World important Towns mcq pdf download

World important Towns mcq pdf download

422. Alaska is a part of which of the following countries?
(A) Greenland
(B) United States of America
(C) Canada
(D) Russia
Ans: (B)


423. Which of the following cities is seat of Parliament of South Africa?
(A) Pretoria
(B) Durban
(C) Johannesburg
(D) Cape Town
Ans: (D)


424. Which one of the following cities of California (USA) is not located within the ‘Silicon Valley’?
(A) Campbell (B) Palo Alto
(C) Santa Rosa (D) Santa Clara
Ans: (C)


425. Kandhar is located in
(A) Southern Afghanistan
(B) Northern Afghanistan
(C) Eastern Iraq
(D) Western Pakistan
Ans: (A)


426. Which one of the following is the correct sequence of the given towns of Pakistan while moving from North towards South?
(A) Islamabad – Gujranwala – Peshawar – Multan
(B) Peshawar – Gujranwala – Multan – Islamabad
(C) Peshawar – Islamabad – Gujranwala – Multan
(D) Islamabad – Multan – Peshawar – Gujranwala
Ans: (C)


427. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Auroville – Pondicherry
(B) Baikonur – Ukraine
(C) Bandung – Indonesia
(D) Batticaloa – Sri Lanka
Ans: (B)


428. Which one of the following is situated at the highest altitude?
(A) Gartola (B) Kathmandu
(C) Lhasa (D) Thimphu
Ans: (C)


429. Durban city is situated in
(A) South Africa
(B) Australia
(C) North America
(D) South America
Ans: (A)


430. Which is not correctly matched?
(A) Tasmania – Uganda
(B) Sicily – Italy
(C) Newfoundland – Canada
(D) Durban – South Africa
Ans: (A)


431. The Sun City is located in
(A) Italy (B) Japan
(C) Mexico (D) South Africa
Ans: (D)


432. Which of the following country is located in the South of the Arctic Circle?
(A) Finland (B) Iceland
(C) Norway (D) Sweden
Ans: (B)


433. Mexico is located in
(A) South American Continent
(B) North American Continent
(C) African Continent
(D) European Continent
Ans: (B)


434. Kanto plain is in
(A) China (B) Cambodia
(C) New Zealand (D) Japan
Ans: (D)


435. In which one of the following is Malta located?
(A) Baltic Sea
(B) Mediterranean Sea
(C) Black Sea
(D) North Sea
Ans: (B)


436. Congo is situated in
(A) Africa
(B) Asia
(C) Europe
(D) North America
Ans: (A)


437. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Lake)
(a) Erie (b) Michigan
(c) Ontario (d) Superior List-II (City)
1. Duluth 2. Detroit
3. Gary 4. Hamilton Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 1 3 2 4
(C) 4 2 3 1 (D) 2 3 4 1
Ans: (D)


438. Assertion (A): Most of the mega cities of the world are located in coastal areas. Reason (R): They are the gateways to international ocean routes. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


439. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Country)
(a) Palestine
(b) Kosovo
(c) Turkish Cyprus
(d) Taiwan List-II (Capital)
1. Nicosia
2. Taipei
3. Ramallah
4. Pristina Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 3 4 1 2
(C) 1 2 4 3 (D) 4 1 3 2
Ans: (B)


440. The given map shows four towns of Central Asian region marked as 1, 2, 3 and 4. Identify these from the following list and select the correct answer using the code given below. 1 2 3 4 Towns
(a) Bishkek (b) Ashgabat
(c) Tashkent (d) Dushanbe Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 3 1 4 2
(C) 1 3 2 4 (D) 1 3 4 2
Ans: (A)


441. A rough outline map of Northern Sri Lanka is shown in the given figure. Jaffna is located at the point marked as d c b a
(A) a (B) b
(C) c (D) d
Ans: (D)


442. Match the cities labelled as (a), (b),
(c) and (d) in the given map with the names of cities and select the correct answer using the code given below the names of cities. d c b a Air Route Name of Cities
1. Darwin
2. Kuala Lampur
3. Lagos
4. Nairobi
5. Singapore
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 2 1 4 3
(C) 1 4 5 2 (D) 4 3 5 2
Ans: (A)


443. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Country)
(a) Canada (b) Greece
(c) Nigeria (d) Syria List-II (Largest City)
1. Lagos 2. Damascus
3. Toronto 4. Athens Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


444. Arrange the following from West to East and select the correct answer from the code given below.
1. London 2. Lisbon
3. Frankfurt 4. Beirut Code
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 3 4
(C) 2 1 4 3 (D) 1 2 4 3
Ans: (B)


445. What is the correct sequence of the following cities in South-East Asia as one proceeds from South to North?
1. Bangkok 2. Hanoi
3. Jakarta 4. Singapore Select the correct answer using the code given below.
(A) 4, 2, 1, 3 (B) 3, 2, 4, 1
(C) 3, 4, 1, 2 (D) 4, 3, 2, 1
Ans: (C)


446. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Town/City)
(a) Davos (b) Barcelona
(c) Auckland (d) Kandy List-II (Country)
1. Spain 2. New Zealand
3. Sri Lanka 4. Switzerland Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3 (B) 2 3 1 4
(C) 1 2 4 3 (D) 3 4 2 1
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Capitals and their Countries mcq pdf download

Next Story

Nickname of countries mcq pdf download

Latest from Blog