Worlds Countries and their Borders mcq pdf

Worlds Countries and their Borders MCQ pdf

339. Which of the following countries of South Asia is the smallest in terms of area?
(A) Maldives (B) Bhutan
(C) Sri Lanka (D) Bangladesh
Ans: (A)


340. Which of the following countries is not larger than India in terms of area?
(A) Russia (B) Brazil
(C) Canada (D) France
Ans: (D)


341. The correct ascending order of the following countries in terms of area is
(A) Brazil, Argentina, Australia, India
(B) Australia, Brazil, India, Argentina
(C) Argentina, India, Australia, Brazil
(D) India, Brazil, Argentina, Australia
Ans: (C)


342. The largest country of the world is
(A) Brazil (B) Australia
(C) China (D) U.S.A.
Ans: (C)


343. Which country has the largest coastline?
(A) U.S.A. (B) Australia
(C) Canada (D) India
Ans: (C)


344. Which one of the following countries has the longest coastal line?
(A) India (B) Canada
(C) Australia (D) Brazil
Ans: (B)


345. Which one of the following countries does not share border with Caspian Sea?
(A) Armenia
(B) Azerbaijan
(C) Kazakhstan
(D) Turkmenistan
Ans: (A)


346. Which of these countries forms the longest territorial border with India?
(A) China (B) Pakistan
(C) Bangladesh (D) Nepal
Ans: (C)


347. Israel has common borders with
(A) Lebanon, Syria, Jordan and Egypt
(B) Lebanon, Syria, Turkey and Jordan
(C) Cyprus, Turkey, Jordan and Egypt
(D) Turkey, Syria, Iraq and Yemen
Ans: (A)


348. Which of the following countries does not form border with the Caspian Sea?
(A) Azerbaijan (B) Iran
(C) Iraq (D) Kazakhstan
Ans: (C)


349. ‘Horn of Africa’ consists of
(A) Algeria, Morocco and West Sahara
(B) Libya, Sudan and Egypt
(C) Somalia, Ethiopia and Djibouti
(D) Zimbabwe, Botswana and Angola
Ans: (C)


350. China does not share its border with
(A) Russia (B) India
(C) Mongolia (D) Bulgaria
Ans: (D)


351. Which one of the following is not a Balkan country?
(A) Slovenia (B) Bulgaria
(C) Romania (D) Austria
Ans: (D)


352. The Horn of Africa does not include
(A) Ethiopia (B) Eritea
(C) Somalia (D) Sudan
Ans: (D)


353. Which one of the following countries does not border with Lithuania?
(A) Poland (B) Ukraine
(C) Belarus (D) Latvia
Ans: (B)


354. Which of the following countries is not located in Central America?
(A) Panama (B) Sieraleone
(C) Honduras (D) Gautemala
Ans: (B)


355. Which of the following is not included in the group of Scandinavian countries?
(A) Denmark (B) Finland
(C) Norway (D) Sweden
Ans: (A)


356. Which of the following is not included in the geographical group of countries designated the name Oceania?
(A) Indonesia (B) Melanesia
(C) Micronesia (D) Australia
Ans: (A)


357. Other than India and China, which one of the following groups of countries border with Myanmar?
(A) Bangladesh, Thailand and Vietnam
(B) Cambodia, Laos and Malaysia
(C) Thailand, Vietnam and Malaysia
(D) Thailand, Laos and Bangladesh
Ans: (D)


358. Afghanistan does not have a common border with
(A) Tajikistan
(B) Turkemenistan
(C) Uzbekistan
(D) Russia
Ans: (D)


359. Given below is a map of some countries which were parts of the erstwhile Soviet Union, with water bodies shown by shaded areas. 1 2 3 4 5 The countries marked 1, 2, 3, 4 and 5 are respectively.
(A) Tajikistan, Turkmenia, Uzbekistan, Kirgizia, Kazakhstan
(B) Turkmenia, Kirgizia, Tajikistan, Uzbekistan, Kazakhstan
(C) Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kirgizia, Turkmenia
(D) Kazakhstan, Turkmenia, Uzbekistan, Kirgizia, Tajikistan
Ans: (D)


360. Arrange the following countries in descending order of their area and select the correct answer using code given below.
1. Brazil 2. Canada
3. China 4. U.S.A. Code
(A) 3, 4, 1, 2 (B) 2, 3, 4, 1
(C) 2, 4, 1, 3 (D) 1, 3, 2, 4
Ans: (B)


361. Consider the map given below. 3 4 2 1 The countries marked 1, 2, 3 and 4 in the map respectively represent
(A) Libya, Somalia, Nigeria and Namibia
(B) Egypt, Somalia, Congo and Namibia
(C) Sudan, Ethiopia, Angola and Botswana
(D) Algeria, Kenya, Ghana and Zambia
Ans: (A)


362. The rough outline map shows a portion of the Middle East. The countries labelled A, B, C and D are respectively. Tigris Euphrates A D B C
(A) Syria, Iraq, Jordan and Saudi Arabia
(B) Syria, Iraq, Saudi Arabia and Jordan
(C) Iraq, Syria, Saudi Arabia and Jordan
(D) Iraq, Syria, Jordan and Saudi Arabia
Ans: (C)


363. Consider the following statements.
1. Great Britain comprises England, Wales, Scotland and Northern Ireland.
2. England covers less than 60% of the total area of the United Kingdom. Which of these statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


364. Consider the following countries.
1. Albania
2. Bosnia Herzegovina
3. Croatia
4. Macedonia Which of these countries has/have Adriatic sea as a boundary?
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) Only 4
(D) 3 and 4
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important grass fields in the world in mcq free pdf download

Next Story

Dependent Territory important mcq free pdf

Latest from Blog