Wind Related short questions mcq pdf download

Wind Related short questions mcq pdf download

704. What are roaring forties, furious fifties and shrieking sixties?
(A) Oceanic storms
(B) Westerlies in Southern Hemisphere
(C) Westerlies in Northern Hemisphere
(D) Pacific Ocean currents
Ans: (B)


705. The term ‘Roaring Forties’ refers to
(A) Strong ocean winds between 40-60 degree South
(B) Strong tidal waves between 40- 60 degree South
(C) The sailors heard a loud stormy voice between 40-60 degree South
(D) Loud voices of volcanic eruptions between 40-60 degree South in the sea
Ans: (A)


706. In which of the following regions long forties winds blow?
(A) North Sea
(B) Indian Ocean
(C) Caribbean Sea
(D) Coral Sea
Ans: (B)


707. What causes wind to deflect toward left in the Southern Hemisphere?
(A) Temperature
(B) Magnetic field
(C) Rotation of the Earth
(D) Pressure
Ans: (C)


708. What is the effect of Chinook winds in the central plains in the USA?
(A) Temperature of winter rises
(B) Temperature of summer reduces
(C) Uniform temperature
(D) No effect on temperature
Ans: (A)


709. The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of
(A) Equatorial climate
(B) Mediterranean climate
(C) Monsoon climate
(D) All of the above climates
Ans: (C)


710. The winds flowing from high pressure area toward Mediterranean sea are
(A) Westerly
(B) Trade wind
(C) Monsoonal wind
(D) Sea wind
Ans: (B)


711. Assertion (A): Wind patterns are clockwise in Southern Hemisphere and anti-clockwise in Northern Hemisphere. Reason (R): The directions of wind patterns in Northern and Southern Hemispheres are governed by Coriolis effect. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


712. Assertion (A): Wind patterns are clockwise in the Northern Hemisphere and anti-clockwise in the Southern Hemisphere. Reason (R): The direction of wind patterns in the Northern and the Southern Hemisphere are governed by the Coriolis effect. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


713. Consider the following statements about the ‘Roaring Forties’.
1. They blow uninterrupted in the Northern and Southern Hemispheres.
2. They blow with great strength and constancy.
3. Their direction is generally from North-West to East in the Southern Hemisphere.
4. Overcast skies, rain and raw weather are generally associated with them. Which of these statements are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 1, 2 and 4
Ans: (B)


714. Westerlies in Southern Hemisphere are stronger and persistent than in Northern Hemisphere because
1. Southern Hemisphere has less landmass as compared to Northern Hemisphere.
2. Coriolis force is higher in Southern Hemisphere as compared to Northern Hemisphere. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)

715. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Foehn – Alps Mountain
(B) Bora – Poland
(C) Mistral – Rhine Valley
(D) Khamsin – Egypt
Ans: (B)


716. ‘Foehn’ is a local wind of
(A) China
(B) Korea
(C) Japan
(D) Switzerland
Ans: (D)


717. Which one of the following locations has ‘Blood Rain’?
(A) Italy (B) France
(C) Canada (D) Spain
Ans: (A)


718. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Chinook – U.S.A.
(B) Sirocco – Sicily
(C) Blizzard – Chile
(D) Norwesters – India
Ans: (C)


719. Consider the following pairs. Name of the Related local Winds country
1. Sirocco – France
2. Bora – Italy
3. Blizzard – Canada Which one of the above pairs is not correctly matched?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 2 and 3 (D) Only 3
Ans: (A)


720. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Local Wind)
(a) Foehn (b) Simoom
(c) Santa Ana (d) Zonda List-II (Region)
1. Argentina 2. Kurdistan
3. California 4. Alps Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 4 2 3 1
(C) 2 4 3 1 (D) 4 2 1 3
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Cloud Related short questions mcq pdf

Next Story

Important forest in the world mcq pdf download

Latest from Blog