world Important Lakes and Waterfalls mcq pdf download

/

world Important Lakes and Waterfalls mcq

596. The correct sequence of the Great Lakes of the USA from East to West is
(A) Huron – Michigan – Ontario – Superior – Erie
(B) Superior – Ontario – Erie – Michigan – Huron
(C) Ontario – Erie – Huron – Michigan – Superior
(D) Erie – Huron – Michigan – Ontario – Superior
Ans: (C)


597. Which of the following is the second deepest and the longest lake of the world?
(A) Tanganyika Lake
(B) Baikal Lake
(C) Superior Lake
(D) Great Bear Lake
Ans: (A)


598. Which of the following lakes lies entirely in the U.S.A.?
(A) Lake Michigan
(B) Lake Huron
(C) Lake Superior
(D) Lake Erie
Ans: (A)


599. The largest fresh water lake in the world is
(A) Lake Windermear
(B) Lake Loch Ness
(C) Lake Baikal
(D) Lake Superior
Ans: (D)


600. Which one is not a part of Great Lakes?
(A) Bear (B) Superior
(C) Huron (D) Michigan
Ans: (A)


601. Which of the following is the oldest and deepest lake of the world?
(A) Baikal Lake
(B) Great Bear Lake
(C) Karda Lake
(D) Lincanbur Lake
Ans: (A)


602. Which is the deepest lake of the world?
(A) Titicaca (B) Victoria
(C) Baikal (D) Dead Sea
Ans: (C)


603. Finger Lake Region is located in
(A) Australia (B) Austria
(C) U.S.A. (D) Britain
Ans: (C)


604. On the basis of area and volume, the largest lake of the world is
(A) Aral Sea
(B) Caspian Sea
(C) Baikal Lake
(D) Michigan Lake
Ans: (B)


605. Which of the following is called the ‘land of one thousand lakes’?
(A) Finland
(B) Sweden
(C) Greenland
(D) U.S.A.
Ans: (A)


606. Which of the following is called ‘Garden of Lakes’?
(A) Finland
(B) Sweden
(C) New Zealand
(D) Greenland
Ans: (A)


607. Which of the following cities is located on Lake Superior?
(A) Chicago (B) Buffalo
(C) Detroit (D) Duluth
Ans: (D)


608. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Boiling Lake – Dominica
(B) Five Flower – Mangolia Lake
(C) Red Lagoon – Bolivia
(D) Great Slave – Canada Lake
Ans: (B)


609. Which is highest waterfall of the world?
(A) Niagara
(B) Salto Angel
(C) Ribbon
(D) Tugela
Ans: (B)


610. Which of the following is not correctly matched?
(A) Titicaca Lake – Bolivia – Peru
(B) Lake Urmia – Iran
(C) Lake Raindeer – Russia
(D) Lake Athabaska – Canada
Ans: (C)


611. The waterfall ‘Victoria’ is associated with the river
(A) Amazon
(B) Missouri
(C) St. Lawrence
(D) Zambezi
Ans: (D)


612. Which of the following waterfalls is located in Venezuela?
(A) Victoria Falls
(B) Angel Falls
(C) Alfred Creek Falls
(D) Tugela Falls
Ans: (B)


613. Which one of the following is not correctly matched?
(A) World’s tallest waterfall – Tugela Falls
(B) World’s largest fresh water lake – Lake Superior
(C) World’s highest navigable lake – Lake Titicaca
(D) World’s second deepest lake – Lake Tanganyika
Ans: (A)


614. Which of the following lakes is a world heritage site?
(A) Red Lagoon of Bolivia
(B) Boiling Lake of Dominica
(C) Five Flower Lake of China
(D) Plitivice Lake of Croatia
Ans: (D)


615. Arrange the following lakes in correct descending order of their area using the code given below.
1. Great Bear 2. Baikal
3. Victoria 4. Superior Code
(A) 4, 3, 2, 1
(B) 3, 2, 1, 4
(C) 4, 2, 1, 3
(D) 3, 1, 4, 2
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important Islands in world mcq pdf download

Next Story

world important strait mcq pdf download

Latest from Blog