are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


154. Regarding the taxation system of Krishnadeva, the ruler of Vijayanagara, consider the following statements.
1. The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.
2. Private owners of workshops paid an industries tax. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Lodi Dynasty related mcq short questions pdf

Next Story

Delhi Sultanate : Administration mcq pdf download

Latest from Blog