world important strait mcq pdf download

world important strait mcq pdf

616. Strait of Hormuz lies between
(A) Black Sea and Marmara Sea
(B) Persian Gulf and Gulf of Oman
(C) Arabian Sea and Red Sea
(D) Red Sea and Mediterranean Sea
Ans: (B)


617. Malacca Strait facilitates movement from
(A) Indian Ocean to China Sea
(B) Red Sea to Mediterranean Sea
(C) Atlantic Ocean to Pacific Ocean
(D) Mediterranean Sea to Black Sea
Ans: (A)


618. The strait which separates Asia from North America is
(A) Bering Strait
(B) Palk Strait
(C) Strait of Gibraltar
(D) Strait of Malacca
Ans: (A)


619. The strait connecting the Arctic and Pacific Ocean is
(A) Bering
(B) Torres
(C) Dover
(D) Malacca
Ans: (A)


620. Which Strait separates Europe from Africa?
(A) Bosphorus (B) Gibraltar
(C) Dover (D) Bering
Ans: (B)


621. Through which one of the following straits does a tunnel connect the United Kingdom and France?
(A) Davis Strait
(B) Denmark Strait
(C) Strait of Dover
(D) Strait of Gibraltar
Ans: (C)


622. Ten Degree Channel separates
(A) Andaman from Nicobar Islands
(B) Andaman from Myanmar
(C) India from Sri Lanka
(D) Lakshadweep from Maldives
Ans: (A)


623. The Palk Bay lies between
(A) Gulf of Kutch and Gulf of Khambhat
(B) Gulf of Mannar and Bay of Bengal
(C) Lakshadweep and Maldives Islands
(D) Andaman and Nicobar Islands
Ans: (B)


624. Strait of Dover connects
(A) Baltic Sea and the Gulf of Bothnia
(B) Bay of Biscay and the English Channel
(C) English Channel and the North Sea
(D) Celtic Sea and the Irish Sea
Ans: (C)


625. Which of the following is not coastline country of Persian Gulf?
(A) Kuwait
(B) Oman
(C) Qatar
(D) United Arab Emirates
Ans: (B)


626. Persian Gulf does not form border with
(A) Bahrain (B) Iraq
(C) Kuwait (D) Oman
Ans: (D)


627. Which strait connects Red Sea and Indian Ocean?
(A) Bab-el-Mandeb
(B) Hormuz
(C) Bosphorus
(D) Malacca
Ans: (A)


628. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Gulf of Bothnia – France
(B) Baffin bay – Argentina
(C) Gulf of – Canada Carpentaria
(D) Gulf of Tonkin – Vietnam
Ans: (D)


629. Match the following. List-I
(a) Strait of Gibraltar
(b) Strait of Malacca
(c) Strait of Bering
(d) Strait of Hormuz List-II
1. Between Indonesia and Malaysia
2. Between Gulf of Persia and Gulf of Oman
3. Between Africa and Europe
4. Between Asia and North America Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 3 4 1 2
(C) 3 1 4 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


630. Between India and East Asia, the navigation time and distance can be greatly reduced by which of the following?
1. Deepening the Malacca Straits between Malaysia and Indonesia.
2. Opening a new canal between the Gulf of Siam and Andaman Sea. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

world Important Lakes and Waterfalls mcq pdf download

Next Story

Important canals in world mcq pdf download

Latest from Blog