World Mountain Ranges mcq pdf download

World Mountain Ranges mcq pdf

261. In which of the following Continent the Andes Mountain Range is located?
(A) Australia (B) Europe
(C) S. America (D) N. America
Ans: (C)


262. The largest mountain series of the World is
(A) Himalaya (B) Andes
(C) Rockies (D) Alps
Ans: (B)


263. Highest peaks of the world are mostly found in which type of Mountains?
(A) Old folded mountains
(B) Young folded mountains
(C) Residual mountains
(D) Block mountains
Ans: (B)


264. Which one of the following is known as the ‘Sea of mountains’?
(A) Japan
(B) British Columbia
(C) West Coast of South America
(D) South-East Asia
Ans: (B)


265. Which one of the following is the longest mountain range?
(A) The Rocky
(B) The Alps
(C) The Himalayas
(D) The Andes
Ans: (D)


266. In which of the following Continents the Andes Mountain Range is located?
(A) Australia
(B) Europe
(C) South America
(D) Asia
Ans: (C)


267. The Alps mountain range is not a part of which of the following countries?
(A) France (B) Germany
(C) Austria (D) England
Ans: (D)


268. Southern Alps mountain ranges are situated in
(A) Australia (B) South Africa
(C) Antarctica (D) New Zealand
Ans: (D)


269. White Mountains are founded in
(A) Canada
(B) Norway
(C) Russia
(D) United States of America (USA)
Ans: (D)


270. A mountain range of Europe is
(A) Alps (B) Himalaya
(C) Andes (D) Rocky
Ans: (A)


271. Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in
(A) Myanmar (B) Baluchistan
(C) Nepal (D) Kashmir
Ans: (A)


272. Three mountain ranges determining boundary between India and Myanmar are
(A) Khasi, Patkoi and Arakan Yoma
(B) Akai Mountain range
(C) Great Dividing range
(D) None of the above
Ans: (D)


273. Which of the following mountains is located in Germany?
(A) Black Forest (B) Atlas
(C) Pyrenees (D) Apennines
Ans: (A)


274. Black forest mountain is situated in
(A) France (B) Germany
(C) Ukrane (D) Russia
Ans: (B)


275. Black Mountain is situated in
(A) Canada
(B) Norway
(C) Switzerland
(D) United States of America (USA)
Ans: (D)


276. Which of the following mountain is located along the Rhine river?
(A) Pyrenees (B) Apennines
(C) Carpathian (D) Black Forest
Ans: (D)


277. Which one of the following is not an old folded mountain?
(A) Ural mountain
(B) Aravalli mountain
(C) Andes mountain
(D) Appalachian mountain
Ans: (C)


278. The Mountain range which is different from the others is
(A) The Alps
(B) The Andes
(C) Appalachian
(D) The Himalayas
Ans: (C)


279. The Pennines (Europe), the Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples of
(A) Young mountains
(B) Old mountains
(C) Block mountains
(D) Fold mountains
Ans: (B)


280. Which of the following range of mountains is not the result of Tertiary orogeny?
(A) Kunlun (B) Applachians
(C) Alps (D) Andes
Ans: (B)


281. In which Continent is the Atlas Mountain situated?
(A) Asia (B) Africa
(C) Australia (D) Europe
Ans: (B)


282. Drakensberg is a mountain of
(A) Botswana (B) Namibia
(C) South Africa (D) Zambia
Ans: (C)


283. Which of the following mountains is located in Italy?
(A) Apennine (B) Pyrenees
(C) Dimaric Alps (D) Zura
Ans: (A)


284. Mount Titlis is in
(A) Germany (B) France
(C) Switzerland (D) U.S.A.
Ans: (C)


285. The Mountain creating the boundary between France and Spain is
(A) Apennines (B) Alps
(C) Zura (D) Pyrenees
Ans: (D)


286. Which mountain forms boundary between Spain and France?
(A) Jura (B) Pyrenees
(C) Carpathians (D) Caucasus
Ans: (B)


287. Which of the following is a Basic landform?
(A) Volcanic cone
(B) Residual mountain
(C) Monadnock
(D) Erosional waterfall
Ans: (A)


288. The area known as ‘Golan Heights’ sometimes appears in the news in the context of the events related to
(A) Central Asia
(B) Middle East
(C) South-East Asia
(D) Central Africa
Ans: (B)


289. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mountain)
(a) Allegheny (b) Cantabrian
(c) Elburz (d) Mackenzie List-II (Country)
1. Canada 2. Iran
3. Spain 4. U.S.A. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 4 1 3 2
(C) 2 3 4 1 (D) 1 4 2 3
Ans: (A)


290. Place the following mountain ranges of the world in the descending order of their lengths and find the correct option from the given code.
1. Andes
2. Great Dividing Range
3. The Himalaya
4. The Rocky Code
(A) 1 3 4 2 (B) 1 4 3 2
(C) 4 1 2 3 (D) 4 3 1 2
Ans: (B)


291. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Alps (b) Vosges
(c) Vindhya (d) Fuziyama List-II
1. Block Mountain
2. Volcano Mountain
3. Folded Mountain
4. Residual Mountain Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 3 1 4 2
(C) 1 3 2 4 (D) 1 4 3 2
Ans: (B)


292. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mountain Peak)
(a) Kosciuszko (b) Mckinley
(c) Elbrus (d) Kilimanjaro List-II (Continent)
1. Europe
2. Africa
3. Australia
4. North America Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 2 4 3 1
(C) 4 3 2 1 (D) 3 1 2 4
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Continents related mcq pdf download

Next Story

Plateaus related mcq pdf download

Latest from Blog