Volcano related multiple choice questions pdf

Volcano related multiple choice questions pdf

219. Rock formed inside the Earth as a result of solidification of lava are called
(A) Plutonic rocks
(B) Volcanic rocks
(C) Metamorphic rocks
(D) Sedimentary rocks
Ans: (A)


220. The molten material found inside the Earth is called
(A) Lava
(B) Basalt
(C) Obsidian
(D) None of the above
Ans: (D)


221. Which one of the following is the highest volcanic mountain of the world?
(A) Mount Pinatubo
(B) Mount Kilimanjaro
(C) Mount Tall
(D) Mount Cotopaxi
Ans: (D)


222. The most abundant gas emitted from volcanoes is
(A) Water Vapour
(B) Helium
(C) Sulphur Dioxide
(D) Carbon Dioxide
Ans: (A)


223. Mt. Etna is
(A) A mountain
(B) A mountain peak
(C) A volcano
(D) A plateau
Ans: (C)


224. Volcanic eruptions do not occur in the
(A) Baltic Sea
(B) Black Sea
(C) Caribbean Sea
(D) Caspian Sea
Ans: (A)


225. Mauna Loa is an active volcano in
(A) Alaska
(B) Hawaii
(C) Italy
(D) Japan
Ans: (B)


226. Where is the mount Saint Helens situated?
(A) Chili
(B) Japan
(C) Phillippines
(D) United State of America (USA)
Ans: (D)


227. The highest mountain peak of Africa, Kilimanjaro is situated in
(A) Kenya
(B) Malawi
(C) Tanzania
(D) Zambia
Ans: (C)


228. Mauna Loa is an example of
(A) Active volcano
(B) Dormant volcano
(C) Dead volcano
(D) Plateau in volcano region
Ans: (A)


229. Which volcano is called ‘the light house’ of Mediterranean Sea?
(A) Etna
(B) Pele
(C) Strombali
(D) Vesuvius
Ans: (C)


230. Kilimanjaro is a
(A) Volcano
(B) Island
(C) Peak
(D) River
Ans: (A)


231. The most active volcano is
(A) Cotopaxi
(B) Fujiyama
(C) Kilauea
(D) Vesuvius
Ans: (C)


232. Stromboli is a/an
(A) Dormant volcano
(B) Active volcano
(C) Extinct volcano
(D) None of the above
Ans: (B)


233. Which of the following are active volcanoes?
1. Aconcagua 2. Etna
3. Kilimanjaro 4. Vesuvius Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 2 and 4
Ans: (D)


234. Which of the following are active volcanoes?
1. Aconcagua
2. Cotopapaxi
3. Etna
4. Fujiyama Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans: (D)


235. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Volcano)
(a) Mount Rainier
(b) Etna
(c) Paricutin
(d) Taal List-II (Country)
1. Italy 2. Mexico
3. Philippines 4. U.S.A. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 4 1 2 3
(C) 2 1 4 3 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


236. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Etna
(b) Vesuvius
(c) Erebus
(d) Cotopaxi List-II
1. Ross Island
2. Ecuador
3. Italy
4. Sicily Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


237. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Volcano)
(a) Sabankaya
(b) Mount Etna
(c) Colima
(d) Merapi List-II (Country)
1. Italy
2. Peru
3. Indonesia
4. Mexico Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 3 2 1 4
(C) 2 1 4 3 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


238. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Mount Kinabalu
(b) Elburz
(c) Aconcagua
(d) Kilimanjaro List-II
1. Argentina 2. Malaysia
3. Tanzania 4. Iran Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 3 2 1 4
(C) 2 4 3 1 (D) 2 4 1 3
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

rock and type of rock mcq pdf download

Next Story

Earthquake related mcq pdf download free

Latest from Blog